2013-11-04 22:55:06
Φωτογραφία για Στον «Δημόκριτος» το βραβείο «Marie Curie»
Η ομάδα των ερευνητών Θεοδοσίας Μάινα-Νοκ και Μπέρτχολντ Νοκ του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (Ι/ΠΡΕΤΕΑ) του... ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τιμήθηκε με το διεθνούς κύρους βραβείο «Marie Curie Award».

Η βράβευση, που αφορούσε σε έρευνά τους στη μοριακή ραδιοφαρμακευτική, έγινε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (European Association of Nuclear Medicine-ΕΑΝΜ) στη Λιόν της Γαλλίας.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων (ή «ραδιοπεπτιδίων»), η οποία βρίσκει εφαρμογές στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν ότι, με τη ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου της γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ραδιοφαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος και η εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες.


Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε μια πληθώρα ραδιοπεπτιδίων, με πιθανή εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων.

Πρόκειται για μια μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ευαισθησία και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.

Εκτός των δύο ερευνητών, στην ίδια επιστημονική ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (βιολόγος, με μάστερ από το Imperial College του Λονδίνου), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (χημικός, με μάστερ από το πανεπιστήμιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (χημικός, με μάστερ από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Το «Marie Curie Award» απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη, από επιστημονικής απόψεως, ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.
athina984.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ