2013-10-01 12:00:14
Φωτογραφία για Ο Samie βγήκε παγανιά...Δήμευση περιουσιακών στοιχείων
Γράφει ο Κωστής Καραζήσης , οικονομολόγος - C.B.S. City of London University

Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε όλοι εξοικειωθεί με την έννοια της κατάσχεσης. Ζητούμε κατασχέσεις, χαιρόμαστε με τις κατασχέσεις που υφίστανται οι "κλέφτες και τα λαμόγια" και απαιτούμε κι άλλες. Γιατί; Γιατί δικαιολογούμε στο μυαλό μας την ενοχή του κάθε κυρίου Γαβαλά, του κάθε κυρίου Τσοχατζόπουλου και άλλων παρόμοιων. Πλέον όμως, ξεκάθαρα, έχουμε παρασυρθεί. Η Κυβέρνηση χαίρεται με την όλη κατάσταση και έτσι τρίβουν τα χέρια τους για τα έσοδα που τους υπόσχονται οι κατασχέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει άλλωστε να το παραδεχτούμε όλοι. Όταν κάποιος φτάσει στο σημείο να σε απειλεί πως θα σου πάρει το σπίτι. Τότε...Έχεις πρόβλημα.

Φτάσαμε λοιπόν, στο σημείο που "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν" την τήρηση του Νομοθετικού Διατάγματος Υπ'Αριθ. 356 - Περι Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Με μαγκιά όπως αρμόζει στον πρωθυπουργό μας
. Θα εφαρμόζεται παντού. Αδιακρίτως και ανεξαιρέτως. Ακόμα και σε άνεργους 3 χρόνια μεταλλουργούς που δεν έχουν να πληρώσουν την πρόσθετη φορολογία που τους επιβλήθηκε μόλις τώρα! Και για να είναι ξεκάθαρη η περίπτωση το λέω απλά: Ένας οικογενειάρχης, πρώην μεταλλουργός, που λόγω τραγικών κυβερνητικών λαθών -όπως ανοργανωσιά, πολύ κακής ποιότητας αναπτυξιακό σχέδιο στον συγκεκριμένο τομέα, παρά την αποδεδειγμένες δυνατότητές του - έμεινε άνεργος. Και παραμένει εδώ και τρία χρόνια. Σήμερα, πρέπει κάπως να πληρώσει την εφορία αλλιώς θα του πάρουν το σπίτι, λόγω της αδιακρίτως τήρησης του παραπάνω κώδικα. Τελικά δεν του το πήραν. Αλλά κάποιος Διευθυντής, κάποιος τελοσπάντων αρμόδιος υπέγραψε εντολή για κατάσχεση! Χωρίς ηθική, χωρίς λογική και χωρίς αίσθημα.

Από την άλλη μεριά έχουμε και τις τράπεζες. Οι τράπεζες επένδυσαν στην αγορά ακινήτων. Υποθήκευσαν ότι καινούργιο χτίστηκε από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μετά! Και εδώ και χρόνια δεν μπορούν να κάνουν κατάσχεση καθώς ο νόμος παγώνει, ξεπαγώνει και ξαναπαγώνει. Αυτό πάντα τους έδινε περιορισμένα περιθώρια κέρδους.Τώρα που οι τιμές των ακινήτων έπεσαν...τώρα δεν υποθηκεύεται τίποτα και δεν δανειοδοτείται κανείς. Και έτσι ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας απλά αργοπεθαίνει και περιμένει πλέον το Πάσχα. Τώρα για αυτό ευθύνονται και οι πρώην κυβερνήσεις που αδιακρίτως δεν εφάρμοζαν έναν άλλο κώδικα τότε. Τότε ο καθένας, αδιακρίτως, αγόραζε ακίνητο.

Η Δήμευση περιουσιακών στοιχείων σε πρώτη και κύρια κατοικία και σε μακροχρόνια άνεργους σημαίνει πως το κοινωνικό κράτος πέθανε. Όχι το πολύ ή λίγο κοινωνικό κράτος. Γενικά πέθανε. Έχουμε το 2013 στην Ελλάδα λογική Thacher, που έγραφε και ο Άρης "ακραία φιλελεύθερη και δύσκαμπτη κοινωνικά". Αυτό βέβαια δεν είναι απαραιτήτως κακό, εάν έχει εξασφαλιστεί πριν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής η λειτουργία ενός ανεξάρτητου και επαρκούς κοινωνικού τομέα που θα προσφέρει αλληλεγγύη, ίσες ευκαιρίες και καλή υγεία σε όλους τους πολίτες του. Παρόλα αυτά το κράτος, ως νομοθετική και εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να συνεχίσει να το προστατεύει και να μην το υποθάλπει.

Δεν είναι δυνατόν ο δείκτης της ανεργίας να ανεβαίνει και το ίδιο το κράτος να αυξάνει την φορολογία των αποζημιώσεων απόλυσης. Και τέλος, να δημεύει την πρώτη κατοικία των πολιτών του λόγω χρεών προς την εφορία. Χωρίς καν να εξετάζει το ύψος αυτών των χρεών. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το κάθε μέτρο και η κάθε πολιτική πρέπει να είναι πολυποίκιλη. Να έχει διαφορετική αντιμετώπιση δηλαδή ο άνεργος από τον καλά αμειβόμενο εργαζόμενο για παράδειγμα. Απλό! Έστω και στις σημερινές άγριες συνθήκες πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ του εργαζόμενου που αμείβεται με 1050? μηνιαίως και πληρώνει εφορία 1600? ετησίως και του άνεργου που την προηγούμενη χρονιά αμειβόταν με 1050? και πρέπει σήμερα να πληρώσει 1600?. Δεν συζητούμε το ποσό. Συζητούμε την κατάσταση.

Μία απλή, τελοσπάντων, αντιμετώπιση σε τέτοιες καταστάσεις θα ήταν να θεσπιστεί πως θα μπορούσε να γίνει μία κατάσχεση εις χείρας τρίτου.Με κατάθεση-δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση που υπάρχουν από τους άνεργους και δεν δικαιολογούνται με την αποζημίωση απόλυσης και ένα ετήσιο κατατεθειμένο εισόδημα ως ποσοστό 10% από το δεδηλωμένο τα χρόνια της εργασίας από την έναρξή της και μετά. Εννοείται πως θα έπρεπε να εξαιρεθεί το διάστημα ανεργίας, εάν μεσολαβεί σε αυτά τα χρόνια. Γιατί στην Ελλάδα είμαστε! Και στην Ελλάδα υπάρχει και περίπτωση κάποια μεγαλοστελέχη να έχουν πάρει 10 αποζημιώσεις απόλυσης τα τελευταία 5 χρόνια...Και αυτές οι αποζημιώσεις απόλυσης δεν φορολογούταν. Ο Δαυίδ ας πούμε κάνει και χειρότερα από αυτά!
politicaldoubts logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ