2012-04-11 17:40:03
Φωτογραφία για Ζητούν την παραίτηση του γ.γ. Εμπορίου λόγω των ακριβών αρνιών
Να βρουν νόμιμους τρόπους για την απευθείας διάθεση των αμνοεριφίων τους στους καταναλωτές, καλεί όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν ήδη διαθέσει την παραγωγή τους, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Παράλληλα ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Στέφανου Κομνηνού, για τη στάση που τήρησε απέναντι στους παραγωγούς. «Για άλλη μια φορά, το υποκράτος των Αθηνών, δηλαδή τα πολυκαταστήματα, η αγορά του Ρέντη κτλ, επέβαλαν τη γραμμή τους για τις χαμηλές τιμές παραγωγών. Καταγγέλλουμε αυτή την τακτική και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου [...]Επίσης, καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν για την αγορά αμνοεριφίων τα κρεοπωλεία από τα οποία αγοράζουν κρέας όλο το χρόνο και τους κτηνοτρόφους να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τούς πολιτικούς», επισήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.


Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, οι τιμές στις οποίες οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν φέτος τα αμνοερίφιά τους «γύρισαν» πίσω στα επίπεδα του 2007. «Με κόστος παραγωγής 8 ευρώ, θέλαμε να πουλήσουμε στα 6,5 ευρώ/κιλό, αλλά τελικά πουλάμε με 5 ευρώ», σημείωσε ο κ.Καμπούρης, σύμφωνα με τον οποίο οι παραγωγοί είχαν πουλήσει πέρυσι γύρω στα 6 ευρώ, αλλά από τότε μέχρι σήμερα οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν κατά 30%-40%, ανεβάζοντας σημαντικό το κόστος εκτροφής των ζώων.

«Περιμέναμε από τους εμπόρους να πουλήσουν φθηνότερα προς όφελος των καταναλωτών, μειώνοντας και το δικό τους κέρδος. Αλλά αυτοί θα διαθέσουν τα αμνοερίφια σε τιμές ίσως χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, αλλά μειώνοντας μόνο το δικό μας μικρό κέρδος. Οι ανάξιοι πολιτικοί μας διέλυσαν και τον αναπτυξιακό πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας», σημείωσε ο κ. Καμπούρης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ουσιαστικά φρέναρε το κίνημα του οβελία, επιβάλλοντας «απαγόρευση» στην απευθείας διάθεση αμνοεριφίων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.

Προς τούτο, επικαλέστηκε τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η πώλησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω των αδειοδοτημένων καταστημάτων λιανικής και ότι πρέπει να συνοδεύεται από έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, επισήμαναν ότι είχαν βρει τρόπο, ώστε τα σφάγια να μεταφέρονται στις πλατείες με οχήματα-ψυγεία και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αλλά η απαγόρευση τους ανάγκασε να κάνουν πίσω.

Αμέσως μετά το Πάσχα, η διοίκηση της ΠΕΚ θα συγκαλέσει συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις της, σε σχέση με την πορεία του κλάδου και τις εξελίξεις.
24h
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ