2013-09-15 11:46:14
Φωτογραφία για Πάτρα: Το μνημόνιο «έσβησε» 85 χρόνια ιστορίας - Ελάχιστες οι ελπίδες για επαναλειτουργία της  Tριαντείου Σχολής
Όταν στις 26 Σεπτεμβρίου του 1911 ο Θεόδωρος Δ. Τριάντης διατύπωνε ιδιοχείρως στο χαρτί την απόφασή του να διαθέσει όλη του την περιουσία στην πόλη για να ιδρυθεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, με τίποτα δεν θα φανταζόταν ότι έπειτα από 102 χρόνια η πολιτική ηγεσία του τόπου θα «γονάτιζε» το κληροδότημά του υπό τις εντολές της τρόικας.

Οι Πατρινοί έμειναν με ανοικτό το στόμα ακούγοντας προ ημερών την απόφαση για άρση λειτουργίας της Τριαντείου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών. Μια σχολή που λειτούργησε επί δεκαετίας βγάζοντας μερικές χιλιάδες πτυχιούχους - άριστους τεχνίτες κι όχι μόνο και αποτέλεσε επάξια το καμάρι της πόλης σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Δεν ήταν τυχαίο ότι η Σχολή «έλαμπε» στο Πανελλήνιο, γι’ αυτό και δεν άργησαν οι τιμητικές διακρίσεις. Όπως το 1973 όταν έλαβε το βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Και το σημαντικότερο; Ότι όλο το ίδρυμα λειτουργούσε στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του οικονομικές δυνάμεις
. Μόνο που το μνημόνιο έμελε να το στείλει στο… απόσπασμα. Φέρνοντας τα πάνω – κάτω στους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό των μελών της Διοικητικής Επιτροπής, οι οποίοι ευτυχώς συνειδητοποίησαν έγκαιρα ότι πρέπει να δράσουν για να προλάβουν το μεγαλύτερο κακό. Κι έτσι προχώρησαν στην απόφαση αυτή. Όσο για τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας στον νομό; Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση! Ουδεμία προσπάθεια με σκοπό τη διάσωση του ιδρύματος.

Και η σημερινή δημοσιογραφική έρευνα – αφιέρωμα του «Κόσμου» έψαξε να βρει την απάντηση στο ερώτημα «Εάν με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία της Τριαντείου». Και αν υπήρχε έστω ένα μικρό περιθώριο. Δυστυχώς, όμως, η απάντηση είναι «όχι» και μάλιστα κατηγορηματικό Τα ακίνητα, το δάνειο και η φορολογία…

Η Τριάντειος Σχολή της Πάτρας διαθέτει ακίνητα και μάλιστα σημαντικής αξίας, ωστόσο τα έσοδα που προέρχονται από αυτά δεν είναι αρκετά για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι. Το ίδρυμα έχει στην περιουσία του ορισμένα ακίνητα στην Πάτρα και, μεταξύ άλλων, το θέατρο Αθήναιον στην Πατησίων, ένα ακόμη θέατρο στην οδό Άνδρου στην Αθήνα, καθώς και ακίνητο απέναντι από την Ευελπίδων. Το θέμα όμως είναι πως τα έσοδα δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν «όρθιο» το ίδρυμα. Ειδικά από το τελευταίο ακίνητο δεν υπάρχουν καθόλου μιας και βρίσκεται υπό απαλλοτρίωση και η διαδικασία είναι ακόμη στα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους έσοδα του ιδρύματος δεν ξεπερνούσαν τις 200 με 300 χιλιάδες ευρώ. Όμως από τη μια η υπέρογκη φορολογία και από την άλλη η αναγκαστική λήψη δανείου από την Εθνική Τράπεζα με δόση ύψους 5.000 ευρώ μηνιαίως, καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα. Έτσι όσο το ίδρυμα δεν θα λειτουργούν θα είναι δυνατή η αποπληρωμή του δανείου και η κάλυψη ορισμένων άλλων υποχρεώσεων της Σχολής. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Τριάντειο σχολή Πατρών απασχολούνταν συνολικά 23 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος με διάφορες σχέσεις εργασίας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού γινόταν πάντοτε με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια. Όσο για το μαθητικό δυναμικό της σχολής, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά ανήλθε σε 150 μαθητές.

Χρήστος Μούλιας:

Γραμματέας Τριαντείου Σχολής

Με αφορμή την εξέλιξη για την Τριάντειο, ο Γραμματέας του ιδρύματος και δικηγόρος (ισόβιο μέλος στην Τριάντειο) δηλώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η Τριάντειος επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή προσφέρει δωρεάν τεχνική εκπαίδευση σε εργαζόμενους νέους επί 85 χρόνια περίπου, χωρίς την παραμικρή κρατική επιχορήγηση. Τα έξοδα της σχολής καλύπτονταν αποκλειστικά από την ακίνητη περιουσία που άφησε ο Θεόδωρος Τριάντης, της οποίας η διαχείριση και αξιοποίηση ήταν, και συνεχίζει να είναι, η καλύτερη δυνατή. Η Τριάντειος Σχολή είναι ίδρυμα και μέχρι πρότινος απολάμβανε των φορολογικών ευεργετημάτων των ιδρυμάτων και μπορούσε να ανταποκριθεί στους σκοπούς της. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, με τη φορομπηχτική καταιγίδα που προέκυψε επλήγησαν και τα ιδρύματα και βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να πρέπει να καταβάλουμε υψηλά ποσά για φόρους, που δεν είχαμε προβλέψει και δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουμε. Η κατάσταση αυτή ανέτρεψε τον προγραμματισμό μας και προκάλεσε αδυναμία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας πρωτίστως έναντι του διδακτικού προσωπικού. Μετά από πολλή σκέψη και αφού εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε την άρση της λειτουργίας της Σχολής, γεγονός που θα περιορίσει τα έξοδα του ιδρύματος, μέχρι να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του Ελληνικού δημοσίου, των Ασφαλιστικών ταμείων και του προσωπικού, οπότε και θα επανασχεδιάσουμε το μέλλον του ιδρύματος».

Κώστας Χριστόπουλος:

Ταμίας Τριαντείου Σχολής

«Η Τριάντειος Σχολή Πατρών ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω μιας σειράς προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και εντάθηκαν κατ’ αρχάς από τις αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την λειτουργία των σχολών και εν συνεχεία από τα μέτρα και την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας» δηλώνει ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Χριστόπουλος ο οποίος κατέχει τη θέση του Ταμία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής. Ξεκαθαρίζει δηλαδή πως παρ’ότι το ίδρυμα διαθέτει έσοδα από ακίνητα το «γονατίζουν» κυριολεκτικά όσα υποχρεούται να καταβάλλει στο δημόσιο λόγω της φορολογίας η οποία φαίνεται να έγινε η θηλιά στο λαιμό του ιδρύματος. Ωστόσο και ο κ. Χριστόπουλος από την πλευρά του διευκρινίζει πως η αγωνία όσων συμμετέχουν στο Δ.Σ. δεν τελείωσε αλλά αντιθέτως ίσως στο μέλλον τα πράγματα ευνοήσουν την πιθανότητα επαναλειτουργίας.

Ποια είναι η Διοικητική Επιτροπή

Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν επί δεκαετίες την Διοικητική Επιτροπή της Τριαντείου προέρχονται από την τοπική εκκλησία, τις αρχές και τους φορείς της πόλης. Είναι άνθρωποι των γραμμάτων και πρόσωπα που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κόσμο. Σήμερα, η Διοικητική Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Αντιπρόεδρος: Δήμαρχος Πατρέων

Γραμματέας: Χρήστος Μούλιας, Δικηγόρος

Ταμίας: Κώστας Χριστόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός

Μέλη: Γ. Αγγελόπουλος (νόμιμος αναπληρωτής του Περιφερειάρχη), Σπ. Δούκας (αναπληρωτής Συνδ. Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας), Πλ. Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Ε. Ρουμελιώτη Διευθύντρια Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Νικάκης τ. Αρεποπαγίτης, Δ. Μουκουβάλας τ. Πρόεδρος Εφετών, Κ. Κούλης Χημικός – τ. Διευθυντής Τριαντείου, Χρ. Τσούβαλης τ. Λυκειάρχης – αναπαληρωτής Ταμίας.

Το ιστορικό της Τριαντείου Σχολής

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ο Θεόδωρος Δ. Τριάντης συνέταξε ιδιόχειρη μυστική διαθήκη στις 26η Σεπτεμβρίου του 1911. Γράφει επί λέξη «Ονομάζω και εγκαθιστώ κληρονόμο γενικόν πάσης της κινητής και ακινήτου περιουσίας μου τον ενταύθα Δήμο Πατρέων, εν πόλη του οποίου ανδρώθην και εγήρασα, δια της οικονομίας και της εργασίας απέκτησα την περιουσίαν μου. Θέλω και διατάσσω ίνα η περιουσία μου, είτε ολόκληρος, είτε μόνη προσοδός της χρησιμεύσει εις την ίδρυσην μιας επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής εις την οποία θα μορφώνονται νέοι και νέαι και θα γίνονται κατάλληλοι τεχνίται και βιομήχανοι».

Η διαθήκη δημοσιεύθηκε τις 2 Μαρτίου 1913. Μετά το θάνατο του Θ. Τριάντη και το έτος 1926, δημοσιεύθηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε Νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Τριάντειος Τεχνική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών» και η λειτουργία άρχισε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Το 1949 αποκτήθηκε το οικόπεδο στην Ιωνίας όπου το 1950 θεμελιώθηκε το κτίριο της σχολής (2.599 τ.μ.) και η αποπεράτωση έγινε το 1953. Ο περιβάλλοντας χώρος δενδροφυτεύτηκε ενώ υπάρχουν πεζόδρομοι και γήπεδο. Επίσης, στο χώρο βρίσκεται η προτομή του ιδρυτή, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου. Το κτίριο κατασκευάστηκε με πιστώσεις του Υπ. Εθνικής Οικονομίας, με δάνειο ανασυγκροτήσεως (σχ. Μάρσαλ), το δε ποσό εξοφλήθηκε από την Τριάντειο Σχολή με δόσεις και με δικά της έσοδα από την περιουσία του Ιδρύματος. Από της κατασκευής έχουν γίνει τροποποιήσεις στην πρόσοψη του κτιρίου (αλλαγή παραθύρων) και επισκευές κατά καιρούς για αντισεισμική προστασία και μικροεπισκευές για την συντήρησή του.

Σημαντικές στιγμές

Το 1920 λειτούργησε ως Σχολή Μηχανοτεχνίας και Ηλεκτροτεχνίας με διαμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών ως προς την διδακτέα ύλη από τη Σχολή.

Το 1927 λειτούργησε και ειδικότητα Καλλιτεχνικής και Ξυλουργικής

Το 1958 λειτούργησε ως μέση Τεχνική σχολή

Το 1961 καθιερώθηκαν οι κατώτερες Τεχνικές Σχολές και με βάση τον ισχύοντα νόμο λειτούργησε έτσι και η Τριάντειος

Έως το 1972 δεχόταν απόφοιτους Δημοτικού Σχολείου τους οποίους εκπαίδευε στις ειδικότητες του Μηχανοτεχνίτη και Ηλεκτροτεχνίτη.

Από το 1973 ιδρύθηκαν κι άλλες τρεις ειδικότητες: Του Μηχανοτεχνίτη Αυτοκινήτων, του Ηλεκτροτεχνίτη Αυτοκινήτων και του Υδραυλικού.

Το 1977 καταργήθηκαν οι κατώτερες Τεχνικές Σχολές και μετατράπηκαν σε Μέσες νέου τύπου δεχόμενες απόφοιτους Γυμνασίου. Η Σχολή λειτούργησε με ειδικότητες Μηχ. Αυτοκινήτων, Ηλεκτρ. Αυτοκινήτων, Υδραυλικών, Ηλεκτρονικών, Ηλεκτρολόγων ΕΗΕ και Εργαλειομηχανών.

Το 1985 μετονομάσθηκε σε ΤΕΣ (Τεχνική Σχολή) και η Τριάντειος λειτούργησε με τις αντίστοιχες ειδικότητες

Από το 1998 μετατράπηκε σε ΤΕΕ Α’ κύκλου με τρεις Τομείς: Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό, Ηλεκτρονικό και ειδικότητες: Ψυκτικών Εγκαταστάσεων, Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Μηχανών Αυτοκινήτου, Ηλεκτρονικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων, Επισκευής και Συντήρησης Μονάδος Η/Υ, Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων, Ηλεκτρολογίας Αυτοκινήτου.

Το 2000 χορηγήθηκε και άδεια λειτουργίας Β΄ κύκλου σπουδών από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΤΕΕ Β΄ Κύκλου) με τις ειδικότητες: Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων και Βιομηχανικών Χώρων, Ηλεκτρονικών Ραδιοτηλεοπτικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων.

Το 2006 μετατράπηκε σε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) για τρεις ειδικότητες: α) Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, β) Ψυκτικών εγκαταστάσεων και Κλιματισμού και γ) Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου.

Το 2008 λειτούργησε και Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) με δύο ειδικότητες (θερμοϋδραυλικούς και Ηλεκτρολόγους εγκαταστάσεων). Η Τριάντειος ΕΠΑΣ σταμάτησε τη λειτουργία της στις 31 Αυγούστου του 2012.

Πηγή: zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ