2013-10-14 09:57:13
Την ανησυχία του για το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, εξέφρασε σήμερα από τον Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για ξεπούλημα των περιουσιών τους, κατά την ομιλία του στην 33η αντικατοχική πορεία του διαμερίσματος Μόρφου, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ημερών Μνήμης Μόρφου» που οργάνωσε ο κατεχόμενος δήμος.
«Για όσα τόσα χρόνια υπέμεναν και ανέμεναν, τους καλώ να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση για επιστροφή και ιδιαίτερα για εδαφικές αναπροσαρμογές», είπε όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας " Φιλελεύθερος".
«Ας συνειδητοποιήσουν», συνέχισε «ότι χωρίς να το θέλουν ή έστω και εξ ανάγκης δημιουργούν αρνητικές προϋποθέσεις είτε για απελευθέρωση και επανένωση είτε για τη διαπραγματευτική ισχύ που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Ας μην παραγνωρίζουμε πως οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που αποζημιώνονται μεταβιβάζονται στην τουρκική κυβέρνηση, τουρκοποιούνται, όπως είπε και ο πρόεδρος της επιτροπής αποζημιώσεων προχθές. Και διαβιβάζονται στους Τουρκοκύπριους αν επ΄ ανταλλάγματι μεταβιβάζουν οι Τουρκοκύπριοι τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές», ανέφερε
«Αυτό και μόνο αρκεί για να κάνουν δεύτερες σκέψεις όσοι μέχρι σήμερα, ενδεχόμενα λόγω ανάγκης, έθεσαν τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παραμερίζοντας ενδεχόμενα τους κινδύνους που διατρέχει η πατρίδα μας. Δεν αμφισβητώ κανενός τον πατριωτισμό, αλλά επισείω και επισύρω την προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», προειδοποίησε.
Παράλληλα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι «θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Θα κάνουμε το παν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Θα μετατρέψουμε το κράτος του ‘60 σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με μια Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί πραγματικά να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει. Θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Θα καταργήσουμε τις γραφειοκρατίες, θα ενοποιήσουμε υπηρεσίες, θα νοικοκυρευτούμε», ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ταυτόχρονα, την επιθυμία και τη θέλησή του για συμπόρευση όλων σε μια νέα εποχή, που θα αφήσει πίσω της το διχαστικό παρελθόν, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, τους δογματισμούς, τις αυτοκαταστροφικές ιδεοληψίες και τις αδιέξοδες πολιτικές. Μία εποχή, όπως είπε, εθνικής συνεννόησης, κοινωνικής συναίνεσης, πολιτικής τόλμης, συλλογικής διακυβέρνησης, μεταρρυθμιστικής πνοής.
Πρώτα συμφωνία επί της διαδικασίας
Όπως αναφέρει "ο φιλελεύθερος", ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ξεκάθαρες θέσεις με βάση τις οποίες θα διαπραγματευτεί το Κυπριακό στα πλαίσια μιας διαδικασίας που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη έτσι ώστε να δημιουργεί καλές προϋποθέσεις επιτυχίας.
Όπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προτού προχωρήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, να επέλθει συμφωνία επί της διαδικασίας και μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις, στοχεύοντας στην ουσία και την ουσιαστική επίτευξη προόδου, μακριά από ασφυκτικά ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα και την όποια επιβολή επιδιαιτησίας.
«Έχω διορίσει ως διαπραγματευτή έναν έμπειρο και πολύ ικανό διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος θα είναι πλήρως αφοσιωμένος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Οι δύο διαπραγματευτές θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ουσιαστική πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, έτσι ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία το χρονικό σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά σημασία έχει οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν να έχουν καλές προϋποθέσεις επιτυχίας και, βεβαίως, να υπάρχει βούληση λύσης και από τις δυο πλευρές.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες είναι αποφασισμένος να εργαστεί ακούραστα και με αποφασιστικότητα για μια λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν.
Η πρόταση για την Αμμόχωστο
Σύμφωνα με το "Φιλελεύθερο", σε αυτά τα πλαίσια, κατέθεσε την πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία, όπως είπε, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται, γίνεται από όλους διεθνώς αποδεκτή.
«Χωρίς να θέλω να καλλιεργήσω την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου, αλλά και για να διασκεδάσω τις ανησυχίες περί δήθεν Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού, πρέπει να πω ότι η πρότασή μας ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησής μας να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργήσει συνθήκες που θα δώσουν ώθηση και νέα δυναμική στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε.
Τόνισε ότι η στόχευσή της Κυβέρνησης είναι η συνολική επίλυση του προβλήματος και ότι ο λόγος που υπέβαλε την πρόταση για την Αμμόχωστο είναι γιατί θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής ανάμεσα στους πολίτες και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για επιστροφή. Για επιστροφή και στη Μόρφου, πρόσθεσε.
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1888438
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πέτρος Φιλιππίδης: Θα παρουσίαζε πρωινή εκπομπή αν του έκαναν πρόταση;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ