2013-10-15 10:32:04
Φωτογραφία για Βαρύς ο φόρος για ακριβά οικόπεδα, κατοικίες
Μεγάλες επιβαρύνσεις για τις κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία από 3.251-4.250 ευρώ προβλέπει το τελευταίο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο σε σχέση με το αρχικό. Αντίθετα, θα υπάρξουν... μικρές ελαφρύνσεις για όσους διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθώς και για τις κατοικίες που έχουν τιμή ζώνης άνω των 4.501 ευρώ το τ.μ. Οσον αφορά τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή εντός οικισμού) με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση.

Συνολικά, με το νέο σενάριο ο πήχυς των φόρων διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ, από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν στο προηγούμενο, δηλαδή οι επιβαρύνσεις μειώνονται κατά 350 εκατ
. ευρώ. Από αυτά τα 250 εκατ. προέρχονται από τη νέα κλίμακα για τα οικόπεδα και τα 100 εκατ. από τις κατοικίες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία τις επόμενες μέρες στην τρόικα προκειμένου να την πείσει για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου και να δεχθεί τη μείωση του συνολικού λογαριασμού για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα 3,5 δισ. Το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά τις εντολές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

Το νέο σχέδιο προβλέπει φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο. Ουσιαστικά μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις κατά 350 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το νέο σενάριο τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να επιβληθούν φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Με βάση, λοιπόν, τις τελευταίες αλλαγές το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Από την επεξεργασία του νέου σχεδίου προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθώς και για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.501 ευρώ το τ.μ. Αντίθετα, μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251-4.250 ευρώ. Ο φόρος στις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες) προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή (ΒΣ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή προσόψεως (ΣΠ), του συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ), στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΗΚ), όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟχ ΣΠ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΗΚ (όπου αυτός ισχύει).

Παραδείγματα

• Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. χωρίς πρόσοψη (δευτέρου ορόφου) και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τ.μ., θα πληρώσει φόρο 1.224 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει ακριβώς το ίδιο ποσό, 1.224 ευρώ.

• Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών χωρίς πρόσοψη θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία τις επόμενες μέρες στην τρόικα για την εισπραξιμότητα του φόρου ακίνητης περιουσίας προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ως προς τη μείωση των επιβαρύνσεων.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει να μπει στη συμφωνία με την τρόικα ρήτρα εισπραξιμότητας Φόρου Ακίνητη Περιουσίας. Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ (2011 και 2012) αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα στο 80% μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος για τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,85 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΦΑΠ του 2010 κατέγραψε εισπραξιμότητα 80,5%.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ