2013-10-04 01:20:04
Φωτογραφία για Ο ΙΣΑ έθεσε τις κόκκινες γραμμές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά τη συνάντηση με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής
Τις κόκκινες γραμμές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξέθεσε το Δ.Σ του ΙΣΑ, κατά τη σημερινή του συνάντηση, με μέλη της Επιτροπής που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για την σύσταση του σχετικού σχεδίου .

Η ΠΦΥ πρέπει να γίνεται στα κέντρα Υγείας-Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και στην ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και στα ιδιωτικά Ιατρεία-Πολυϊατρεία-Εργαστήρια.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «θα πρέπει να αποκλεισθούν τα νοσοκομεία στα οποία θα πρέπει να παρέχουν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια καταρχάς μόνο περίθαλψη. Στην ΠΦΥ πρέπει να ενταχθεί κάθε φορέας στον οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία και συνακόλουθα να ενταχθούν και οι Μ.Η.Ν.»

Αναφορικά με το θεσμό του οικογενειακού Ιατρού ο ΙΣΑ είναι σύμφωνος ωστόσο θα πρέπει να γίνει περαιτέρω επισήμανση για τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με την αμοιβή και τον τρόπο λειτουργίας του.


Πρόταση του ΙΣΑ είναι να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής οικογενειακού και από άλλες ειδικότητες για ασθενείς με χρόνια περιστατικά αλλά παράλληλα να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας επίσκεψης σε ειδικό (χωρίς την μεσολάβηση του οικογενειακού Ιατρού).

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ είναι ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα. Αν παραμείνει αγοραστής Υπηρεσιών Υγείας μόνο, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ιατρών και να καταχωρηθεί η αγορά των υπηρεσιών να είναι τουλάχιστον κατά 50% από ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς.

Ο Ιατρικός φάκελος-κάρτα Υγείας είναι κάτι που από χρόνια προτείνουμε ενώ η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών θα πρέπει να ανατεθεί στους Ιατρικούς Συλλόγους και να ενταχθεί στη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης λειτουργίας, προς άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών

Παράλληλα προκύπτουν βασικά νομικά ζητήματα όπως η ανάγκη να περιέλθει στην αρμοδιότητα των Ιατρικών Συλλόγων η «αδειοδότηση» όλων των φορέων ΠΦΥ Ακόμη θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία δημοτικών, αλλά και κοινωνικών ιατρείων καθώς και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία Μονάδων Ι.Υ.Α.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
isathens.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ