2013-09-17 20:04:06
Φωτογραφία για Οι Ρώσοι στο Αιγαίο, με ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ «πακέτο»
Θέλουν να εξαγοράσουν τις δύο εταιρίες και να δημιουργήσουν δίκτυο για εύκολη πρόσβαση στη Μεσόγειο

Το παλιό όνειρο της τσαρικής Ρωσίας για κάθοδο στο Αιγαίο μπορεί να  υλοποιηθεί τώρα σε οικονομικό επίπεδο,  με ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τη δημιουργία δικτύου συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Η δεινή δημοσιονομική θέση της χώρας μας και οι αποκρατικοποιήσεις δίνουν την ευκαιρία στο Κρεμλίνο να προωθήσει ολοκληρωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει την εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και των σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) από μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.

Ο ΟΛΘ θα αποτελέσει τη βάση και για τη δημιουργία μεγάλου διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου και κέντρου  logistics για τη διακίνηση εμπορευμάτων από/προς τη Ρωσία, τις βαλκανικές χώρες και την κεντροανατολική Ευρώπη.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει την πραγματοποποίηση επενδύσεων για επέκταση-εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και διασύνδεση του με τα δίκτυα Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουκρανίας-Ρωσίας.


Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να επιτευχθεί ο στόχος της καθόδου στο Αιγαίο, οι Ρώσοι θεωρούν ως αναγκαία προϋπόθεση να αναλάβουν τον έλεγχο των ελληνικών σιδηροδρόμων και ενός από τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Δεδομένου ότι στον Πειραιά έχουν προβάδισμα οι Κινέζοι με την Cosco, στρέφονται προς τη Θεσσαλονίκη.

 Επιδιώκουν λοιπόν να εξαγοράσουν "πακέτο" την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ και να εντάξουν τις δύο εταιρίες σε  επιχειρησιακό σχήμα με ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.

Η εξαγορά επιδιώκεται να γίνει μέσω της κρατικής Eταιρίας Ρωσικών Σιδηροδρόμων (Rossiyskie Ζheleznye Dorogi-RZD), που είναι η μεγαλύτερη του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω θυγατρικών ελέγχει τα σιδηροδρομικά δίκτυα 7 χωρών.  Η μητρική εταιρία του ομίλου μετέφερε πέρυσι 980 εκατομμύρια επιβάτες και 1,2 δισ. τόνους εμπορεύματα. Τα έσοδα της ήταν 1,4 δισ. και το κέρδη 72 εκ.

Το σχέδιο προωθείται με την ένθερμη υποστήριξη του Κρεμλίνου, το οποίο άλλωστε ελέγχει την RZD  μέσω του υπουργείου Συγκοινωνιών και ορίζει τη διοίκηση της.

Προς το παρόν οι Ρώσοι εμφανίζονται πρόθυμοι  να "βοηθήσουν" στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει σημαντικές αποκρατικοποιήσεις. Το ενδιαφέρον τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ιδιαίτερα "ευπρόσδεκτο", καθώς η συγκεκριμένη εταιρία αποτελεί μεγάλο "αγκάθι" και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα μπορεί να πουληθεί.

Για να διευκολύνουν την κυβέρνηση, οι Ρώσοι εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ - αντί να το μισθώσουν, όπως προβλέπεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Ετσι το ελληνικό δημόσιο θα έχει άμεσα σημαντικά έσοδα.

Το ρωσικό ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε και επισήμως κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την  Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

Η κ. Ματβιένκο, η οποία ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου Πούτιν και είναι τυπικά στην τρίτη θέση της κρατικής ιεραρχίας, παρουσίασε βέβαια την οικονομική-επιχειρηματική πλευρά του θέματος, χωρίς να αναφερθεί στους  σχεδιασμούς και τις "μύχιες σκέψεις" του Κρεμλίνου.

Κατέστησε πάντως σαφές ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται μόνον για μία εξαγορά-"πακέτο", που θα περιλαμβάνει ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οπως είπε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνη της δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον, «είναι πολύ μικρή για την RZD, είναι αέρας».

Αναφέρθηκε όμως και στη ΔΕΠΑ, αφήνοντας  αιχμές για παρεμβάσεις της ΕΕ στον διαγωνισμό που «ναυάγησε». Η κ. Ματβιένκο είπε ότι το Κρεμλίνο «θα υποστηρίξει τις επενδύσεις μεγάλων ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα», δηλώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η Gazprom θα καταθέσει προσφορά όταν προκυρηχθεί  νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.
SofokleousIn
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ