2012-04-11 10:06:55
Φωτογραφία για Λάρκο: Απεργούν για το ψαλίδι στο επίδομα αρνιού!!!
ΤουΧάρη Φλουδόπουλου 

Με 100 ευρώ μπορείς σήμερα να αγοράσεις ένα αρνί των 15 κιλών, όμως αυτόφαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για τους εργαζόμενους στη Λάρκο. Η περίπτωσή τουςάλλωστε παρουσιάζει ενδιαφέρον: κατάφεραν να εξαιρεθούν, με τη βοήθεια τηςδιοίκησης, από τις περικοπές στις μειώσεις στις εταιρείες που ανήκουν στοδημόσιο. Μάλιστα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. 

 Οι ευνοϊκές συνθήκες στη διεθνή αγορά νικελίου δίνουν την ευκαιρία στηνεταιρεία να σηκώσει κεφάλι και να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεσοπρόθεσμης βιωσιμότηταςυπό όρους. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα μαζί με το δώρο Πάσχα, είδαν τημισθοδοσία τους αυξημένη κατά 27% καθώς είχε προστεθεί το μπόνους παραγωγής27%. Όμως μαζί με τα ευχάριστα, για τους εργαζόμενους υπήρχε και μία δυσάρεστηέκπληξη: το επίδομα για το αρνί του Πάσχα που λαμβάνουν ανεξαρτήτως εάν ηεταιρεία είναι ζημιογόνος ή όχι, είχε μειωθεί από τα 150 στα 100 ευρώ. 


Το συγκεκριμένο επίδομα, είχε προκύψει καθώς στη συλλογική σύμβαση προβλέπεταιη παροχή ενός αρνιού σε κάθε εργαζόμενο το Πάσχα. Ωστόσο καθώς η παροχή σεείδος ήταν πρακτικά δυσχερής είχε καθιερωθεί να δίνεται ένα ποσό, αρκετάγενναιόδωρο όπως φαίνεται και στην πράξη (η τρέχουσες τιμές του οβελία είναιπέριξ των 7 ευρώ το κιλό). 

Προκειμένου λοιπόν να μη χαθεί το κεκτημένο, αποφασίστηκε από τουςσυνδικαλιστές η πραγματοποίηση τετράωρων στάσεων εργασίας στο τέλος κάθεβάρδιας σήμερα. 

Από την απεργία αυτή, όπως επισημαίνεται από την πλευρά της διοίκησης θα χαθείη παραγωγή δύο ημερών. Η Λάρκο αυτή την περίοδο καθώς οι τιμές του νικελίουβρίσκονται σε ευνοϊκά επίπεδα και η ζήτηση είναι μεγάλη, δουλεύει σε φουλπαραγωγή. 

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα στην αγορά νικελίου: η τιμή των 18 χιλιάδωνδολαρίων τον τόνο είναι ικανοποιητική αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό ενώυπάρχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας καθώς το κράτος δεν έχει επιστρέψει 55εκατ. ΦΠΑ. Επίσης η ΔΕΗ ζητεί υπέρογκες αυξήσεις που εφόσον δεν περιοριστούνοδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη Λάρκο στο κλείσιμο. 

Οι τιμές στην αγορά νικελίου είναι κυκλικές που σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπεινα εκμεταλλευτεί τον ανοδικό κύκλο με επενδύσεις, μείωση λειτουργικού κόστουςκαι εξοικονομήσεις, ώστε να αντέξει τον καθοδικό κύκλο. 

Η αποτυχία της εταιρείας υπό τον έλεγχο του δημοσίου να ανταποκριθεί στιςαπαιτήσεις ευελιξίας, έχει οδηγήσει τη ιστορική βιομηχανία σιδηρονικελίου ναέχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 150 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 200 εκατ.ευρώ. 

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που έχει εξαγγελθεί εμφανίζει σοβαρή καθυστέρησηκαι προβλήματα, που εντοπίζονται κυρίως στις υποχρεώσεις της λεγόμενης «παλιάςΛάρκο». Και επιπρόσθετα νέο χρέος έχει αρχίσει ήδη να συσσωρεύεται προς τη ΔΕΗ. 

Σημειώνεται τέλος ότι στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τηνυπογραφή σύμβασης εργασίας, η διοίκηση έχει δεχθεί να συζητήσει αιτήματα τωνεργαζομένων όπως οι νέες προσλήψεις προσωπικού και οι έμμεσες αυξήσεις μισθώνμέσω της εξέλιξη του προσωπικού μέσα στο εργοστάσιο.

πηγη:capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ