2012-04-09 18:22:03
Φωτογραφία για Επιστρέφουν τα αμαρτωλά CDO
By Patrick Jenkins και Brooke Masters 

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προσπαθούν να διευρύνουν την πρακτική των τιτλοποιήσεων στον χώρο της χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου. Πρόκειται για έναν κλάδο με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο στα 10 τρισ. δολ., ο οποίος αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τους νέους κανόνες των ρυθμιστικών αρχών για τις τράπεζες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στο γράσο της παγκόσμιας οικονομικής μηχανής.

Η JPMorgan είναι μία από τις τράπεζες που διερευνούν τις αντιδράσεις των επενδυτών για ένα προϊόν χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου που θα είναι αντίστοιχο των γνωστών CDOs -ο λόγος για τα γνωστά αμαρτωλά παράγωγα προϊόντα, στα οποία επιρρίφθηκε από πολλούς η ευθύνη για τη μεγέθυνση της χρηματοοικονομικής κρίσης-, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων διεθνούς χρηματοδότησης.

Οι συναλλαγές διεθνούς εμπορίου (trade finance) στηρίζουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. Η χρηματοοικονομική κρίση, όμως, έχει προκαλέσει σημαντικά εμπόδια, καθώς αρκετοί πιστωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα, η αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών στην κρίση ήταν να ζητήσουν από τις τράπεζες να στηρίζουν τον κάθε δανεισμό με περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια.


Οι τράπεζες εναντιώθηκαν δυναμικά στους περιορισμούς που επέβαλε στη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου η Βασιλεία ΙΙΙ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2013. Αυτοί αποτρέπουν αρκετές από αυτές από το να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε αυτόν τον κλάδο. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι το αποτέλεσμα θα είναι να εκτοξευθεί το κόστος της χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου κατά 300%.  

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κάποιες προσαρμογές, όμως διστάζουν να αναθεωρήσουν πλήρως τους κανόνες, τους οποίους άλλωστε θεωρούν βασικούς για να μην υπάρξει κίνδυνος νέας υπερβολικής μόχλευσης των τραπεζών. «Ο κλάδος πρέπει να αναπτύξει νέα εργαλεία», αναφέρει ο Jeremy Shaw, επικεφαλής υπηρεσιών εμπορίου της JPMorgan για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, και συμπληρώνει: «Έχουμε δει τις πρώτες διαθέσεις των υποψήφιων αγοραστών. Οι θεσμικοί επενδυτές είναι θετικοί».

Οι γαλλικές τράπεζες, μέχρι πρότινος, ήταν βασικοί παίκτες στον κλάδο του trade finance. Τους τελευταίους μήνες, όμως, έχουν οπισθοχωρήσει δραματικά, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση του ενεργητικού τους, ενώ η πρόσβαση σε δολαριακή χρηματοδότηση -που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου- στεγνώνει.

Η JPMorgan, από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του trade finance, εκτιμά ότι υπάρχει ενδιαφέρον για "σπάσιμο" της έκθεσης στον κίνδυνο στους πιστωτές εξαγωγών -που συνήθως είναι ημικρατικές μονάδες οι οποίες στηρίζουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις- και η συγκέντρωσή τους σε ένα απλό εργαλείο τύπου CDO. Μία παρόμοια διαδικασία, άλλωστε, ακολουθείται για τα χρέη των πιστωτικών καρτών.

Το δύσκολο σημείο είναι να βρεθεί η νομική δομή που θα καταφέρει να πάρει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές. Το θέμα φέρεται να απασχολεί αρκετές δικηγορικές εταιρίες του Λονδίνου.

Οι κεφαλαιουχικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν εάν μεταφερόταν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκθεσης εκτός του ισολογισμού της τράπεζας. Η JPMorgan διερευνά επίσης τη δυνατότητα πώλησης ή αναδιάρθρωσης της έκθεσης σε trade finance σε εταιρικούς πελάτες.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ