2013-09-23 14:32:04
Φωτογραφία για Καμπάνα 12 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για το ολυμπιακό Κανόε Καγιάκ
Κι ενώ το ταμείο είναι μείον, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ- πλέον τόκων- στην κοινοπραξία των J&P ΑΒΑΞ- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- ΒΙΟΤΕΡ- Corfu Waterparks για μία ακόμη, χαμένη επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη μετατροπή σε waterpark του ολυμπιακού ακινήτου του Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό.

Αυτό είναι το ποσό που επιδίκασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει εδώ και μία τριετία περίπου η κοινοπραξία των ιδιωτών και το ελληνικό Δημόσιο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της, η εταιρεία «Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισμού Ελληνικού ΑΕ», όπως ονομάζεται η εταιρεία που έχουν συστήσει οι τέσσερις ιδιώτες, ζητούσε το ποσό των 49 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την επένδυση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και για τα κεφάλαια που έχει διαθέσει, ενώ το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε το ποσό των 35 εκατ. ευρώ για ενοίκια και τόκους.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κοινοπραξία, η τελευταία είχε διαθέσει ποσό άνω των 25 εκατ. ευρώ για ενοίκια, μελέτες αλλά και για τον εξοπλισμό του πάρκου: Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κεφάλαια περί τα 10 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την αγορά μηχανημάτων, παιχνιδιών, τσουλήθρων κ.τ.λ. τελευταίας τεχνολογίας για το υδατοπάρκο, τα οποία είχαν παραγγείλει θεωρώντας ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και τελικά κατέληξαν να …αραχνιάζουν σε αποθήκες.

Κατόπιν της απόφασης της διαιτησίας, η σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί το 2007 και μάλιστα με …τυμπανοκρουσίες από την τότε κυβέρνηση ως μία ‘’επιτυχημένη’’ αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου, καταγγέλθηκε και η εγκατάσταση του Κανόε Καγιάκ Σλάλομ επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο. Το εν λόγω ακίνητο έχει ενταχθεί ούτως ή άλλως στην προς αξιοποίηση έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για την οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Αυτός μάλιστα ήταν και ένας από τους λόγους -πέραν φυσικά των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις και των δικαστικών εμπλοκών- για τους οποίους τελικά δεν προχώρησε η υλοποίηση της επένδυσης, δεδομένου ότι (αρχικός) στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι το ακίνητο να αποδοθεί ως σύνολο στον τελικό επενδυτή.

Το ιστορικό της επένδυσης

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι χρειάσθηκε να περάσει μία επταετία από την αρχική υπογραφή της σύμβασης προκειμένου να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία για τη μόνιμη ολυμπιακή εγκατάσταση του Κανόε Καγιάκ, η οποία μάλιστα κόστισε 37,1 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, δέκα φορές περισσότερο από το κόστος της αντίστοιχης λυόμενης ολυμπιακής εγκατάστασης του Λονδίνου!

Η σύμβαση με την τότε Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. είχε υπογραφεί στις αρχές του 2007 και προέβλεπε ότι το θεματικό πάρκο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του, κατά ένα τμήμα του, από το καλοκαίρι του 2008. Στην πορεία προέκυψαν καθυστερήσεις ως προς το σχεδιασμό των άλλων μεγάλων έργων (όπως π.χ. οι πολυσυζητημένες επεκτάσεις της Αττικής Οδού και το περίφημο Μητροπολιτικό Πάρκο του Γ. Σουφλιά), δυσκολίες ως προς τις αδειοδοτήσεις, αλλά και δικαστικές εμπλοκές όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του δήμου Ελληνικού και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 104263/15.9.2008, μέσω της οποίας είχαν εγκριθεί από τα τότε Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετατροπή του γηπέδου κανόε - καγιάκ σλάλομ σε «υδροπάρκο» με ψυχαγωγικές και εμπορικές χρήσεις.

Οι ιδιώτες από την πλευρά τους, σταμάτησαν από το 2009 να πληρώνουν το ενοίκιο προς το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είχε ορισθεί για το πρώτο έτος, στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπροσαρμοζόμενο ετησίως θα έφθανε τα 4,618 εκατ. ευρώ στο 15ο έτος της σύμβασης. Η επένδυση, που ουδέποτε υλοποιήθηκε τελικά, αντιστοιχούσε σε 110 εκατ. ευρώ πλέον των ενοικίων newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ