2013-10-30 05:09:19
Φωτογραφία για Νίγηρας: Ελεύθεροι οι Γάλλοι όμηροι
Οι τέσσερις τελευταίοι Γάλλοι όμηροι, εργαζόμενοι της εταιρείας Areva και μιας θυγατρικής της Vinci, οι οποίοι... είχαν απαχθεί στην Αρλίτ του Νίγηρα από την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) και κρατούνταν στο Μαλί απελευθερώθηκαν σήμερα, μετά από τρία χρόνια αιχμαλωσίας και έφτασαν ήδη στο αεροδρόμιο της Νιαμέι.

Οι τέσσερις άνδρες, ο Τιερί Ντολ, ο Ντανιέλ Λαρίμπ, ο Πιερ Λεγκράν και ο Μαρκ Φερέ, ήταν εμφανώς αδυνατισμένοι αλλά έδειχναν να είναι σε καλή κατάσταση. Όλοι τους αναμένεται ότι θα επιστρέψουν αύριο Τετάρτη στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λοράν Φαμπιούς.

Στο αεροδρόμιο περίμεναν να υποδεχτούν τους πρώην ομήρους ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μαχαμαντού Ισούφου, συνοδευόμενος από τον Φαμπιούς και τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από την Μπρατισλάβα όπου βρίσκεται, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ισούφου για τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα για να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων.


Ο Φαμπιούς από την πλευρά του, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 για την επιχείρηση που οδήγησε στην απελευθέρωσή τους, επέμεινε ότι το Παρίσι δεν κατέβαλε λύτρα στους απαγωγείς. "Αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι η Γαλλία δεν πλήρωσε λύτρα, το λέω καθαρά και με σαφήνεια", είπε, υπογραμμίζοντας και αυτός ότι οι προσπάθειες θα είχαν αποβεί άκαρπες "χωρίς την αποτελεσματική δράση του προέδρου του Νίγηρα".

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα, ούτε έγινε κάποια επιχείρηση στρατιωτικού τύπου για την απελευθέρωση των ομήρων.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 επτά άνθρωποι —πέντε Γάλλοι, ένας Τογκολέζος και ένας Μαλγάσιος— απήχθησαν στο Αρλίτ, μια περιοχή εξόρυξης ουρανίου στον βόρειο Νίγηρα. Περίπου έξι μήνες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 2011, οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο τον Τογκολέζο, τον Μαλγάσιο και την Γαλλίδα Φρανσουάζ Λαρίμπ, σύζυγο του Ντανιέλ. Στις 21 Μαρτίου του ίδιου χρόνου η Aqmi ζήτησε "τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ" για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους τέσσερις ομήρους, αίτημα που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Παρίσι.

Σήμερα επτά Γάλλοι παραμένουν ακόμη υπό ομηρεία σε διάφορες περιοχές του κόσμου: δύο στο Σάχελ, ένας στη Νιγηρία και τέσσερις στη Συρία. «Ο νους μου είναι σε αυτούς τους επτά ομήρους. Τους μεταφέρω αυτό το απλό και σύντομο μήνυμα: μην χάνετε τις ελπίδες σας, η Γαλλία είναι πάντα εδώ, στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος Ολάντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ