2013-09-27 03:55:04
Φωτογραφία για Η Ιταλία τιμά τον Τίτο Πατρίκιο
Με ένα ακόμη βραβείο η Ιταλία αποφάσισε να τιμήσει τον γνωστό ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Στις 28 Σεπτεμβρίου πρόκειται να του... απονεμηθεί στο Λέριτσι της βορειοδυτικής Ιταλίας (στην περιφέρεια της πόλης Λάσπετσια) το λογοτεχνικό βραβείο Lericipea, με το οποίο τιμάται το σύνολο του ποιητικού του έργου. Παράλληλα, πρόκειται να παρουσιαστεί δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του, στα ελληνικά και σε ιταλική μετάφραση.

«Ο Τίτος Πατρίκιος, με τη βιογραφία και το έργο του, μας δείχνει πώς μπορεί να συμβαδίσει η κοινωνικά στρατευμένη ποίηση με την ισχυρή λυρική έμπνευση. Πρόκειται για μια από τις κεφαλαιώδεις μορφές της σημερινής ευρωπαϊκής ποίησης» αναφέρεται στην εισαγωγή της ανθολογίας και στην επίσημη αιτιολόγηση του βραβείου.

Παράλληλα, ο πολυμεταφρασμένος ποιητής θα πάρει μέρος σήμερα 26 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου του Μορφωτικού Κέντρου και Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου, όπου θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει Ιταλούς φιλέλληνες και διανοούμενους, αλλά και Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε όλη τη βόρεια Ιταλία.


«Αν δεν επισκεφθώ τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο την Ιταλία, έχω, θα μπορούσαμε να πούμε, σύνδρομο στέρησης. Συγχρόνως, όμως- δεν το κρύβω- το βραβείο αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά και συγκίνηση διότι στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε σημαντικότατες προσωπικότητες» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο o Tίτος Πατρίκιος.

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η χώρα μας θα καταφέρει να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική φάση που διέρχεται, ο καταξιωμένος ποιητής απάντησε:

«Νομίζω - δεν λέω πιστεύω γιατί καμιά φορά οδηγούμεθα σε τυφλή πίστη-, αλλά έχω την πεποίθηση ότι την κρίση αυτή θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε. Δεν έχω προγράμματα να παρουσιάσω, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να βασισθούμε στη δουλειά, την αλληλεγγύη και την προσπάθεια του καθενός μας».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη βαθιά σχέση του με την Ιταλία, ο Τίτος Πατρίκιος στάθηκε στη στενή του φιλία με τον ποιητή Φράνκο Λόι και την ποιήτρια Ντονατέλλα Μπιζούττι, ενώ θέλησε να αναφερθεί και στην πρώτη εμπειρία που τον συνέδεσε συγκινησιακά με την Ιταλία, έστω και σε μια τραγική ιστορική στιγμή:

«Το 1943, ο πατέρας μου, Σπύρος Πατρίκιος, ήταν πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών. Οργάνωσε, λοιπόν, μια μεγάλη απεργία και έκλεισαν όλα τα θέατρα, ήταν μια τεράστια επιτυχία. Ύστερα από δυο μέρες ήρθε σπίτι μας ένας Ιταλός στρατιωτικός. Παρουσιάσθηκε, ήταν ο αντισυνταγματάρχης Γκάλλο. Μίλησε με τον πατέρα μου, μπήκαν στο γραφείο του και τον ειδοποίησε να το σκάσει, διότι οι φασίστες κατακτητές ετοιμάζονταν να τον συλλάβουν. Με τον τρόπο αυτό, του έσωσε την ζωή» αποκάλυψε ο ποιητής του «Χωματόδρομου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ