2013-10-17 00:28:26
Φωτογραφία για Εσωκομματικές τριβές στη ΔΗΜΑΡ για την πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά
Εσωκομματικές αναταράξεις στη Δημοκρατική Αριστερά έχει φέρει η πρωτοβουλία των 58 προσωπικοτήτων που ζητούν να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς. Οι αναταράξεις προκύπτουν από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτη Κουβέλης, έχει αρνητική στάση απέναντι στην πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι και μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παράλληλα,, διαφορετική άποψη επί του θέματος έχει και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επίσπευσης του εγχειρήματος, αλλά χωρίς αποκλεισμούς, κάνοντας αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας Σπ. Λυκούδης τάσσεται υπέρ της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων και ουσιαστικά προτείνει την οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου στα πρότυπα του Συνασπισμού.

Στις προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Λυκούδης περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, σημειώνει ότι η συσπείρωση πρέπει να γίνει στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου παραγωγής και αναδιανομής του πλούτου. Επίσης, τονίζει ότι το εγχείρημα για την κεντροαριστερά πρέπει να επισπευσθεί χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με βασικό όχημα την ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.


«Μαχαίρια» στην Εκτελεστική Επιτροπή

Το θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) του κόμματος, την Τρίτη. Κατά τη συνεδρίαση, ασκήθηκε κριτική στους Στ. Λιβαδά και Γερ. Γεωργάτο, οι οποίοι είναι δύο από τα επτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που υπογράφουν το κείμενο και συμμετέχουν στην ΕΕ. Συνολικά οι υπογράφοντες το κείμενο κατηγορήθηκαν ότι υπονομεύουν το κόμμα και πως δεν έπρεπε να υπογράψουν μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ όπως δεν υπέγραψαν και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιβαδάς απάντησε ότι είναι τραγική ειρωνεία να εγκαλούνται στελέχη για ένα κείμενο συμφιλίωσης του χώρου όταν μέχρι και μία εβδομάδα πριν από την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση πέντε κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ισάριθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συζητούσαν το ενδεχόμενο συμπόρευσης των δύο κομμάτων στη βάση ενός αντίστοιχου κειμένου. Παράλληλα, επισήμανε πως όσο η ΔΗΜΑΡ συμπεριφέρεται ως εθνική δύναμη θα επιδοκιμάζεται από τον κόσμο και αν λειτουργεί σαν μικρομάγαζο θα αποδοκιμάζεται.

Ο Θ. Μαργαρίτης υποστήριξε ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι μια δύναμη παράπλευρη στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και ότι η ΔΗΜΑΡ δεν τάσσεται αξιωματικά κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαφωνεί με πτυχές της πολιτικής που ακολουθεί.

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν και απόψεις γεφύρωσης των διαφορών με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του βουλευτή Εύβοιας Δημ. Αναγνωστάκη, ο οποίος ζήτησε να επανεξεταστεί η στάση του κόμματος, καθώς μεταξύ των προσώπων που υπογράφουν το κείμενο των «58» συγκατελέγονται και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στη ΔΗΜΑΡ και είναι ομιλητές στις εκδηλώσεις της, εννοώντας τους κκ. Ν. Αλιβιζάτο και Ν. Χριστοδουλάκη.

Εγκρίθηκε η εισήγηση του Φ. Κουβέλη

Στο τέλος της συνεδρίασης, πάντως, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του κ. Κουβέλη η οποία ήταν η ακόλουθη: «Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της. Βεβαίως ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την αξία και την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και την οποία δεν αμφισβητούμε. Μια τέτοια πρωτοβουλία όμως δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με την διατήρηση της ίδιας πολιτικής.

» Η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου. Αυτή, όμως, επηρεάζεται και σημαντικά καθορίζεται από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

» Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προβάλλουμε εμείς είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και έχει ως απαράβατο όρο την αντιμετώπιση όλων των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση.

»Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Όμως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ.

» Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου-του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού- και είναι ανοικτή στο δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από την κοινωνία. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».
eklogika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ