2013-09-23 14:06:03
Φωτογραφία για Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης
Στα ράφια των φαρμακείων θα βρίσκονται την ερχόμενη εβδομάδα τα φετινά αντιγριπικά εμβόλια. Οι αποθήκες του ΣΥΦΑ (Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών) Θεσσαλονίκης θα γεμίσουν με 85.000 εμβόλια, δηλαδή 100.000 λιγότερα σε σχέση με πέρσι, αφού οι φετινές παραλαβές θα είναι μειωμένες κατά 20% συγκριτικά με τις παραγγελίες. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι τα εμβόλια θα καλύψουν τις ανάγκες.

«Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

«Παραγγείλαμε 120.000 εμβόλια, αλλά πήραμε την απάντηση ότι δε θα ικανοποιηθεί η παραγγελία, λόγω χαμηλότερης απόδοσης της παραγωγής των φαρμακευτικών εταιριών, εξαιτίας της αλλαγής των δυο από τα τρία στελέχη της γρίπης που περιλαμβάνονται στα φετινά εμβόλια. Φέτος δε θα κυκλοφορήσει παιδικό εμβόλιο, επομένως, συστήνεται να χορηγείται μισή δόση στα παιδιά», δηλώνει ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, διευθυντής του ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης.


Το εμβόλιο για την περίοδο 2013-2014 προσφέρει προφύλαξη έναντι του ιού της πανδημίας Α (H1N1) που εμφανίστηκε το 2009. Η λιανική τιμή του είναι 6,12 ευρώ και τα εμβόλια χορηγούνται με ιατρική συνταγή, γίνονται σε δυο δόσεις και παρέχουν κάλυψη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έγκαιρα, έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Εμβολιασμοί έγκαιρα και... δωρεάν

Απαντώντας στο ερώτημα «Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;», η δρ Πολυξένη Πρατσίδου- Γκέρτση, παιδίατρος, γενική γραμματέας της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, τονίζει: «Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων συστήνει τον καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού πάνω των 6 μηνών, ιδίως όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι σε στενή επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου για νόσηση από γρίπη. Το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν και όσοι ενήλικες ηλικίας 50-64 ετών επιθυμούν να μειώσουν την πιθανότητα προσβολής από γρίπη».

Δωρεάν θα μπορούν να εμβολιαστούν άποροι και ανασφάλιστοι πολίτες σε διάφορες δομές, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα. «Εφόσον προκύπτει ανάγκη, θα γίνουν εμβολιασμοί σε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν το εμβόλιο. Αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις, με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού», επισημαίνει η υπεύθυνη του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη Σοφία Γκαρανέ.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ