2013-09-09 20:30:12
Φωτογραφία για «Ξεφόρτωμα» παιδιών στις ΗΠΑ μέσω Διαδικτύου
«Έχω ένα 16χρονο κορίτσι που ήρθε από την Αϊτή… Πρέπει να βρόυμε κάποιον διαθέσιμο να την πάρει… Κανένας μας δεν την θέλει πίσω.»

 «Γεννημένο τον Οκτώβριο του 2000 – αυτό το όμορφο αγόρι, ο Rick, ήρθε από την Ινδία το προηγούμενο έτος και είναι υπάκουο και πρόθυμο να σας ευχαριστήσει.»

 «Υιοθετήσαμε ένα οκτάχρονο κορίτσι από την Κίνα…Δυστυχώς δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα μετά από πέντε μέρες στο σπίτι.»

«Ντρέπομαι πολύ που το λέω, αλλά πραγματικά το σιχαινόμαστε αυτό το παιδί!»

Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις αγγελίες «απελπισμένων γονέων» από τις ΗΠΑ, οι οποίοι αφού αποφάσισαν να υιοθετήσουν παιδιά από τρίτες χώρες, στην συνέχεια θέλησαν να τα απομακρύνουν, ψάχνοντας αναδόχους μέσω διαδικτύου.

Μετά από έρευνα, το Reuters αποκαλύπτει σήμερα την λειτουργία 8 τουλάχιστον ιστοσελίδων (groups σε Facebook και Yahoo), όπου γονείς και τρίτα πρόσωπα από τις ΗΠΑ, αναρτούν διαφημίσεις για τη διάθεση αζήτητων παιδιών, με ελάχιστο ή ανύπαρκτο κρατικό έλεγχο, και πολύ συχνά εντελώς παράνομα.


Μετά από ανάλυση αναρτήσεων μιας πενταετίας σε ένα μόνο από τα γκρουπς στη Yahoo, το Reuters κάνει λόγο για διάθεση ενός παιδιού την εβδομάδα κατά μέσο όρο μόνο μέσω της συγκεκριμένης σελίδας, με τις ηλικίες των παιδιών να κυμαίνονται από τα 6 έως τα 14 έτη (το νεότερο ήταν μόλις 10 μηνών) και χώρες προέλευσης, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Αιθιοπία και η Ουκρανία.

Μπορεί οι νόμιμες υιοθεσίες στις ΗΠΑ να γίνονται μέσω δικαστηρίων και έπειτα από αυστηρό έλεγχο των μελλοντικών γονέων, η διαδικασία παραχώρησης της κηδεμονίας ενός παιδιού σε τρίτο πρόσωπο, όμως, είναι εκπληκτικά εύκολη, καθώς απαιτεί ένα απλό πληρεξούσιο έγγραφο του προηγούμενου κηδεμόνα, ενώ συχνά πραγματοποιείται κρυφά, χωρίς να ενημερώνονται οι αρμόδιες Αρχές.

(Πηγή: Reuters με στοιχεία Adopting-from-Disruption)

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αμερικανοί πολίτες έχουν υιοθετήσει περίπου 243.000 παιδιά από τρίτες χώρες, και αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αποτυχημένες υιοθεσίες παιδιών του εξωτερικού, υπολογίζεται πως περισσότερα από 24.000 δεν ζουν πλέον με τους γονείς που τα έφεραν στις ΗΠΑ.

Η αποτυχία των αμερικανικών Αρχών να διατηρούν αρχεία για την πορεία παιδιών από τρίτες χώρες έχουν εγείρει την ανησυχία ξένων κυβερνήσεων, με τη Ρωσία να απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών από αμερικανούς πολίτες, και τις Κίνα και Γουατεμάλα να δυσκολεύουν την όλη διαδικασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των υιοθεσιών από τρίτες χώρες (από 23.000 το 2004 σε μόλις 10.000 φέτος), κάνοντας περισσότερο ελκυστική την ανταλλαγή παιδιών μέσω διαδικτύου.

Η έρευνα του Reuters αποκάλυψε το αναμενόμενο. Πολλά από τα παιδιά που μετά την υιοθεσία τους δόθηκαν σε νέες οικογένειες έχουν υποστεί σοβαρή κακοποίηση, ενώ συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους καινούργιους γονείς ή τα αδέρφια τους.

Εκτενώς παρουσιάζεται η ιστορία μίας 21χρονης, σήμερα, κοπέλας από τη Λιβερία, η οποία παραδόθηκε από τους ανθρώπους που την έφεραν στις ΗΠΑ σε νέα οικογένεια, μετά τη διάγνωση σημαντικών σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η νέα οικογένεια φάνηκε συμπαθέστατη στην προηγούμενη. Τι και αν οι Αρχές είχαν απομακρύνει τα βιολογικά παιδιά του ζευγαριού, λόγω των σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων και των βίαιων τάσεων που είχε επιδείξει, τι και αν είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που φρόντιζαν..

Τα γκρουπς που εμφανίζονται στο διαδίκτυο συνιστούν στην ουσία ένα άναρχο δίκτυο παράνομης ανταλλαγής παιδιών, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται ως κινητή περιουσία, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να προσφέρουν και παράλληλα να ζητούν παιδιά, ένα ή και περισσότερα κάθε φορά, και ορισμένα από τα παιδιά να αλλάζουν σπίτι κάθε χρόνο ή ακόμη και εξάμηνο.

Επιμέλεια: Μυρτώ Αρετάκη

http://www.alfavita.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ