2013-09-11 03:57:02
Φωτογραφία για Χρ. Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα
Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αφαιρεθούν τα κέρδη από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ τότε το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στα 1,5 δισ.

Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8-μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,441 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,484 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,496 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα


Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,943 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,956 δισ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32,987 δισ. ευρώ). Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,964 δισ. ευρώ, 1.157 δισ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29,807 δισ. ευρώ). Η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. ευρώ ή 26,5%.

Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1,δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1.835 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζουμε ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s - πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

Από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι η όποια υστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα, αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011-2012).

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37,384 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,840 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,130 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,940 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (30,376).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,131 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Η απάντηση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών

Με αφορμή τη διαφορά που προκύπτει στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται οι δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΤτΕ: 9,4 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Όμως, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, και αναφέρει στις υποσημειώσεις της και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυξημένες κατά 4,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως κάνει κάθε μήνα από τις αρχές της χρονιάς. Οι δαπάνες όμως αυτές εξισορροπούνται από την ισόποση μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Μείωση η οποία όμως δεν εμφανίζεται στον τρόπο που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει τα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίθετα η παρουσίαση του συνόλου των στοιχείων της οικονομίας, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο της Κεντρικής Διοίκησης, που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την πραγματικότητα: δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Αφού πληρωμές και μείωση υποχρεώσεων εξισορροπούνται.

Επίσης, τα έσοδα που περιλαμβάνονται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μειωμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη απόδοση των ελληνικών ομολόγων που μας αποδίδουν οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (Securities Market Programme – SMP). Τα οποία είναι μεν έσοδα του Προϋπολογισμού, αλλά δεν μετρούν για τους στόχους του προγράμματος, όπως άλλωστε επισημαίνει και το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ποτέ δεν παρουσιάζει το σύνολο των στοιχείων της Οικονομίας, δηλαδή τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει μόνο τα στοιχεία της Κεντρικής Διοίκησης. Σε αυτό το επίπεδο, τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ουσιαστικά τα ίδια και δεν υπάρχει διαφορά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ