2013-09-24 10:50:03
Φωτογραφία για Προβληματισμός στην Αθήνα για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών
Πόσο σκληρή θα είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών; - Ποιοι όροι θα συνοδεύσουν το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας; - Ο πρωθυπουργός λέει ότι το τέλος της επιτήρησης μεταφέρεται για το 2016.

Με ανάμεικτα συναισθήματα παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία και τις διεργασίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Επισήμως τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου λένε “ουδέν σχόλιο” και προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς χθες “τηλεφώνησε στην κυρία Ανγκέλα Μέρκελ και την συνεχάρη για την εκλογική της νίκη”. Φυσικά δεν αρνούνται ότι οι διεργασίες στο Βερολίνο θα επηρεάσουν την πορεία των ελληνικών πραγμάτων, ωστόσο αποφεύγουν και την παραμικρή νύξη για την προτίμησή τους.

Το κυβερνητικό επιτελείο ακόμη και πριν τις εκλογές θεωρούσε ότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τουλάχιστον στην πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλλει στη Νότιο Ευρώπη.


Δεν έκρυβαν την εκτίμησή τους ότι ένας νέος μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών από τον οποίο θα απουσίαζαν οι ακραίοι φιλελεύθεροι του Ρέσλερ θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Από τις κάλπες βγήκε ενισχυμένη η κυρία Μέρκελ και ακολούθως η μέχρι τώρα πολιτική της, καθώς η δέσμευση έναντι των ψηφοφόρων της που της έδωσε και την ιστορική νίκη ότι θα συνεχίσει στο ίδιο περίπου πλαίσιο.

Η πολιτική αυτή που έχει πλέον νομιμοποιηθεί από την πλειοψηφία των Γερμανών θα δεσμεύσει και τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Το θετικό σε κάθε περίπτωση είναι ότι έμειναν εκτός βουλής οι Νεοφιλελεύθεροι όπως και οι Ευρωσκεπτικιστές.

Ακολούθως όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο οι Σοσιαλδημοκράτες που θα μετάσχουν στον μεγάλο συνασπισμό αν θα επιβάλλουν τις απόψεις τους για μία γεναία στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Όσο για το θέμα της Ελλάδας που ήταν από τα βασικά στην προεκλογική αντιπαράθεση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Στάινμπρουκ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ για τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης από το οποίο βέβαια εφόσον ακολουθηθεί θα κερδίσει και η χώρα μας.

Ωστόσο στην πρώτη της μετεκλογική δήλωση η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η πίεση στην Ελλάδα για διαρθρωτικές αλλαγές θα συνεχιστεί.

Με την θέση αυτή άλλωστε συμφωνούσε προεκλογικά και ο αντίπαλός της και μελλοντικός της εταίρος. Είναι βέβαιο ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα επιφέρουν νέα υποβάθμιση στο οικογενειακό εισόδημα. Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση μία ακόμη πιο σκληρή Γερμανία εφόσον στην ίδια πολιτική θα συμμετέχουν πλέον και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις του Βερολίνου θα φανούν πρώτα κατά τον έλεγχο της Τρόικας που είναι ήδη σε εξέλιξη και σε δεύτερη φάση από την συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και του δημοσίου χρέους που θα ανοίξει από τα μέσα Οκτωβρίου.

Εκεί θα φανεί πόσο σκληρή θα είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα ζητήσουν και με τί όρους θα συνοδεύσουν το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας σε συνδυασμό με την δημόσια περιουσία. Ήδη ακούγεται ότι αρχικά θα διορίσουν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δικό τους άνθρωπο ενώ δεν έχουν εγκαταλείψει σε δεύτερο χρόνο την μεταφορά της έδρας στο Λουξεμβούργο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς λέει ότι το τέλος της επιτήρησης μεταφέρεται για το 2016.

Πρώτο Θέμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ