2012-04-09 08:38:22
Φωτογραφία για Η γυναίκα-μύθος πίσω από τα σούπερ μόντελ
Για τους ανταγωνιστές της η Αϊλίν Φορντ ήταν ένας πολύ δυνατός αντίπαλος, ενώ για τα μοντέλα με τα οποία συνεργάστηκε και τα οποία ανέδειξε υπήρξε μια δεύτερη μητέρα.

Η 90χρονη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε το διεθνούς φήμης πρακτορείο μοντέλων Φορντ, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της μόδας, με την καριέρα της να ξεκινά πριν από εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια!

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει για τη σύζυγο του Τζέρι Φορντ, όμως η Αϊλίν δεν λέει να αποσυρθεί από τη μεγάλη αγάπη της, τη μόδα, την οποία υπηρέτησε πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρακτορείο μοντέλων Φορντ υπήρξε ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο, και έχει εκπροσωπήσει πολύ μεγάλα ονόματα της πασαρέλας, όπως η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Τζέρι Χολ, η Ναόμι Κάμπελ, η Κρίστι Μπρίνκλεϊ, η Σάρον Στόουν και η Κιμ Μπάσιντζερ.

Ολα ξεκίνησαν το 1946 με ταπεινότητα και μεράκι, με το ζεύγος να δουλεύει αρχικώς από το σπίτι του και σιγά-σιγά να επεκτείνει την επιχείρηση φτάνοντάς τη μέχρι την κορυφή. Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με την Αϊλίν, είναι η προσωπική προσέγγιση σε κάθε μοντέλο με το οποίο θέλουν να συνεργαστούν.


Η Φορντ φέρθηκε ως μητέρα σε πολλά μοντέλα, φιλοξενώντας τα σπίτι της και βοηθώντας ώστε να εξελιχθούν ως χαρακτήρες και να πετύχουν τους επαγγελματικούς στόχους τους. Μία από τις πολλές κοπέλες που βρήκαν θαλπωρή στο σπίτι της ήταν και η «μαύρη γαζέλα» των catwalks Ναόμι Κάμπελ.

«Δεν την άφηνα να καπνίζει μέσα στο σπίτι και γι' αυτό έφευγε αρκετές φορές» θυμάται η Φορντ και συνεχίζει: «Μαθαίνω νέα της και φαίνεται πως η ζωή της εξελίσσεται όπως ήθελε εκείνη».

ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

Οσα μοντέλα χρειάστηκε να φιλοξενηθούν στην οικία Φορντ, έπρεπε να ακολουθούν τους κανόνες της Αϊλλίν. «Οταν ήθελαν να βγουν έξω, έπρεπε να πάρουν την έγκρισή μου, με ποιον θα βγουν και πού θα πάνε» διηγείται. Η ιδιαίτερη φροντίδα και η αγάπη της Φορντ για τα «παιδιά» της την έκαναν να ξεχωρίζει στον χώρο, κάτι που, όπως τονίζει η ίδια, δεν συμβαίνει σήμερα, με τα μοντέλα να μοιάζουν παραμελημένα.

Συγκρίνοντας τη χρυσή εποχή των σούπερ μόντελ με το σήμερα, η Αϊλίν αναφέρει: «Δεν έκαναν όλοι όσα έκανα εγώ για τα μοντέλα μου, τα οποία φρόντιζα. Τα πήγαινα μέχρι και επισκέψεις σε μουσεία. Ηταν χαρά για μένα να τα βλέπω να προοδεύουν και χαίρομαι σαν να είναι δικά μου παιδιά. Για μένα και τον σύζυγό μου το μόντελινγκ δεν ήταν απλώς μια επιχείρηση. Ηταν αγάπη».

Η ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Μιλώντας έξω από τα δόντια για τη νευρική ανορεξία που πλήττει τον χώρο, η Αϊλίν Φορντ τόνισε πως η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά τους ανθρώπους της μόδας: «Δεν μπορεί τα γραφεία μοντέλων ή το περιοδικό "Vogue" να έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Οι γονείς των μοντέλων δεν έχουν ευθύνη; Γιατί όλοι να κατηγορούν μόνον εμάς;».

Συγκρίνοντας το τότε με το τώρα, δεν διαπιστώνει μεγάλες διαφορές στην εικόνα του σώματος των μοντέλων. «Τα χέρια και τα πόδια τους είναι όπως ήταν τότε. Η μόνη διαφορά είναι στα χείλη τους. Δεν ξέρω τι τους κάνουν και δείχνουν έτσι» δηλώνει με χαμόγελο.

Η γνωριμία με τον Τζέρι Φορντ

Στα σχέδια της Αϊλίν Φορντ ήταν να σπουδάσει νομική, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω… έρωτα. Γνωρίστηκε με τον Τζέρι Φορντ το 1944, παντρεύτηκαν τον ίδιο χρόνο και το '46 ίδρυσαν στη Νέα Υόρκη το Ford Modeling Agency.

«Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας» εξομολογείται η 90χρονη Αϊλίν για τον Τζέρι, ο οποίος πέθανε το 2008 σε ηλικία 83 ετών. Εμειναν στο τιμόνι της επιχείρησης μέχρι το 1995, δίνοντας τη σκυτάλη στην κόρη τους Κέιτι.

Εχοντας περάσει μια γεμάτη ζωή η Αϊλίν Φορντ απολαμβάνει την κάθε μέρα ξεχωριστά, παρακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις στον χώρο της μόδας. Πρόσφατα έκλεισε 90 χρόνια ζωής και γιόρτασε τα γενέθλιά της στην πόλη που μεγάλωσε και αγαπά, τη Νέα Υόρκη, παρέα με τα τέσσερα παιδιά της, τα οκτώ εγγόνια και τα τέσσερα δισέγγονά της! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βαλβέρδε... τέλος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βαλβέρδε... τέλος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ