2013-09-17 21:15:04
Φωτογραφία για Σκύρος: Τεχνητό πόδι σε άλογο για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Ορθοπεδικός έσωσε το αλογάκι στην Σκύρο.

Οι κτηνίατροι είχαν σηκώσει ψηλά χέρια και προτείναν ευθανασία Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα τοποθέτηση πρόσθετου μέλους σε άλογο

Μεγάλη είναι η συγκίνηση για την "Eλπίδα" που γεννήθηκε πριν απο δυο χρόνια σε κτήμα της Σκύρου.

Απο την πρώτη στιγμή παρατηρήθηκε ένα πρόβλημα στο κάτω μέρος του ποδιού της και αμέσως μπήκε σε νάρθηκα, ωστόσο ένα μήνα μετά το πόδι παρουσίασε πληγή και απέβαλε το κάτω άκρο.

Στις περιπτώσεις αυτές συνηθίζεται τα άλογα να θανατώνονται αλλά οι ιδιοκτήτες του κτήματος είχαν άλλη γνώμη, κόντρα σε όλες τις γνωματεύσεις των κτηνιάτρων που έλεγαν ευθανασία και πήραν την απόφαση να κρατήσουν ζωντανή την "Ελπίδα".

Τα δυο χρόνια που ακολούθησαν έψαχναν να βρούν κάποιον ειδικό που να τους δώσει την χαρούμενη είδηση πως κάτι μπορεί να γίνει και να δωθεί λύση στο πρόβλημα κινητικότητας που αντιμετώπιζε το αλογάκι, το οποίο μπορούσε να καλπάσει αλλά όχι να περπατάει.


Τη λύση τελικά την έδωσε ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη που διατηρεί εταιρεία με ορθοπεδικά μέλη για ανθρώπους και αφού έκανε την απαραίτητη προετοιμασία στην Θεσσαλονίκη έφτασε στην Σκύρο τον Αύγουστο του 2013.

Κάποια υλικά που χρειάζονταν τα έφερε με το αεροπλάνο και κάποια άλλα όπως υγρά που η αερομεταφορά τους απαγορεύονταν με το λεωφορείο.

Μαζί με έναν βοηθό έστησαν ένα πρόχειρο εργαστήριο μέσα στο κτήμα και αρχίζουν να φτιάχνουν το τεχνητό μέλος.

Λίγες ώρες αργότερα το μέλος τοποθετήθηκε και η "Ελπίδα" αρτιμελής πια κάνει τα πρώτα της βήματα.

Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα τοποθέτηση πρόσθετου μέλους σε άλογο.

Ο γιατρός δώρισε το τεχνητό μέλος που μαζί με την εργασία του ξεπέρασαν τις 5000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες τον ευχαρίστησαν θερμά, με την ευχή το παράδειγμα του κτήματος να ακολουθήσουν και άλλοι ιδιοκτήτες ζώων.

Το σκυριανό αλογάκι είναι μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Στην Σκύρο ζούν σήμερα περίπου 220 άλογα και η μικρή επιδότηση των 500 ευρώ το χρόνο για κάθε άλογο που έδινε το κράτος ως ενίσχυση στην προσπάθεια διατήρησης αυτής της σπάνιας φυλής εδώ και 4 χρόνια σταμάτησε.

Τώρα όλο το βάρος το επωμίζονται οι ιδιοκτήτες.
EVIAZOOM
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ