2013-09-15 21:51:36
Φωτογραφία για «Οχι» από το Die Linke στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή του κατοχικού δανείου
Εμφανής ο προβληματισμός του Αλ. Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου 

Κωβαίος Αγγελος 

Λίγα νέα στοιχεία, με κυριότερο πάντως μεταξύ αυτών την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, περιέλαμβανε η τριήμερη παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις και με διάφορες αφορμές που του παρουσιάστηκαν, να θέλει να στείλει μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό,  ως προς τις διαθέσεις του και τις επιδιώξεις του, εφόσον κληθεί να κυβερνήσει. Ενα από αυτά ήταν και το θέμα του κατοχικού δανείου, για το οποίο ανέβασε αρκετά τους τόνους, όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση όχι της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά του κόμματος της Αριστεράς στην Γερμανία, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται πως έχει στρατηγική συμμαχία.

Χαρακτηριστικό της ήταν ότι πέραν των πρωτογενών πλεονασμάτων, μίλησε για μία λύση βιώσιμη και επωφελή για όλους, όταν τέθηκε το ζήτημα διαγραφής μέρους του χρέους, ενώ ξεκαθάρισε πως μιλά για κατάργηση του μνημονίου και αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.


Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να θέσει χρονοδιαγράμματα για τον πολιτικό βίο της κυβέρνησης, και περιορίστηκε να πει πως ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το Μνημόνιο, ενώ επέμεινε στην εκτίμησή του - σε βαθμό βεβαιότητας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος μετά τις εκλογές.

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας επανέφερε το θέμα της συναργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, λέγοντας πως είναι αδιανόητος σημερινός ο κατακερματισμός, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.

Εντονο προβληματισμό - έως και εκνευρισμό  στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ -, προξένησε η απόρριψη εκ μέρους του επικεφαλής του Die Linke (του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς), κ. Μπερντ Ρίξινγκερ, της αξίωσης του κ. Αλ. Τσίπρα για επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από την Γερμανία.

Ο προβληματισμός και η αμηχανία μετά την εξέλιξη αυτή ήταν φανερά στοιχεία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας στο Βελλίδειο. Επιπλέον προβληματισμός προξενείται δε σε ό,τι αφορά την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο και αποτελεσματικές πολιτικές συμμαχίες.

Οταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αιφνιδιάζεται και δήλωσε ότι δεν έχει γνώση των δηλώσεων του κ. Ρίξινγκερ. Προσπάθησε ωστόσο να τονίσει ότι η επίσημη θέση του όμορου γερμανικού κόμματος είναι άλλη και ότι με βάση αυτή κινείται και πορεύεται στην στρατηγική των συμμαχιών του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά ταύτα, η δήλωση του κ. Ρίξινγκερ, στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Γερμανία, όπου έχει προσκληθεί από το Die Linke ως ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος (19-20 Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ώρες πριν τις εκλογές της επόμενης Κυριακής).

Ο κ. Ρίξινγκερ απέρριψε την αξίωση του κ. Τσίπρα, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο επίπεκντρο των δεσμεύσεών του τις τελευταίες ημέρες, με απολύτως κατηγορηματικό τρόπο. «Κοιτάζουμε μαζί στο μέλλον και όχι το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής αριστεράς.

Συνέδεσε μάλιστα ευθέως το ζήτημα με το θέμα του χρέους, λέγποντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία εντελώς διαφορετική πολιτική διάσωσης στην Ευρώπη και συμπλήρωσε: «αυτό δεν είναι μία διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων».

Συνέχισε λέγοντας:  «το μεγάλο σκάνδαλο είναι πως στην Ελλάδα πεινούν τα παιδιά, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ» και πως «ταξιδεύουν στα πολυτελή τους σκάφη, την ώρα που οι εργάτες και οι συνταξιούχοι ματώνουν».

Προχώρησε μάλιστα ο κ. Ρίξινγκερ και σε προτάσεις που από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη διατυπωθεί, όπως π.χ.: «προτού ματώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, πρέπει να παραδώσουν οι Ελληνες κροίσοι έως και το 50% των περιουσιών τους, υπό μορφήν εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό μάλιστα θα πρέπει να ισχύσει και για τα όλα τα ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό και τα οποία θα πρέπει αμέσως να παγώσουν».

Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που είχε εκδοθεί το 1942 είχε ύψος 3,5 δισ. δολάρια, ποσό που σήμερα σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ουκρανία-Λιθουανία 63-70
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ουκρανία-Λιθουανία 63-70
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ