2013-09-23 02:29:07
Φωτογραφία για Αγώνας δρόμου για τα αποτελέσματα της BlackRock
Να… μαγειρέψουν πριν πεινάσουν είναι το κύριο μέλημα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θέλουν να προλάβουν την «ετυμηγορία» της BlackRock. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν «μπλοκάρουν» την έκρηξη των προβληματικών χορηγήσεων στους ισολογισμούς προχωρώντας σε ρυθμίσεις όλων των ειδών ή ακόμα και σε… κούρεμα δανείων. Η Τρόικα περιμένει στην… γωνία, την ώρα που οι τραπεζίτες τονίζουν ότι δεν θα προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται το σύστημα.

Η Τρόικα έχει αποδείξει πως δεν αστειεύεται και οι Έλληνες τραπεζίτες το γνωρίζουν και έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα. Πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που και οι τέσσερις συστηματικοί όμιλοι… ζουν και αναπνέουν με δανεικά κεφάλαια από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και τα τραπεζικά επιτελεία δίνουν μάχη για να αποδείξουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τον… σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων δίχως απώλειες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο… κρυφός τους άσος θα είναι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, όμως οι ισολογισμοί δεν μπορούν να περιμένουν.


Οι βασικοί στόχοι που καλούνται να φέρουν εις πέρας τα τραπεζικά επιτελεία είναι δυο. Να φανούν αντάξιοι στις υψηλές απαιτήσεις της BlackRock. To Troubled Asset Review (αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων) ολοκληρώθηκε και πλέον το… μικροσκόπιο των ελεγκτών επικεντρώνεται στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών ομίλων. Το Quality Asset Review (αξιολόγηση ποιότητας παγίων) αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αποτελώντας τη βάση για τα επικείμενα street tests.

Επίσης, τα τραπεζικά επιτελεία υποχρεούνται να περιορίσουν τον αντίκτυπο των χορηγήσεων που δεν υπάρχει ομαλή εξυπηρέτηση. Τα επικείμενα τεστ κοπώσεως θα ληφθούν υπόψη με βάση τα στοιχεία έως τις 30 Ιουνίου 2013. Γι’ αυτό η Black Rock δεν υπολογίζει μόνο τα κεφάλαια που ενδεχομένως χρειαστούν οι τράπεζες, δεδομένου των οικονομικών παραδοχών κάθε σεναρίου. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τραπεζικού κλάδου θα υπάρξει έπειτα από τον έλεγχο των πρακτικών (ισολογισμού) διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και το… τσεκάρισμα της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Το κέρδος των τραπεζών θα είναι εφόσον …. αναβιώσουν όσες προβληματικές χορηγήσεις είναι εφικτό, μιας και τα… καθυστερημένα δάνεια θεωρούνται ξεγραμμένα. Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμα και το πιο μικρό όφελος φέρνει θετικό πρόσημο στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Επιπρόσθετα, η πιο συχνή καταβολή μέρους των οφειλομένων (έστω και με πιο… μαζεμένα ποσά) ενδέχεται να αλλάξει κατηγορία σε αρκετά δάνεια, περιορίζοντας έως ένα ποσοστό τις ασφάλειες. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι τράπεζες θα μπορούν να τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι θα βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από τις Εποπτικές αρχές. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μην υπάρχουν προβληματικά δάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς και αυτή ίσως είναι η δημιουργία ειδικών εσωτερικών τμημάτων που θα λειτουργούν ως «bad banks».

«Το προσεχές τρίμηνο είναι αρκετό για να γίνουν οι πρώτες κινήσεις που θα υποδεικνύουν ότι η διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων μπαίνει σε νέα φάση», υπογραμμίζει διευθυντικό στέλεχος συστημικής τράπεζας και καταλήγει: «Θα πρέπει να παρουσιάσουμε έργο μέχρι τότε».

Όλα τα… λεφτά το προσεχές τρίμηνο

Η αγωνία θα χτυπάει… κόκκινο εωσότου η BlackRock κρίνει το μέγεθος των επισφαλειών, την ώρα που οι τράπεζες θα προετοιμάζουν έδαφος για την επόμενη μέρα. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ελέγχους TAR (Troubled Asset Review) η BlackRock προχωρά… σβέλτα στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Στο πλαίσιο του TAR, ο αμερικανικός οίκος θα δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα αποφασίσει για τον βαθμό στον οποίο θα χρησιμοποιήσει τη μελέτη του οίκου, εφόσον βέβαια το κρίνει αναγκαίο.

Όπως επίσης από το TAR αναμένεται να αλλάξει σε κάποια σημεία ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους. Κατά συνέπεια, το νέο μοντέλο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις και για τους δανειολήπτες που θα επιθυμούν ρύθμιση-ανάλογα με το είδος το ύψος και τις εξασφαλίσεις-του δανείου. Μέχρι το τέλος του έτους η BlackRock θα έχει ολοκληρώσει τις ασκήσεις προσομοίωσης σε δυο σενάρια, με το... ακραίο να αφορά τις χείριστες παραδοχές για την ελληνική οικονομία. Όπως και να χει, η τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Τρόικα θα συνεκτιμήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης-στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα business plans- για να γνωστοποιήσουν τον τελικό «λογαριασμό» της νέας διαγνωστικής μελέτης.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ