2012-04-11 21:02:21
Φωτογραφία για Η ελληνική πρόκληση και το στοίχημα των εκλογών
Editorial

Ήταν ένα σύντομο και δύσκολο ταξίδι, αλλά ίσως πλέον νατελειώνει. Πέντε μήνες μετά τον διορισμό του ως τεχνοκράτη πρωθυπουργού τηςΕλλάδας, ο κ. ΛουκάςΠαπαδήμος ζήτησεαπό τον Πρόεδρο κ.Κάρολο Παπούλια τηνπροκήρυξη εκλογών. Και πλέον, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να καταθέσουν τιςστρατηγικές τους ενώπιον των πολύ σκεπτικών ψηφοφόρων. 

 Οι δημοσκοπήσεις δενεπιφυλάσσουν καλές εξελίξεις για τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τηνΝΔ. Κανένα τους δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία. Μπορείμάλιστα να μην επαρκέσει το κοινό ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν, ώστε ναδημιουργήσουν δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. 

Οπωσδήποτε, το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να διαφέρει πολύ από όσαυποδεικνύουν οι ασταθείς δημοσκοπήσεις. Και σε κάθε περίπτωση, οι ψήφοιδιαμαρτυρίας θα είναι πιθανότατα πολλές, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικούκλίματος. Σε μια χώρα που διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης καιπεριμένει πρόσθετη λιτότητα, τα ακραία κόμματα αναμένεται να αξιοποιήσουν τηνβαθιά απελπισία των ψηφοφόρων. 


Ωστόσο, τα μεγάλα ελληνικά κόμματα δεν μπορούν να κατηγορήσουν παρά τουςεαυτούς τους για την έλλειψη στήριξης. Αντί να ανανεώσουν τα ψηφοδέλτια με τουςυποψηφίους τους, προωθούν τα ίδια πρόσωπα πουθωρούνται υπεύθυνα για την κρίση. Μέχρι στιγμής, το μήνυμα που θέλουν ναπεράσουν στους ψηφοφόρους, δεν είναι αποτελεσματικό. Υποστηρίζουν ότιενστερνίζονται το πρόγραμμα που συμφώνησε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλεςγια να λάβει το δάνειο 130 δισ. ευρώ αλλά παράλληλα αποφεύγουν ναπαρουσιάσουν θετικά την σημασία που έχει για το μέλλον της χώρας.

Δεν είναι εύκολο να υπερασπιστεί κάποιος το πρόγραμμα.Εχει πολλά μειονεκτήματα και δύσκολα θα επιτύχει τους δηλωμένους στόχους του.Οι απαιτήσειςτων Ελλήνων ψηφοφόρων –που εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουνστην ευρωζώνη αλλά τάσσονται κατά της λιτότητας- είναι δύσκολο ναικανοποιηθούν. 

Ωστόσο οι φετινές εκλογές είναι η μόνη ελπίδα που έχει η Ελλάδα για ναδημιουργήσειαυθεντική πολιτική βούληση για στήριξη της ατζένταςμεταρρυθμίσεων. Αν καιυπάρχει προφανές κόστος στην παραμονή στην ευρωζώνη, η εναλλακτική λύση είναιεπίσης πολύ οδυνηρή. Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδαςβρίσκεται εντός της ευρωζώνης και ότι το πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος για ναεπιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να το δηλώσουν. 

Καθώς η Αθήνα πλησιάζει σε πρωταρχικό ισοζύγιο –και άρα δεν θα έχει ανάγκηεξωτερικά κεφάλαια για να πληρώσει τον εγχώριο προϋπολογισμό- η χώρα σύντομα θαπάρει το μέλλον της στα χέρια της. Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να παρουσιάσουνοι πολιτικοί το όραμά τους. Μετά από πολλές δικαιολογίες, έχει έλθει ηώρα να πρωταγωνιστήσουν στα δρώμενα. ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ