2013-09-25 00:57:03
Φωτογραφία για Τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών στους Έλληνες αναζητά το CROME
Μεγάλη επιβάρυνση υδραργύρου φαίνεται ότι έχουν τα ψάρια της Μεσογείου και ειδικά της Ελλάδας, καθώς... μετρήσεις που έγιναν σε ανθρώπους που κατοικούν σε νησιά και οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών, έδειξαν ότι τα ποσοστά υδραργύρου είναι 2,5 φορές πιο υψηλά σε σχέση με αυτά των κατοίκων άλλων κρατών της Μεσογείου.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network), που έχει στόχο την αξιολόγηση των συνεπειών στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία, επιστήμονες επικαλέστηκαν τελευταίες μελέτες για τον υδράργυρο στα ψάρια και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και συντονιστής του προγράμματος CROME, ανέφερε ότι δεν επιβαρύνονται το ίδιο όλα τα ψάρια, ενώ απόρησε για τα νομοθετικά όρια που έχουν καθορισθεί για το ύψος του υδραργύρου που είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ΄ ό,τι της θαλάσσης.


Όπως σχολίασαν οι επιστήμονες που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στη Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο σε παράγοντες που σχετίζονται με τον άνθρωπο αλλά και σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναμένεται να επανεξεταστούν για να προκύψουν συγκριτικά αποτελέσματα.

Θέμα συζήτησης επίσης στη συνέντευξη ήταν και το ζήτημα τοξικότητας της ατμόσφαιρας λόγω καύσης βιομάζας, καθώς τον περασμένο χειμώνα έγινε γνωστό ότι το 36% των σωματιδίων της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης οφείλονταν στην καύση βιομάζας, η οποία έχει πολύ σημαντικές συνέπειες σε περιοχές με πυκνό πληθυσμό και μάλιστα στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από άσθμα.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς την τοξικότητα της ατμόσφαιρας κυρίως στα μικρά παιδιά καθώς η επιβάρυνση της υγείας τους είναι πενταπλάσια σε σχέση με τους ενήλικες» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης και υπενθυμίζει ότι ειδική επιτροπή έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για επανακαθορισμό των επιπέδων ρύπανσης, καθώς και για τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν για τους πολίτες όταν παραβιάζονται τα όρια.

Σχετικά με τη χρήση κυανίου στις εξορύξεις και τα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει, ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Μονάχου, Στέφαν Μπέσε-Ο'Ραϊλυ, σχολίασε ότι δεν έχουν αναφερθεί βλάβες στην υγεία των ανθρώπων από τη χρήση κυανίου, τονίζοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ακίνδυνα. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πω αν είναι ασφαλές ή όχι αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί επιπτώσεις. Επιβάλλεται όμως συνεχής παρακολούθηση προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας».

Παρόλα αυτά, προκειμένου να υπάρξουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το δίκτυο CROME, θα ληφθεί βιολογικό υλικό από δείγμα πληθυσμού 200 ατόμων περίπου σε τρεις περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Χαλκιδική, στην οποία και γίνεται η εξόρυξη. Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι «συγκεκριμένα, θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή του Ασωπού, στη Θεσσαλονίκη εστιάζοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στις επιπτώσεις από τη χρήση βαρέων μετάλλων στη Χαλκιδική».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ