2013-09-15 11:27:26
Συνέντευξη: Κώστας Βενιζέλος
Κινδυνεύει η δημοκρατία, πολιορκείται το κοινωνικό κράτος και η εθνική κυριαρχία
"Η δραματική μου έκκληση απευθύνεται στον πατριωτισμό όλων των Κυπρίων."
Η ηγεσία πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή της... Είναι αυτό μια ευκαιρία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτό αναφέρει ο Βάσος Λυσσαρίδης, που καυτηριάζει το πολιτικό σύστημα, βλέπει με αγωνία τα τεκταινόμενα και προβαίνει σε μια δραματική έκκληση προς τους πολίτες για να στρατευθούν για να σώσουν την πατρίδα. Καλεί το λαό να μην επικυρώνει ούτε να αποδέχεται την ισοπέδωση πως «η πολιτική είναι βρώμικη» και να κάνει διαχωρισμό.
- Πώς σταθμίζετε τη σημερινή φάση του Κυπριακού;
- Άκρως επικίνδυνη. Εδραιώνεται η άποψη ότι το Κυπριακό είναι μια διακοινοτική διαμάχη. Διασφαλίζεται άλλοθι στην Τουρκία. Με τα έγγραφα Ντάουνερ οι μονόπλευρες παραχωρήσεις μας, που απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία λαού και κομμάτων, αποτελούν τουρκικό κεκτημένο και προπαρασκευάζεται το έδαφος για λύση ανανικής φιλοσοφίας, αξιοποιώντας και την οικονομική κρίση.
- Πώς; Δεν είναι η οικονομική κρίση προϊόν παγκόσμιων εξελίξεων;
- Είναι. Διανύουμε μια περίοδο πισωδρόμησης με το οικονομικό να επιχειρεί κηδεμονία επί του πολιτικού. Με προσπάθεια μετατροπής κυβερνήσεων σε πειθήνια (καταναγκαστικώς) όργανα του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου και έτσι ουσιαστικό παραμερισμό λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας. Μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση της αποικιοκρατίας, είχαμε φαινόμενα μεταποικισμού και τώρα χρηματοκρατίας. Κινδυνεύει η δημοκρατία, πολιορκείται το κοινωνικό κράτος και η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.
- Υπάρχει διέξοδος;
- Όσο το φαινόμενο περιορίζεται στο παρόν στάδιο σε ορισμένες χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, η λαϊκή αντίδραση είναι ανάλογη. Όμως οι κίνδυνοι είναι για όλους τους λαούς και είναι φυσικό μια παγκόσμια αντίδραση να ανατρέψει τη σημερινή εκτροπή. Εμφανής η λαϊκή οργή. Εμφανής η έλλειψη πυξίδας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Οι έστω αδύνατες κραυγές, όλοι είμαστε Έλληνες, μαρτυρούν τη συνειδητότητα των μαζών.
- Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο;
- Χωρίς να παραγνωρίζω τις αδυναμίες, τις απαράδεκτες καταστάσεις που διευκόλυναν την προσπάθεια εξωτερικής κηδεμονίας (υπερτροφική κυβερνητική μηχανή, ατασθαλίες, γραφειοκρατία, πελατειακή αντίληψη από μερικές κομματικές ηγεσίες) η προσπάθεια θεραπείας ήταν τραγελαφικώς απαράδεκτη. Αντί μέτρων για αντιμετώπιση των κακώς εχόντων είχαμε το κούρεμα, που έπληξε βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας και στόχευε μεταξύ άλλων και στον έλεγχο των φυσικών μας πόρων. Η Λαϊκή Τράπεζα εκηρύχθη υπό πτώχευση. Έγινε εθνικοποίηση. Και ακολούθησε δανειοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων. Σε μια ψυχορραγούσα επιχείρηση. Και το χρέος προσετέθη ως κρατική επιβάρυνση.
- Δεν υπάρχουν δικές μας ευθύνες;
- Πολλές. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και καταστροφικοί χειρισμοί από την κυβέρνηση και τις εποπτικές Αρχές που θα απέφευγαν τη κηδεμονία (και με απαίτηση αποζημιώσεων όταν έγινε το κούρεμα του ελληνικού χρέους με άρνηση του κουρέματος των επενδυτών) και προσφυγή προς εναλλακτικές λύσεις. Να μην μας διαφεύγει ότι η εθνική πολιτική κάθε χώρας στηρίζεται στα εθνικά της συμφέροντα. Έτσι και η βοήθεια στηρίζεται στην αμοιβαιότητα. Δεν έγινε αυτό, ούτε προς τη Ρωσία, ούτε προς άλλες πιθανές δυνατότητες.
- Πρακτικά, πώς προχωρούμε;
- Με μια νέα διεκδικητική, πανεθνική αν είναι δυνατόν στρατηγική. Η Τουρκία ευνοεί διεύρυνση των συνομιλιών με παγιοποίηση επιδιαιτητικού ρόλου και συμμετοχή των κοινοτήτων. Αυτό θα εδραιώσει την εκτροπή και θα αναβαθμίσει τις κοινότητες σε κρατικές οντότητες. Να απαιτήσουμε εμείς ουσιαστική διεθνή διάσκεψη με θέμα την διεθνή πτυχή του Κυπριακού (κατοχή, εποικισμό, εγγυήσεις) και συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων. Όσο η Τουρκία διασφαλίζει κατοχική παρουσία, είναι φυσικό ότι οι Τ/κ δεν έχουν τη δυνατότητα συζήτησης της εσωτερικής πτυχής. Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, κατοχής, εποικισμού δημιουργεί και δυνατότητες διασφάλισης συμμαχιών με τ/κ προοδευτικές δυνάμεις.
- Μα υπάρχει διαφορά όσον αφορά την αποδοχή της μορφής της λύσης, αυτή της διζωνικής δικοινοτικής.
- Είναι αφελές να ασχολούμαστε με ονοματολογία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο.
- Μα όλοι αναφέρονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009.
- Και συμφωνώ. Τι προτείναμε; Λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, θα απαλλάσσει από έποικους και ξένη στρατιωτική παρουσία και θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών. Εναρμονίζονται οι μονομερείς παραχωρήσεις μας μ' αυτήν τη φιλοσοφία ή η στέρηση δικαιωμάτων από μια μερίδα πολιτών.
- Τι προτίθεστε να κάνετε;
- Βρίσκομαι σε μια ηλικία που δεν αφήνει πολλές δυνατότητες αναβολής. Δεν θα ασχοληθώ με τα λάθη και τις παραλήψεις. Με ενδιαφέρει το μέλλον. Και οι κίνδυνοι είναι εμφανείς. Η δραματική μου έκκληση απευθύνεται στον πατριωτισμό όλων των Κυπρίων. Επιβάλλεται νέα στρατηγική επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως θέματος εισβολής-κατοχής. Καταγγελία της Τουρκίας σ΄ όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα. Ουσιαστική διεθνής διάσκεψη. Συστράτευση όλων σ' ένα μέτωπο εθνικής σωτηρίας. Δεν υπάρχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια. Δεν υπάρχουν περιθώρια δισταγμών. Όλοι στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας.
- Οι πολίτες απορρίπτουν την πολιτική, τους πολιτικούς τους θεωρούν όλους μέρος της διαπλοκής. Εσείς, ως ένας παλιός βετεράνος της πολιτικής, πώς απαντάτε σε αυτό το φαινόμενο;
- Η τέχνη του κατεστημένου, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς, ενισχύει την ισοπέδωση των πάντων. Προβάλλει ότι «η πολιτική είναι βρώμικη» και έτσι καλούν τη νεολαία, που είναι το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, να απέχει από την πολιτική και με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται να κυβερνούν απόντος του λαού. Αυτό γίνεται τραγικό ούτως ή άλλως, καθώς το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ουσιαστικά κυβερνά, με τρόπο που καθιστά κυβερνήσεις υποχείρια όργανα της χρηματοκρατίας.
- Δεν είναι, όμως, αυτό το φαινόμενο πλασματικό. Δεν δημιουργούνται μόνο εντυπώσεις. Υπάρχουν και στοιχεία που τεκμηριώνουν σκάνδαλα και διαπλοκή.
- Ήδη ανέφερα ότι ναι υπάρχουν ατασθαλίες, ναι υπάρχει διαπλοκή, αλλά αυτό δεν αφορά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, των πολιτικών. Εάν, για παράδειγμα, δυο γιατροί προβούν σε μια αντιδεοντολογική ενέργεια, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι γιατροί παραβαίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Το φαινόμενο είναι επικίνδυνο, επειδή ο λαός επικυρώνει και αποδέχεται την ισοπέδωση. Θεωρώ ότι ο λαός πρέπει να κάνει τον διαχωρισμό. Αλλά και η ηγεσία να κάνει την αυτοκάθαρσή της... Είναι αυτό μια ευκαιρία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Να εδραιώσουμε μια ευρύτατη πανεθνική στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους από τον τουρκικό επεκτατισμό (συγκυριαρχία Αιγαίου, κυπροποίηση Θράκης και αλεξανδρεττοποίηση Κύπρου). Οι κίνδυνοι είναι κοινοί, η πηγή κινδύνων η ίδια -τουρκικός επεκτατισμός-, η ανάγκη ενιαίας δράσης εξόφθαλμη.
Για το Κυπριακό πρέπει να υιοθετήσουμε νέα, διεκδικητική στρατηγική.
Ι. Άμεση διεθνή διάσκεψη με τη σωστή σύνθεση και με μόνο θέμα την εξωτερική πτυχή (την αντικατοχική) με την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
ΙΙ. Μόνο με την απαλλαγή της τ/κ κοινότητας από την τουρκική κηδεμονία είναι δυνατός διάλογος για την εσωτερική πτυχή για λύση στη βάση του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτ. του 2009.
ΙΙΙ. Αξιοποίηση εμπλεκομένων συμφερόντων με ταυτόχρονη ενίσχυση των φιλικών παραδοσιακών μας σχέσεων με τις χώρες της περιοχής με ιδιαίτερη προσήλωση σε θέματα αρχών (Παλαιστινιακό)
IV. Ουσιαστική εμπλοκή του λαού με διαφάνεια και ενίσχυση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου. Συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας.
V. Αναζωογόνηση του αμυντικού δόγματος.
VI. Έγκαιρη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και πετρελαίων.
VII. Διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας.
Με όρους Μνημονίου δεν προβλέπεται ανάκαμψη
- Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΔΕΚ στις εξελίξεις;
- Η ΕΔΕΚ υπήρξε ένα γνήσιο, έντιμο, πατριωτικό, σοσιαλιστικό κίνημα. Ο ρόλος της σε κρίσιμες ώρες υπήρξε καταλυτικός. Αντίσταση ενάντια στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β, το πραξικόπημα και το μετα-πραξικόπημα, τη ματαίωση του σχεδίου Γκιουνές και αργότερα του σχεδίου Ανάν, την προβολή συγκεκριμένης στρατηγικής και όσον αφορά το εθνικό θέμα, αλλά και την οικονομική κρίση. Η ΕΔΕΚ εξακολουθεί να αποτελεί τη σπονδυλική στήλη αυτής της πολιτικής χωρίς παρωπίδες και χωρίς εσωστρέφεια.
Η σωτηρία της πατρίδας είναι υπόθεση του συνόλου του λαού και η ΕΔΕΚ συνεχίζει και θα συνεχίσει με συνέπεια σ΄αυτήν τη βάση.
- Ποια τα ελατήρια των «ξένων κύκλων»;
- Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, ιδιαίτερα των κοιτασμάτων, αλλά και των πολιτικών μας αποφάσεων.
- Πώς το στοιχειοθετείται;
- Με την προσπάθεια επιβολής τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων (αγωγός μέσω Τουρκίας) και υποβολής μορφών λύσεων (κωδικοποίηση Ντάουνερ), αλλά και το παράδοξο γεγονός δανεισμού σε μια χρεωκοπημένη στην ουσία τράπεζα (τη Λαϊκή) 8,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία τώρα προστίθενται στο εθνικό μας χρέος.
- Με τους όρους Μνημονίου προβλέπεται ανάκαμψη;
‘Όχι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα φτάσουμε ποτέ σε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Μόνο με την ανάπτυξη και με τη μελλοντική αξιοποίηση κοιτασμάτων.
- Ποιοι υπέχουν ευθυνών;
- Και οι πρώην και οι νυν κυβερνώντες.
- Άρνηση υποταγής στους όρους της Τρόικας θα σήμαινε αποστράγγιση από ρευστότητα και χρεωκοπία;
- Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
- Δηλαδή;
- Διορθωτικά μέτρα για τις ανωμαλίες που προανέφερα (κυβερνητική υπηρεσία. φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, ατασθαλίες), αλλά και έγκαιρη προσέγγιση για διασφάλιση εναλλακτικών πηγών δανεισμού, αν αποτύγχανε η «ενδοοικογενιακή ενίσχυση» και η αξιοποίηση της πώλησης παραρτημάτων της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής στον ελλαδικό χώρο.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/161038/vasos-lyssaridis-ora-gia-aftokatharsi-tis-igesias#sthash.uw5cirX1.dpuf
InfoGnomon
Κινδυνεύει η δημοκρατία, πολιορκείται το κοινωνικό κράτος και η εθνική κυριαρχία
"Η δραματική μου έκκληση απευθύνεται στον πατριωτισμό όλων των Κυπρίων."
Η ηγεσία πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή της... Είναι αυτό μια ευκαιρία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτό αναφέρει ο Βάσος Λυσσαρίδης, που καυτηριάζει το πολιτικό σύστημα, βλέπει με αγωνία τα τεκταινόμενα και προβαίνει σε μια δραματική έκκληση προς τους πολίτες για να στρατευθούν για να σώσουν την πατρίδα. Καλεί το λαό να μην επικυρώνει ούτε να αποδέχεται την ισοπέδωση πως «η πολιτική είναι βρώμικη» και να κάνει διαχωρισμό.
- Πώς σταθμίζετε τη σημερινή φάση του Κυπριακού;
- Άκρως επικίνδυνη. Εδραιώνεται η άποψη ότι το Κυπριακό είναι μια διακοινοτική διαμάχη. Διασφαλίζεται άλλοθι στην Τουρκία. Με τα έγγραφα Ντάουνερ οι μονόπλευρες παραχωρήσεις μας, που απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία λαού και κομμάτων, αποτελούν τουρκικό κεκτημένο και προπαρασκευάζεται το έδαφος για λύση ανανικής φιλοσοφίας, αξιοποιώντας και την οικονομική κρίση.
- Πώς; Δεν είναι η οικονομική κρίση προϊόν παγκόσμιων εξελίξεων;
- Είναι. Διανύουμε μια περίοδο πισωδρόμησης με το οικονομικό να επιχειρεί κηδεμονία επί του πολιτικού. Με προσπάθεια μετατροπής κυβερνήσεων σε πειθήνια (καταναγκαστικώς) όργανα του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου και έτσι ουσιαστικό παραμερισμό λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας. Μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση της αποικιοκρατίας, είχαμε φαινόμενα μεταποικισμού και τώρα χρηματοκρατίας. Κινδυνεύει η δημοκρατία, πολιορκείται το κοινωνικό κράτος και η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.
- Υπάρχει διέξοδος;
- Όσο το φαινόμενο περιορίζεται στο παρόν στάδιο σε ορισμένες χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, η λαϊκή αντίδραση είναι ανάλογη. Όμως οι κίνδυνοι είναι για όλους τους λαούς και είναι φυσικό μια παγκόσμια αντίδραση να ανατρέψει τη σημερινή εκτροπή. Εμφανής η λαϊκή οργή. Εμφανής η έλλειψη πυξίδας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Οι έστω αδύνατες κραυγές, όλοι είμαστε Έλληνες, μαρτυρούν τη συνειδητότητα των μαζών.
- Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο;
- Χωρίς να παραγνωρίζω τις αδυναμίες, τις απαράδεκτες καταστάσεις που διευκόλυναν την προσπάθεια εξωτερικής κηδεμονίας (υπερτροφική κυβερνητική μηχανή, ατασθαλίες, γραφειοκρατία, πελατειακή αντίληψη από μερικές κομματικές ηγεσίες) η προσπάθεια θεραπείας ήταν τραγελαφικώς απαράδεκτη. Αντί μέτρων για αντιμετώπιση των κακώς εχόντων είχαμε το κούρεμα, που έπληξε βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας και στόχευε μεταξύ άλλων και στον έλεγχο των φυσικών μας πόρων. Η Λαϊκή Τράπεζα εκηρύχθη υπό πτώχευση. Έγινε εθνικοποίηση. Και ακολούθησε δανειοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων. Σε μια ψυχορραγούσα επιχείρηση. Και το χρέος προσετέθη ως κρατική επιβάρυνση.
- Δεν υπάρχουν δικές μας ευθύνες;
- Πολλές. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και καταστροφικοί χειρισμοί από την κυβέρνηση και τις εποπτικές Αρχές που θα απέφευγαν τη κηδεμονία (και με απαίτηση αποζημιώσεων όταν έγινε το κούρεμα του ελληνικού χρέους με άρνηση του κουρέματος των επενδυτών) και προσφυγή προς εναλλακτικές λύσεις. Να μην μας διαφεύγει ότι η εθνική πολιτική κάθε χώρας στηρίζεται στα εθνικά της συμφέροντα. Έτσι και η βοήθεια στηρίζεται στην αμοιβαιότητα. Δεν έγινε αυτό, ούτε προς τη Ρωσία, ούτε προς άλλες πιθανές δυνατότητες.
- Πρακτικά, πώς προχωρούμε;
- Με μια νέα διεκδικητική, πανεθνική αν είναι δυνατόν στρατηγική. Η Τουρκία ευνοεί διεύρυνση των συνομιλιών με παγιοποίηση επιδιαιτητικού ρόλου και συμμετοχή των κοινοτήτων. Αυτό θα εδραιώσει την εκτροπή και θα αναβαθμίσει τις κοινότητες σε κρατικές οντότητες. Να απαιτήσουμε εμείς ουσιαστική διεθνή διάσκεψη με θέμα την διεθνή πτυχή του Κυπριακού (κατοχή, εποικισμό, εγγυήσεις) και συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων. Όσο η Τουρκία διασφαλίζει κατοχική παρουσία, είναι φυσικό ότι οι Τ/κ δεν έχουν τη δυνατότητα συζήτησης της εσωτερικής πτυχής. Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, κατοχής, εποικισμού δημιουργεί και δυνατότητες διασφάλισης συμμαχιών με τ/κ προοδευτικές δυνάμεις.
- Μα υπάρχει διαφορά όσον αφορά την αποδοχή της μορφής της λύσης, αυτή της διζωνικής δικοινοτικής.
- Είναι αφελές να ασχολούμαστε με ονοματολογία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο.
- Μα όλοι αναφέρονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009.
- Και συμφωνώ. Τι προτείναμε; Λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, θα απαλλάσσει από έποικους και ξένη στρατιωτική παρουσία και θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών. Εναρμονίζονται οι μονομερείς παραχωρήσεις μας μ' αυτήν τη φιλοσοφία ή η στέρηση δικαιωμάτων από μια μερίδα πολιτών.
- Τι προτίθεστε να κάνετε;
- Βρίσκομαι σε μια ηλικία που δεν αφήνει πολλές δυνατότητες αναβολής. Δεν θα ασχοληθώ με τα λάθη και τις παραλήψεις. Με ενδιαφέρει το μέλλον. Και οι κίνδυνοι είναι εμφανείς. Η δραματική μου έκκληση απευθύνεται στον πατριωτισμό όλων των Κυπρίων. Επιβάλλεται νέα στρατηγική επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως θέματος εισβολής-κατοχής. Καταγγελία της Τουρκίας σ΄ όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα. Ουσιαστική διεθνής διάσκεψη. Συστράτευση όλων σ' ένα μέτωπο εθνικής σωτηρίας. Δεν υπάρχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια. Δεν υπάρχουν περιθώρια δισταγμών. Όλοι στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας.
- Οι πολίτες απορρίπτουν την πολιτική, τους πολιτικούς τους θεωρούν όλους μέρος της διαπλοκής. Εσείς, ως ένας παλιός βετεράνος της πολιτικής, πώς απαντάτε σε αυτό το φαινόμενο;
- Η τέχνη του κατεστημένου, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς, ενισχύει την ισοπέδωση των πάντων. Προβάλλει ότι «η πολιτική είναι βρώμικη» και έτσι καλούν τη νεολαία, που είναι το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, να απέχει από την πολιτική και με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται να κυβερνούν απόντος του λαού. Αυτό γίνεται τραγικό ούτως ή άλλως, καθώς το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ουσιαστικά κυβερνά, με τρόπο που καθιστά κυβερνήσεις υποχείρια όργανα της χρηματοκρατίας.
- Δεν είναι, όμως, αυτό το φαινόμενο πλασματικό. Δεν δημιουργούνται μόνο εντυπώσεις. Υπάρχουν και στοιχεία που τεκμηριώνουν σκάνδαλα και διαπλοκή.
- Ήδη ανέφερα ότι ναι υπάρχουν ατασθαλίες, ναι υπάρχει διαπλοκή, αλλά αυτό δεν αφορά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, των πολιτικών. Εάν, για παράδειγμα, δυο γιατροί προβούν σε μια αντιδεοντολογική ενέργεια, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι γιατροί παραβαίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Το φαινόμενο είναι επικίνδυνο, επειδή ο λαός επικυρώνει και αποδέχεται την ισοπέδωση. Θεωρώ ότι ο λαός πρέπει να κάνει τον διαχωρισμό. Αλλά και η ηγεσία να κάνει την αυτοκάθαρσή της... Είναι αυτό μια ευκαιρία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Να εδραιώσουμε μια ευρύτατη πανεθνική στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους από τον τουρκικό επεκτατισμό (συγκυριαρχία Αιγαίου, κυπροποίηση Θράκης και αλεξανδρεττοποίηση Κύπρου). Οι κίνδυνοι είναι κοινοί, η πηγή κινδύνων η ίδια -τουρκικός επεκτατισμός-, η ανάγκη ενιαίας δράσης εξόφθαλμη.
Για το Κυπριακό πρέπει να υιοθετήσουμε νέα, διεκδικητική στρατηγική.
Ι. Άμεση διεθνή διάσκεψη με τη σωστή σύνθεση και με μόνο θέμα την εξωτερική πτυχή (την αντικατοχική) με την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
ΙΙ. Μόνο με την απαλλαγή της τ/κ κοινότητας από την τουρκική κηδεμονία είναι δυνατός διάλογος για την εσωτερική πτυχή για λύση στη βάση του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτ. του 2009.
ΙΙΙ. Αξιοποίηση εμπλεκομένων συμφερόντων με ταυτόχρονη ενίσχυση των φιλικών παραδοσιακών μας σχέσεων με τις χώρες της περιοχής με ιδιαίτερη προσήλωση σε θέματα αρχών (Παλαιστινιακό)
IV. Ουσιαστική εμπλοκή του λαού με διαφάνεια και ενίσχυση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου. Συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας.
V. Αναζωογόνηση του αμυντικού δόγματος.
VI. Έγκαιρη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και πετρελαίων.
VII. Διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας.
Με όρους Μνημονίου δεν προβλέπεται ανάκαμψη
- Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΔΕΚ στις εξελίξεις;
- Η ΕΔΕΚ υπήρξε ένα γνήσιο, έντιμο, πατριωτικό, σοσιαλιστικό κίνημα. Ο ρόλος της σε κρίσιμες ώρες υπήρξε καταλυτικός. Αντίσταση ενάντια στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β, το πραξικόπημα και το μετα-πραξικόπημα, τη ματαίωση του σχεδίου Γκιουνές και αργότερα του σχεδίου Ανάν, την προβολή συγκεκριμένης στρατηγικής και όσον αφορά το εθνικό θέμα, αλλά και την οικονομική κρίση. Η ΕΔΕΚ εξακολουθεί να αποτελεί τη σπονδυλική στήλη αυτής της πολιτικής χωρίς παρωπίδες και χωρίς εσωστρέφεια.
Η σωτηρία της πατρίδας είναι υπόθεση του συνόλου του λαού και η ΕΔΕΚ συνεχίζει και θα συνεχίσει με συνέπεια σ΄αυτήν τη βάση.
- Ποια τα ελατήρια των «ξένων κύκλων»;
- Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, ιδιαίτερα των κοιτασμάτων, αλλά και των πολιτικών μας αποφάσεων.
- Πώς το στοιχειοθετείται;
- Με την προσπάθεια επιβολής τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων (αγωγός μέσω Τουρκίας) και υποβολής μορφών λύσεων (κωδικοποίηση Ντάουνερ), αλλά και το παράδοξο γεγονός δανεισμού σε μια χρεωκοπημένη στην ουσία τράπεζα (τη Λαϊκή) 8,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία τώρα προστίθενται στο εθνικό μας χρέος.
- Με τους όρους Μνημονίου προβλέπεται ανάκαμψη;
‘Όχι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα φτάσουμε ποτέ σε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Μόνο με την ανάπτυξη και με τη μελλοντική αξιοποίηση κοιτασμάτων.
- Ποιοι υπέχουν ευθυνών;
- Και οι πρώην και οι νυν κυβερνώντες.
- Άρνηση υποταγής στους όρους της Τρόικας θα σήμαινε αποστράγγιση από ρευστότητα και χρεωκοπία;
- Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
- Δηλαδή;
- Διορθωτικά μέτρα για τις ανωμαλίες που προανέφερα (κυβερνητική υπηρεσία. φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, ατασθαλίες), αλλά και έγκαιρη προσέγγιση για διασφάλιση εναλλακτικών πηγών δανεισμού, αν αποτύγχανε η «ενδοοικογενιακή ενίσχυση» και η αξιοποίηση της πώλησης παραρτημάτων της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής στον ελλαδικό χώρο.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/161038/vasos-lyssaridis-ora-gia-aftokatharsi-tis-igesias#sthash.uw5cirX1.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ