2013-10-24 14:22:06
Τη θέσπιση ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης προωθεί η κυβέρνηση,τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς.
«Δεν μιλάμε για το πρόβλημα που έχει να κάνει με το εισόδημα, αλλά για το ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες που προσδιορίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε αν ένα νοικοκυριό δεν έχει εισόδημα να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, να μην αντιμετωπίζεται από το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με ένα τρόπο ο οποίος θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα».
Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας στην αγορά ο κ. Σκορδάς τονίζει: «Η αίσθηση της ακρίβειας που υπάρχει, δεδομένου και του προβλήματος της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά, αν θέλετε, και της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματικότητα, την οποία μόνον αφελής αν είναι κάποιος θα αμφισβητήσει
. Είναι, όμως, άλλο πράγμα αυτό και τελείως διαφορετικό πράγμα ποια είναι η πορεία των τιμών. Σας απαντώ με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι οι τιμές πέφτουν και αυτό δεν το λέω εγώ. Αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Κατορθώνουμε τον τελευταίο χρόνο για πάρα πολλούς μήνες στη σειρά να είμαστε η μόνη χώρα από τις 2" που έχει πτώση στις τιμές της, έχει αρνητικό πληθωρισμό, ακόμη και στα είδη διατροφής. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, ξαναλέω. Όμως, ακόμη και αυτή η πτώση τιμών που έχει επιτευχθεί, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο από την πτώση της ζήτησης, είναι αποτέλεσμα και των θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει αυτόν τον χρόνο».
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι «κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία. Από εκεί και πέρα πρέπει η συνολική αντιμετώπιση του θέματος να μην υπονομεύει και τη λειτουργία της στεγαστικής πίστης στη χώρα. Με βάση, επομένως, αυτούς τους δύο άξονες κινούμαστε και νομίζω ότι πολύ έγκαιρα, πριν από το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, καθόσαστε σε μια καρέκλα που παραδοσιακά, θα έλεγα, πιο πολύ τσουρουφλίζει παρά δίνει πόντους στον κάτοχό της. Αγορά, καταναλωτές, τιμές, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και πάει λέγοντας. Οι πολίτες -το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά- τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θεωρούν ότι οι τιμές τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν πέφτουν. Τι μπορείτε να κάνετε;
ΑΠ: Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με το κοινό σας, έτσι ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν τις θέσεις και τις πολιτικές που αναπτύσσουμε εδώ.
Πραγματικά, θα συμφωνήσω ότι στη σημερινή ειδικά εποχή της κρίσης κάθε ελληνικό νοικοκυριό τα φέρνει πέρα πάρα πολύ δύσκολα. Η αίσθηση της ακρίβειας που υπάρχει, δεδομένου και του προβλήματος της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά -αν θέλετε- και της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματικότητα, την οποία μόνον αφελής αν είναι κάποιος θα αμφισβητήσει. Είναι, όμως, άλλο πράγμα αυτό και τελείως διαφορετικό πράγμα ποια είναι η πορεία των τιμών. Σας απαντώ με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι οι τιμές πέφτουν και αυτό δεν το λέω εγώ. Αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.
«Είμαστε η μόνη χώρα από τις 28 που έχει πτώση στις τιμές ακόμη και στα είδη διατροφής»
«Κατορθώνουμε τον τελευταίο χρόνο για πάρα πολλούς μήνες στη σειρά να είμαστε η μόνη χώρα από τις 28 που έχει πτώση στις τιμές της, έχει αρνητικό πληθωρισμό, ακόμη και στα είδη διατροφής. Και λέω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον Αύγουστο του ΄12 με Αύγουστο του ΄13, στην Ελλάδα, στην ομάδα διατροφής η πτώση των τιμών είναι 3% - 3,5%, όταν το ίδιο διάστημα οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία- που επίσης ακολουθούν περιοριστικές πολιτικές στο εισόδημα και είναι άμεσα συγκρίσιμες μαζί μας, παρουσιάζουν άνοδο στις τιμές των τροφίμων. Αυτό δεν το λέω για να δηλώσω την ικανοποίησή μας ότι, αν θέλετε, πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Το αντίθετο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, ξαναλέω. Όμως, ακόμη και αυτή η πτώση τιμών που έχει επιτευχθεί, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο από την πτώση της ζήτησης, είναι αποτέλεσμα και των θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει αυτό το χρόνο -αλλάξαμε την αγορανομική νομοθεσία, βγάλαμε διοικητικά εμπόδια, ανοίξαμε αγορές και επαγγέλματα- και μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει δίνουν τη δυνατότητα να πιστέψουμε ότι αυτές οι δράσεις, αυτές οι πολιτικές πιάνουν τόπο, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα».
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, μήπως υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές χονδρικής και γι αυτό δεν υπάρχει τόσο σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών;
ΑΠ: Υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές χονδρικής και είμαστε όντως σε υψηλότερα επίπεδα απ΄ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό, όμως, συμβαίνει ονομαστικά, δεν συμβαίνει πραγματικά. Τι εννοώ; Υπήρχε παλιά μια διάταξη που έλεγε ότι η Βιομηχανία και γενικά οι εταιρείες χονδρικού εμπορίου έπρεπε κάθε α΄ δίμηνο κάθε έτους να δίνουν τις τιμές χονδρικής στο υπουργείο. Αυτό είχε οδηγήσει την αγορά σε έναν φόβο, ότι επίκεινται διοικητικά μέτρα με καθορισμό πλαφόν και διάφορα τέτοια, με αποτέλεσμα στον φόβο τού τι θα κάνουμε αν τεθούν ανώτατα όρια τιμών ανέπτυξαν υψηλές τιμές χονδρικής και πηγαίνανε και χτίζανε μια σειρά από εκπτώσεις προς τη λιανική, οι οποίες κινούνταν -αν θέλετε- πολλές φορές σε μια κατάσταση ημιδιαφάνειας ή αδιαφάνειας. Προτιθέμεθα τις προσεχείς ημέρες με το ΥΠΟΙΚ να νομοθετήσουμε επ΄ αυτού, έτσι ώστε οι περισσότερες, αν όχι όλες, από αυτές τις εκπτωτικές παροχές προς το λιανεμπόριο να απεικονίζονται πλέον και στα τιμολόγια αγορών.
ΕΡ: Πρόσφατα, πήγε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην Κεντρική Λαχαναγορά, στου Ρέντη, και εγκαινίασε την Πρότυπη Αγορά που απευθύνεται στον απλό καταναλωτή. Ξέρουμε, από τα ρεπορτάζ, ότι είναι κάτι για το οποίο εσείς παλεύατε κάνα χρόνο τώρα. Θα βοηθήσει πραγματικά αυτή η κίνηση;
ΑΠ: Η λειτουργία της Αγοράς Καταναλωτή και γενικά το άνοιγμα αυτής της αγοράς, που υπάρχει στου Ρέντη, όχι μόνο προς το λιανεμπόριο αλλά προς τον απλό καταναλωτή ήταν ένας από τους στόχους που θέσαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Η Διοίκηση του Οργανισμού συνεργάστηκε στην κατεύθυνση αυτού του στόχου κατά τρόπο απόλυτο και πραγματικά μπορέσαμε να φθάσουμε στην προχθεσινή εκδήλωση, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την πτέρυγα λιανικής στην Κεντρική Αγορά, μια αγορά που δίνει τη δυνατότητα κυρίως στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, εκεί των όμορων δήμων του Ρέντη, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλά και φθηνά τρόφιμα. Έχουμε διαφορές τιμών που ξεπερνάνε ακόμη και το 30% σε σχέση με τα άλλα καταστήματα. Νομίζω ότι είναι μια πραγματική πολιτική δράση που βοηθά το νοικοκυριό να αντιμετωπίσει τα πράγματα καλύτερα. Θα κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση και στην αγορά της Θεσσαλονίκης και, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι ο στόχος μας να βοηθήσουμε κυρίως τους βιοπαλαιστές που δυσκολεύονται και λόγω ανεργίας και λόγω χαμηλών εισοδημάτων, αυτή την περίοδο, θα συνεχιστεί.
Θέσπιση ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι στα όρια της φτώχειας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης; Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, για παράδειγμα. Πώς θα προσδιορίζεται η δυνατότητα μιας οικογένειας να ζει αξιοπρεπώς και με ό,τι περισσεύει να πληρώνει τα δάνειά της;
ΑΠ: Η εξυπηρέτηση των δανείων σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων είναι όντως πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, συνολικά, και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουμε, ήδη, νομοθετήσει το καλοκαίρι, πρώτον βελτιώνοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο ν.3869 που δίνει τη δυνατότητα στο δανειολήπτη, μέσω του Πρωτοδικείου, να πάει ακόμη και σε οριστική διαγραφή του χρέους του, θεσπίσαμε για πρώτη φορά -και είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι ως χώρα- πλαίσιο θεσμικό για τους ενήμερους δανειολήπτες, έτσι ώστε να μην πληρώνει κανένας παραπάνω από το 30% του εισοδήματός του, εάν είναι μέσα στα όρια που θέτει ο νόμος. Πριν από δέκα ημέρες ρυθμίσαμε τα δάνεια του ΟΕΚ που αφορούν σχεδόν 100.000 νοικοκυριά, έτσι ώστε να παραταθούν τα δάνεια του ΟΕΚ για δέκα χρόνια χωρίς αλλαγή επιτοκίου και κυρίως χωρίς να χαθεί η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ και τώρα ζητάμε τη θέσπιση του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Δεν θέλω να γίνει σύγχυση του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν μιλάμε για το πρόβλημα που έχει να κάνει με το εισόδημα, μιλάμε για το ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες που προσδιορίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε αν ένα νοικοκυριό δεν έχει εισόδημα να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, να μην αντιμετωπίζεται από το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με έναν τρόπο, ο οποίος θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Νομίζω ότι συνολικά το πλέγμα μέτρων που παίρνουμε κατατείνει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και κυρίως στο να διευκολύνει τους πολίτες να τα φέρουν καλύτερα βόλτα μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο, όπως είναι αυτή που ζούμε τώρα.
ΕΡ: Οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δισ. είτε με τη μορφή εγγυήσεων, είτε με τη μορφή ρευστού από το ελληνικό Δημόσιο. Δεν θα έπρεπε οι τράπεζες να είναι δεσμευμένες με νόμο για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στα δάνεια;
Μα, όλα αυτά που προανέφερα είναι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που υποχρεωτικά οι τράπεζες οφείλουν να τηρούν. Η ανακεφαλαιοποίηση, όμως -για να σχολιάσουμε και αυτό- έγινε για να αναταχθεί ο ασθενής, που ήταν το τραπεζικό σύστημα. Και, ξέρετε, εδώ πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήρθε σε πρόβλημα, επειδή επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, όπως έγινε στην Ισλανδία, για παράδειγμα, ή στην Αμερική.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τα ομόλογα που είχε εκδώσει και είχαν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες. Άρα, ερχόμαστε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να δώσουμε θεραπεία στον ασθενή. Από εκεί και μετά θα κριθεί αν ο ασθενής από την ώρα που αναρρώνει θα μπει και στο παιχνίδι και θα βάλει το γκολ, που του ζητάμε.
ΕΡ: Ρευστότητα, δηλαδή...
ΑΠ: Ακριβώς. Επειδή, όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι την κατάσταση, έχουμε προσπαθήσει να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και έχουμε κάνει και μια συμφωνία, ως υπουργείο Ανάπτυξης, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί με περίπου ενάμισι δισ. ευρώ το πρόβλημα κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΜ, του ταμείου επιχειρηματικότητας και όποιου άλλου εργαλείου διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για τη βοήθεια της επιχειρηματικότητας.
ΕΡ: Μέσα στο 2014 όλα αυτά;
ΑΠ: Κάποια έχουν ξεκινήσει το 2013. Απλά, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που πολλές φορές οι πολιτικές μας αυτές έχουν -να το πω έτσι και μην παρεξηγηθώ- μια αντιφατικότητα. Δηλαδή, από τη μια προσπαθούμε να χτίσουμε αναπτυξιακές πολιτικές και, από την άλλη, προσπαθώντας να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα έχουμε αυξήσει τη φορολογία ή το κόστος της ενέργειας. Αυτά τα δύο δεν αλληλοϋποστηρίζονται, αντιφατικά είναι, αλλά ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Το ότι δηλαδή πρέπει και το έλλειμμα να αντιμετωπίσει και γρήγορα να φύγουμε από την ύφεση. Γιατί, μην ξεχνάτε ότι και το 2013 είναι μια υφεσιακή χρονιά και μάλιστα του 4%.
«Κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία»
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, θέμα πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν θα δώσει το "πράσινο φως" για άρση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αλλά κάποια κριτήρια θα υπάρχουν, δεν θα είναι για όλους αυτό, αν το καταλαβαίνω καλά...
ΑΠ: Θα θυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο, η οποία αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητείται λύση σε αυτό το θέμα. Κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία. Από εκεί και πέρα πρέπει η συνολική αντιμετώπιση του θέματος να μην υπονομεύει και τη λειτουργία της στεγαστικής πίστης στη χώρα. Με βάση, επομένως, αυτούς τους δύο άξονες κινούμαστε και νομίζω ότι πολύ έγκαιρα, πριν από το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα.
ΕΡ: Αν και δεν είστε εσείς αρμόδιος... αλλά ο κόσμος συζητά ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει θέμα αφαίρεσης χρημάτων από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, συνταξιοδότησης, για χρέη προς την Εφορία. Ποιος έχει δώσει την εντολή αυτή; Γίνεται με βάση κάποιον νόμο και γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει την απαγόρευση αυτού του φαινομένου;
ΑΠ: Ανακοινωμένη είναι η απαγόρευση και υπάρχει και νόμος. Να επαναλάβουμε τι ισχύει: για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών δεν μπορεί να κατασχεθούν χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό κάτω των 1.500 ευρώ και αν είναι λογαριασμός μισθοδοσίας για οφειλές προς το Δημόσιο ακατάσχετοι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ. Για το υπερβάλλον των 1.000 ευρώ μπορεί να κρατά το Δημόσιο μόνο το 25%. Εάν, δηλ. έχω μισθό 2.000 ευρώ, αυτό που μπορεί να κρατήσει από τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας το Δημόσιο για μια οφειλή, ας πούμε, προς την εφορία είναι μόλις 250 ευρώ. Αυτό, για να ξέρουμε ποιο είναι το δικαίωμα του πολίτη. Από εκεί και μετά, εάν υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές από τις τράπεζες σε αυτό το θέμα, πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται στη Γραμματεία Καταναλωτή μέσω του 1520, της τετραψήφιας γραμμής, να λένε τα δεδομένα του περιστατικού και εμείς θα μεσολαβούμε ώστε και να επιστραφούν τα χρήματα στο λογαριασμό και να επιβληθούν κυρώσεις εκεί που πρέπει. Απλά, αυτό που χρειάζεται από τους πολίτες είναι στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται να δηλώνουν ποιος λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοια ζητήματα.
capital.gr
«Δεν μιλάμε για το πρόβλημα που έχει να κάνει με το εισόδημα, αλλά για το ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες που προσδιορίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε αν ένα νοικοκυριό δεν έχει εισόδημα να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, να μην αντιμετωπίζεται από το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με ένα τρόπο ο οποίος θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα».
Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας στην αγορά ο κ. Σκορδάς τονίζει: «Η αίσθηση της ακρίβειας που υπάρχει, δεδομένου και του προβλήματος της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά, αν θέλετε, και της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματικότητα, την οποία μόνον αφελής αν είναι κάποιος θα αμφισβητήσει
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι «κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία. Από εκεί και πέρα πρέπει η συνολική αντιμετώπιση του θέματος να μην υπονομεύει και τη λειτουργία της στεγαστικής πίστης στη χώρα. Με βάση, επομένως, αυτούς τους δύο άξονες κινούμαστε και νομίζω ότι πολύ έγκαιρα, πριν από το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, καθόσαστε σε μια καρέκλα που παραδοσιακά, θα έλεγα, πιο πολύ τσουρουφλίζει παρά δίνει πόντους στον κάτοχό της. Αγορά, καταναλωτές, τιμές, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και πάει λέγοντας. Οι πολίτες -το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά- τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θεωρούν ότι οι τιμές τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν πέφτουν. Τι μπορείτε να κάνετε;
ΑΠ: Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με το κοινό σας, έτσι ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν τις θέσεις και τις πολιτικές που αναπτύσσουμε εδώ.
Πραγματικά, θα συμφωνήσω ότι στη σημερινή ειδικά εποχή της κρίσης κάθε ελληνικό νοικοκυριό τα φέρνει πέρα πάρα πολύ δύσκολα. Η αίσθηση της ακρίβειας που υπάρχει, δεδομένου και του προβλήματος της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά -αν θέλετε- και της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματικότητα, την οποία μόνον αφελής αν είναι κάποιος θα αμφισβητήσει. Είναι, όμως, άλλο πράγμα αυτό και τελείως διαφορετικό πράγμα ποια είναι η πορεία των τιμών. Σας απαντώ με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι οι τιμές πέφτουν και αυτό δεν το λέω εγώ. Αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.
«Είμαστε η μόνη χώρα από τις 28 που έχει πτώση στις τιμές ακόμη και στα είδη διατροφής»
«Κατορθώνουμε τον τελευταίο χρόνο για πάρα πολλούς μήνες στη σειρά να είμαστε η μόνη χώρα από τις 28 που έχει πτώση στις τιμές της, έχει αρνητικό πληθωρισμό, ακόμη και στα είδη διατροφής. Και λέω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον Αύγουστο του ΄12 με Αύγουστο του ΄13, στην Ελλάδα, στην ομάδα διατροφής η πτώση των τιμών είναι 3% - 3,5%, όταν το ίδιο διάστημα οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία- που επίσης ακολουθούν περιοριστικές πολιτικές στο εισόδημα και είναι άμεσα συγκρίσιμες μαζί μας, παρουσιάζουν άνοδο στις τιμές των τροφίμων. Αυτό δεν το λέω για να δηλώσω την ικανοποίησή μας ότι, αν θέλετε, πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Το αντίθετο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, ξαναλέω. Όμως, ακόμη και αυτή η πτώση τιμών που έχει επιτευχθεί, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο από την πτώση της ζήτησης, είναι αποτέλεσμα και των θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει αυτό το χρόνο -αλλάξαμε την αγορανομική νομοθεσία, βγάλαμε διοικητικά εμπόδια, ανοίξαμε αγορές και επαγγέλματα- και μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει δίνουν τη δυνατότητα να πιστέψουμε ότι αυτές οι δράσεις, αυτές οι πολιτικές πιάνουν τόπο, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα».
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, μήπως υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές χονδρικής και γι αυτό δεν υπάρχει τόσο σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών;
ΑΠ: Υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές χονδρικής και είμαστε όντως σε υψηλότερα επίπεδα απ΄ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό, όμως, συμβαίνει ονομαστικά, δεν συμβαίνει πραγματικά. Τι εννοώ; Υπήρχε παλιά μια διάταξη που έλεγε ότι η Βιομηχανία και γενικά οι εταιρείες χονδρικού εμπορίου έπρεπε κάθε α΄ δίμηνο κάθε έτους να δίνουν τις τιμές χονδρικής στο υπουργείο. Αυτό είχε οδηγήσει την αγορά σε έναν φόβο, ότι επίκεινται διοικητικά μέτρα με καθορισμό πλαφόν και διάφορα τέτοια, με αποτέλεσμα στον φόβο τού τι θα κάνουμε αν τεθούν ανώτατα όρια τιμών ανέπτυξαν υψηλές τιμές χονδρικής και πηγαίνανε και χτίζανε μια σειρά από εκπτώσεις προς τη λιανική, οι οποίες κινούνταν -αν θέλετε- πολλές φορές σε μια κατάσταση ημιδιαφάνειας ή αδιαφάνειας. Προτιθέμεθα τις προσεχείς ημέρες με το ΥΠΟΙΚ να νομοθετήσουμε επ΄ αυτού, έτσι ώστε οι περισσότερες, αν όχι όλες, από αυτές τις εκπτωτικές παροχές προς το λιανεμπόριο να απεικονίζονται πλέον και στα τιμολόγια αγορών.
ΕΡ: Πρόσφατα, πήγε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην Κεντρική Λαχαναγορά, στου Ρέντη, και εγκαινίασε την Πρότυπη Αγορά που απευθύνεται στον απλό καταναλωτή. Ξέρουμε, από τα ρεπορτάζ, ότι είναι κάτι για το οποίο εσείς παλεύατε κάνα χρόνο τώρα. Θα βοηθήσει πραγματικά αυτή η κίνηση;
ΑΠ: Η λειτουργία της Αγοράς Καταναλωτή και γενικά το άνοιγμα αυτής της αγοράς, που υπάρχει στου Ρέντη, όχι μόνο προς το λιανεμπόριο αλλά προς τον απλό καταναλωτή ήταν ένας από τους στόχους που θέσαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Η Διοίκηση του Οργανισμού συνεργάστηκε στην κατεύθυνση αυτού του στόχου κατά τρόπο απόλυτο και πραγματικά μπορέσαμε να φθάσουμε στην προχθεσινή εκδήλωση, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την πτέρυγα λιανικής στην Κεντρική Αγορά, μια αγορά που δίνει τη δυνατότητα κυρίως στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, εκεί των όμορων δήμων του Ρέντη, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλά και φθηνά τρόφιμα. Έχουμε διαφορές τιμών που ξεπερνάνε ακόμη και το 30% σε σχέση με τα άλλα καταστήματα. Νομίζω ότι είναι μια πραγματική πολιτική δράση που βοηθά το νοικοκυριό να αντιμετωπίσει τα πράγματα καλύτερα. Θα κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση και στην αγορά της Θεσσαλονίκης και, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι ο στόχος μας να βοηθήσουμε κυρίως τους βιοπαλαιστές που δυσκολεύονται και λόγω ανεργίας και λόγω χαμηλών εισοδημάτων, αυτή την περίοδο, θα συνεχιστεί.
Θέσπιση ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι στα όρια της φτώχειας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης; Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, για παράδειγμα. Πώς θα προσδιορίζεται η δυνατότητα μιας οικογένειας να ζει αξιοπρεπώς και με ό,τι περισσεύει να πληρώνει τα δάνειά της;
ΑΠ: Η εξυπηρέτηση των δανείων σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων είναι όντως πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, συνολικά, και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουμε, ήδη, νομοθετήσει το καλοκαίρι, πρώτον βελτιώνοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο ν.3869 που δίνει τη δυνατότητα στο δανειολήπτη, μέσω του Πρωτοδικείου, να πάει ακόμη και σε οριστική διαγραφή του χρέους του, θεσπίσαμε για πρώτη φορά -και είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι ως χώρα- πλαίσιο θεσμικό για τους ενήμερους δανειολήπτες, έτσι ώστε να μην πληρώνει κανένας παραπάνω από το 30% του εισοδήματός του, εάν είναι μέσα στα όρια που θέτει ο νόμος. Πριν από δέκα ημέρες ρυθμίσαμε τα δάνεια του ΟΕΚ που αφορούν σχεδόν 100.000 νοικοκυριά, έτσι ώστε να παραταθούν τα δάνεια του ΟΕΚ για δέκα χρόνια χωρίς αλλαγή επιτοκίου και κυρίως χωρίς να χαθεί η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ και τώρα ζητάμε τη θέσπιση του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Δεν θέλω να γίνει σύγχυση του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν μιλάμε για το πρόβλημα που έχει να κάνει με το εισόδημα, μιλάμε για το ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες που προσδιορίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε αν ένα νοικοκυριό δεν έχει εισόδημα να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, να μην αντιμετωπίζεται από το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με έναν τρόπο, ο οποίος θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Νομίζω ότι συνολικά το πλέγμα μέτρων που παίρνουμε κατατείνει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και κυρίως στο να διευκολύνει τους πολίτες να τα φέρουν καλύτερα βόλτα μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο, όπως είναι αυτή που ζούμε τώρα.
ΕΡ: Οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δισ. είτε με τη μορφή εγγυήσεων, είτε με τη μορφή ρευστού από το ελληνικό Δημόσιο. Δεν θα έπρεπε οι τράπεζες να είναι δεσμευμένες με νόμο για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στα δάνεια;
Μα, όλα αυτά που προανέφερα είναι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που υποχρεωτικά οι τράπεζες οφείλουν να τηρούν. Η ανακεφαλαιοποίηση, όμως -για να σχολιάσουμε και αυτό- έγινε για να αναταχθεί ο ασθενής, που ήταν το τραπεζικό σύστημα. Και, ξέρετε, εδώ πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήρθε σε πρόβλημα, επειδή επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, όπως έγινε στην Ισλανδία, για παράδειγμα, ή στην Αμερική.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τα ομόλογα που είχε εκδώσει και είχαν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες. Άρα, ερχόμαστε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να δώσουμε θεραπεία στον ασθενή. Από εκεί και μετά θα κριθεί αν ο ασθενής από την ώρα που αναρρώνει θα μπει και στο παιχνίδι και θα βάλει το γκολ, που του ζητάμε.
ΕΡ: Ρευστότητα, δηλαδή...
ΑΠ: Ακριβώς. Επειδή, όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι την κατάσταση, έχουμε προσπαθήσει να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και έχουμε κάνει και μια συμφωνία, ως υπουργείο Ανάπτυξης, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί με περίπου ενάμισι δισ. ευρώ το πρόβλημα κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΜ, του ταμείου επιχειρηματικότητας και όποιου άλλου εργαλείου διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για τη βοήθεια της επιχειρηματικότητας.
ΕΡ: Μέσα στο 2014 όλα αυτά;
ΑΠ: Κάποια έχουν ξεκινήσει το 2013. Απλά, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που πολλές φορές οι πολιτικές μας αυτές έχουν -να το πω έτσι και μην παρεξηγηθώ- μια αντιφατικότητα. Δηλαδή, από τη μια προσπαθούμε να χτίσουμε αναπτυξιακές πολιτικές και, από την άλλη, προσπαθώντας να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα έχουμε αυξήσει τη φορολογία ή το κόστος της ενέργειας. Αυτά τα δύο δεν αλληλοϋποστηρίζονται, αντιφατικά είναι, αλλά ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Το ότι δηλαδή πρέπει και το έλλειμμα να αντιμετωπίσει και γρήγορα να φύγουμε από την ύφεση. Γιατί, μην ξεχνάτε ότι και το 2013 είναι μια υφεσιακή χρονιά και μάλιστα του 4%.
«Κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία»
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, θέμα πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν θα δώσει το "πράσινο φως" για άρση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αλλά κάποια κριτήρια θα υπάρχουν, δεν θα είναι για όλους αυτό, αν το καταλαβαίνω καλά...
ΑΠ: Θα θυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο, η οποία αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητείται λύση σε αυτό το θέμα. Κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία. Από εκεί και πέρα πρέπει η συνολική αντιμετώπιση του θέματος να μην υπονομεύει και τη λειτουργία της στεγαστικής πίστης στη χώρα. Με βάση, επομένως, αυτούς τους δύο άξονες κινούμαστε και νομίζω ότι πολύ έγκαιρα, πριν από το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα.
ΕΡ: Αν και δεν είστε εσείς αρμόδιος... αλλά ο κόσμος συζητά ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει θέμα αφαίρεσης χρημάτων από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, συνταξιοδότησης, για χρέη προς την Εφορία. Ποιος έχει δώσει την εντολή αυτή; Γίνεται με βάση κάποιον νόμο και γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει την απαγόρευση αυτού του φαινομένου;
ΑΠ: Ανακοινωμένη είναι η απαγόρευση και υπάρχει και νόμος. Να επαναλάβουμε τι ισχύει: για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών δεν μπορεί να κατασχεθούν χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό κάτω των 1.500 ευρώ και αν είναι λογαριασμός μισθοδοσίας για οφειλές προς το Δημόσιο ακατάσχετοι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ. Για το υπερβάλλον των 1.000 ευρώ μπορεί να κρατά το Δημόσιο μόνο το 25%. Εάν, δηλ. έχω μισθό 2.000 ευρώ, αυτό που μπορεί να κρατήσει από τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας το Δημόσιο για μια οφειλή, ας πούμε, προς την εφορία είναι μόλις 250 ευρώ. Αυτό, για να ξέρουμε ποιο είναι το δικαίωμα του πολίτη. Από εκεί και μετά, εάν υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές από τις τράπεζες σε αυτό το θέμα, πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται στη Γραμματεία Καταναλωτή μέσω του 1520, της τετραψήφιας γραμμής, να λένε τα δεδομένα του περιστατικού και εμείς θα μεσολαβούμε ώστε και να επιστραφούν τα χρήματα στο λογαριασμό και να επιβληθούν κυρώσεις εκεί που πρέπει. Απλά, αυτό που χρειάζεται από τους πολίτες είναι στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται να δηλώνουν ποιος λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοια ζητήματα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συνέχεια με Γιουρόπα, Ευρωλίγκα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ