2013-09-04 17:34:04
Φωτογραφία για Επιχείρηση διάσωσης για δύο δηλητηριασμένους γύπες στην Κρήτη!
Δύο γύπες βρέθηκαν σήμερα το πρωί δηλητηριασμένοι σε Αρχάνες και Αγία Γαλήνη αντίστοιχα. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και το ΕΚΠΑΖ Κρήτης έστησαν ολόκληρη επιχείρηση για... τη διάσωση των δύο αρπακτικών που εντοπίστηκαν από ευαισθητοποιημενους πολίτες.

Δυστυχώς για το γύπα που βρέθηκε στους πρόποδες του Γιούχτα από τον κ. Γιάννη Γενετζάκη, κάτοικο Αρχανών, η κατάληξη δεν ήταν θετική, αφού ξεψύχησε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο γύπας "έφυγε", έχοντας πέσει θύμα ασυνείδητου, ο οποίος έριξε δηλητήριο στην περιοχή.

"Ο ευαίσθητος αγρότης τοποθέτησε το εξαντλημένο προστατευόμενο πτηνό στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου του και απεγνωσμένα αναζητούσε τηλεφωνικά κάποιον που θα μπορούσε να το σώσει. Το τραγικό ήταν ότι μετά από περίπου 2 ώρες ενημερωθήκαμε στο ΕΚΠΑΖ Κρήτης και ενώ σπεύσαμε αμέσως, ο Στέλιος Σκορδίλης, ο Κτηνίατρος Γιώργος Παρασύρης και εγώ, το πτηνό 5 λεπτά πριν το συναντήσουμε είχε ξεψυχήσει -δυστυχώς- εντελώς αβοήθητο
. Η περιγραφή του κυρίου Γιάννη σε σχέση με τα συμπτώματα του αδικοχαμένου ζώου συνηγορούν σε καραμπινάτη ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ. Ο γύπας ήταν νεαρό άτομο, ανήλικο χωρίς δακτύλιο. Το πτώμα το μεταφέραμε και το παραδώσαμε στην Δασική υπηρεσία, αφού δεν εισήχθη καν στο σταθμό Κρήτης", αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπροσωπος του ΕΚΠΑΖ Κρήτης κ. Γεωργία Στεφανάκη.

Προσπάθεια να σωθεί ο δεύτερος γύπας

Την ίδια ώρα η τύχη του άλλου δηλητηριασμένου αρπακτικού είναι καλύτερη, καθώς το δηλητήριο έχει μεν επιδράσει, αλλά δεν τον έχει σκοτώσει ακόμη. Έτσι από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε σε περιοχή της Αγίας Γαλήνης, από υπάλληλο ξενοδοχείου που ενημέρωσε για το περιστατικό έχει στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ Κρήτης δόθηκε βοήθεια και αύριο θα πρέπει να μεταφερθεί στο σταθμό για τις αιματολογικές εξετάσεις και τον κτηνιατρικό έλεγχό του.

"Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και να μη θρηνήσουμε και δεύτερο θύμα. Χίλια ευχαριστώ σ όλους όσοι και όπως προσπάθησαν να βοηθήσουν! Τονίζουμε την αναγκαιότητα ενημέρωσης και την κοινοποίηση τηλεφώνων του Σταθμού Α Βοηθειών Κρήτης για την έγκαιρη βοήθεια στην πανίδα μας. Επίσης επισημαίνω για πολλοστή φορά ότι η παροχή βοηθείας γίνεται μεν με επαγγελματισμό σε υπερσύγχρονη αδειοδοτημένη κτηνιατρική κλινική, όμως είμαστε και παραμένουμε εθελοντές. Δεν εισπράττουμε, ούτε επαιτούμε χρήματα από κανέναν, ούτε προσδοκούμε σε οποιοδήποτε όφελος. Μας ενδιαφέρει μόνο η σωτηρία των ζώων. Στον εξαχρειωμένο κόσμο μας ίσως αυτό φαντάζει παράξενο και αδιανόητο για κάποιους. Για το ΕΚΠΑΖ και τη δική μας ομάδα είναι γεγονός", καταλήγει η κ. Στεφανάκη.
creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μανιάτης: «Δεν υπάρχει Plan B»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μανιάτης: «Δεν υπάρχει Plan B»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ