2013-09-11 02:14:03
Φωτογραφία για 5 επιπλέον λόγοι για να σταματήσεις τα αναψυκτικά
Σίγουρα έχεις διαβάσει για το πόσο βλαβερά είναι τα αναψυκτικά για την υγεία μας. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ζάχαρη και νερό. Στερούνται οποιασδήποτε διατροφικής αξίας και συμβάλουν στην παχυσαρκία και στον διαβήτη. Όμως υπάρχουν και άλλα ανησυχητικά δεδομένα για το τι προκαλούν στον οργανισμό μας, εκτός από το να προσθέτουν κιλά, που συνήθως δεν αναφέρονται σε γενικές συζητήσεις γύρω από τα αναψυκτικά και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας.

Επιταχύνουν τη γήρανση

Είτε είναι διαίτης, είτε κανονικά, όλα τα αναψυκτικά τύπου cola, περιέχουν φωσφορικό άλας ή φωσφορικό οξύ, ένα ελαφρύ οξύ που δίνει στο αναψυκτικό την έντονη γεύση του και επιμηκύνει την ημερομηνία λήξης. Παρόλο που το συναντάμε σε πολλές τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τους ξηρούς καρπούς, μεγάλες ποσότητες φωσφορικού οξέος μπορούν να προκαλέσουν καρδιολογικά και νεφρολογικά προβλήματα, απώλεια μυϊκής μάζας και οστεοπόρωση και μια έρευνα αναφέρει ότι το φωσφορικό άλας μπορεί να ενεργοποιήσει την επιτάχυνση γήρανσης
. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα φωσφορικού άλατος που υπάρχουν στα αναψυκτικά προκάλεσαν τον θάνατο στα πειραματόζωα κατά πέντε εβδομάδες νωρίτερα, από ότι τα πειραματόζωα που η διατροφή τους περιείχε φωσφορικό άλας σε κανονικές δοσολογίες. Μια ανησυχητική εξέλιξη αν λάβουμε υπόψη ότι οι παραγωγοί αναψυκτικών αυξάνουν τα επίπεδα φωσφορικού οξέος στα προϊόντα τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Καραμελόχρωμα που προκαλεί καρκίνο

Το 2011, το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον, υπέβαλε αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την απαγόρευση του τεχνητού καραμελοχρώματος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της Coca Cola, της Pepsi και αναψυκτικών τύπου κόλα γενικότερα. Ο λόγος; Δύο μολυσματικά στοιχεία στο τεχνητό χρώμα, το 2-μεθυλιμιδαζόλιο και το 4-μεθυλιμιδαζόλιο, έχει βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο στα ζώα, μια απειλή που το Κέντρο Επιστήμης αναφέρει ότι είναι περιττή, δεδομένου ότι το χρώμα χρησιμοποιείται για καθαρά λόγους αισθητικής. Σύμφωνα με τον αυστηρό κατάλογο 65 της Καλιφόρνια, με τις χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, μόλις 16 μικρογραμμάρια 4-μεθυλιμιδαζολίου ανά άτομο ανά ημέρα είναι αρκετά να δημιουργήσουν ανησυχία για καρκίνο και τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά τύπου κόλα, τόσο τα light όσο και τα κανονικά, περιέχουν 200 μικρογραμμάρια ανά μπουκάλι μισού λίτρου.

Το φαινόμενο “Mountain Dew”

Οδοντίατροι έχουν ονομάσει ένα συχνό περιστατικό που συναντούν σε πολλά παιδιά, ως Mountain Dew (μάρκα αναψυκτικού). Καταλήγουν να έχουν δόντια με τρύπες από την τερηδόνα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που έχει το αναψυκτικό. Το φαινόμενο “Mountain Dew” μπορεί να είναι η επόμενη ιατρική ασθένεια που παίρνει την ονομασία της απευθείας από ένα προϊόν. Ένα συστατικό που ονομάζεται βρωμιούχο φυτικό έλαιο ή BVO και προστίθεται για να εμποδίσει το ‘κόψιμο’ της αρωματικής ουσίας από το αναψυκτικό, είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φωτιάς στα πλαστικά. Το συναντάμε επίσης και σε άλλα αναψυκτικά με γεύση εσπεριδοειδών, πχ λεμόνι. Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλεια μνήμης και νευρικές διαταραχές, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι ερευνητές υποψιάζονται επίσης ότι, όπως τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φωτιάς που χρησιμοποιούνται στον αφρό επίπλων, η χημική ουσία συσσωρεύεται στο λίπος του σώματος, προκαλώντας ενδεχομένως, με την πάροδο του χρόνου, προβλήματα συμπεριφοράς, στειρότητα και κακώσεις στον μυ της καρδιάς.

Τοξικά κουτάκια

Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο που προκαλεί προβλήματα. Σχεδόν όλα τα αλουμινένια κουτάκια επενδύονται με εποξειδική ρητίνη που ονομάζεται δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), που χρησιμοποιείται για να μην αντιδράσουν τα οξέα του αναψυκτικού με το μέταλλο. Η BPA είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις ορμόνες και έχει συνδεθεί με τα πάντα, από στειρότητα και παχυσαρκία μέχρι και κάποιες μορφές μεταστατικών καρκίνων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν ορίσει τα κουτάκια των αναψυκτικών, μαζί με τα γεύματα σε εστιατόρια, σχολεία και φαστ φουντ, ως την κύρια πηγή έκθεσής μας στη χημική αυτή ουσία. Και ενώ η Pepsi και η Coca Cola είναι απασχολημένες σε έναν αγώνα για το ποια εταιρεία θα μπορέσει πρώτη να παράγει ένα 100% φυτικής προέλευσης πλαστικό μπουκάλι, το οποίο διαφημίζουν ότι δεν θα περιέχει "BPA", καμία από τις δύο εταιρίες δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τη μετάβαση σε αλουμινένια κουτάκια χωρίς ΒΡΑ.

Η ρύπανση των υδάτων

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά δεν διασπόνται στον οργανισμό μας, αλλά ούτε οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων τις συγκρατούν πριν εισχωρήσουν και πάλι στον υδροφόρο ορίζοντα. Το 2009, Ελβετοί επιστήμονες εξέτασαν δείγματα νερού από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, ποτάμια και λίμνες στην Ελβετία και ανίχνευσαν ποσότητες ακεσουλφάμης Κ, σουκραλόζης και ζαχαρίνης, τα οποία χρησιμοποιούνται ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε αναψυκτικά. Μια πρόσφατη έρευνα σε 19 εταιρίες ύδρευσης στις ΗΠΑ αποκάλυψε την παρουσία σουκραζόλης σε όλες. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια επίδραση έχουν αυτές οι μικρές ποσότητες στον άνθρωπο, παλαιότερες έρευνες όμως έχουν βρει ότι η σουκραλόζη σε ποτάμια και λίμνες επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες ορισμένων οργανισμών.

Συμπερασματικά, σταματάμε να καταναλώνουμε αναψυκτικά βελτιώνοντας την υγεία μας αλλά και προστατεύοντας το περιβάλλον μας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ