2012-04-12 09:06:06
Φθηνότερο έως και 10,5% θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η κρίση και η μειωμένη ζήτηση στην αγορά οδήγησαν τις τιμές κρεάτων, φρούτων και λαχανικών σε μειώσεις, «δεδομένου ότι οι τιμές ακολουθούν την ελεύθερη πτώση μισθών και συντάξεων» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, από τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές - δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού τραπεζιού υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο περίπου κατά 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όποτε το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση, η οποία ξεπερνάει το 8%.
Ειδικότερα, τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% σε σχέση με πέρυσι. Αν και παρατηρήθηκε μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια, ωστόσο η παραγωγή κάλυψε τη ζήτηση και παρατηρήθηκε μείωση της τιμής, τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%).
Σημαντική κάμψη των τιμών των αμνοεριφίων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εντοπίζει και η επικαιροποιημένη έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που εκτιμά το εύρος των τιμών για το αρνί στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ από 5,45 ευρώ το κιλό έως 6,95 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η μέση τιμή ξεπέρασε τα 7 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ μειωμένες είναι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τιμές φρούτων και λαχανικών,όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
Σύμφωνα με τις τιμές που διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες στην αγορά, προκύπτει ότι τα σκόρδα εισαγωγής Κίνας πωλούνται 54% φθηνότερα από πέρυσι, 52% έπεσαν οι τιμές στα κουνουπίδια, 50% έχει μειωθεί η τιμή στα καρότα, 49% έπεσε η τιμή σε λάχανα και αγκινάρες (το ζευγάρι), 40% στα κρεμμύδια τα ξερά, 44% στα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, 42% στα μπρόκολα, 39% στις πατάτες, 37% στα κουκιά τα φρέσκα, 32% στα μαρούλια, 29% στο σπανάκι, 21% στο σέλινο, 20% στον άνηθο και στο μαϊντανό (ματσάκι), 17% στις τομάτες και τα κολοκύθια, 15% στα ραδίκια τα ήμερα τα ιταλικά, 10% στα παντζάρια και στα πράσσα, 2% στις μελιτζάνες τις φλάσκες ενώ οι πιπεριές και τα αγγουράκια έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι και η τιμή του αρακά αυξήθηκε 7%.
Στα φρούτα όπως προκύπτει, τα λεμόνια πωλούνται ακριβότερα κατά 22% και οι φράουλες 33%, ενώ στην ίδια τιμή με πέρυσι είναι οι μπανάνες και φθηνότερα 32% είναι τα αχλάδια αμπάτε φέτελ, 25% τα εγχώρια ακτινίδια, 19% τα πορτοκάλια, 8% τα αχλάδια τα κρυστάλια και 3% τα μήλα.
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στην αγορά, οι εκτιμήσεις των εμπόρων υπολογίζουν μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχικών δώρων 12%.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως περίπου στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και κατά την ΕΣΕΕ, ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ και ο τζίρος των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, μέχρι και διπλάσιο κόστος μπορεί να έχει -από άποψη ποσότητας και είδους φαγητών- το πασχαλινό τραπέζι, εάν οι καταναλωτές δεν πραγματοποιήσουν προσεκτική έρευνα τιμών, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, αναλόγως σημείου πώλησης, όπως εκτιμά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τιμοληψία που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τη Μεγάλη Δευτέρα ένα πασχαλινό τραπέζι για 8-10 άτομα μπορεί να στοιχίσει φέτος από 75,2 ευρώ μέχρι 155,6 ευρώ, αναλόγως με το αν οι καταναλωτές θα επιλέξουν τα εδέσματα με τις χαμηλότερες ή τις υψηλότερες τιμές.
Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., με στόχο την ενημέρωση των Καταναλωτών, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες που αφορούν τα κύρια είδη διατροφής του πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι να αποφεύγουν.
Κρέατα
- Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου.
- Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί.
- Πρέπει να αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.
- Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
- Τα ντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
- Τα αμνοερίφια προερχόμενα από τρίτες χώρες - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
- Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία μπορεί να πωλούνται μετά από απόψυξη ως νωπά. Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν είναι καθαρισμένα.
- Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησης και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα και υποχρεωτικά τις εξής ενδείξεις: Το είδος του ζώου. Το τεμάχιο του κρέατος. Την προέλευσή του, π.χ. ντόπιο, FYROM κ.α., αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και την τιμή πώλησης ανά κιλό.
Λαχανικά
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Σοκολάτες
Οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουν την ετικέτα, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της, καθώς και την ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια. Μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η Ε.Ε.
Αυγά
Τα μέτρα υγιεινής για τα αυγά είναι:
- Συντήρηση στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
- Καλό βράσιμο ή ψήσιμο.
Πώς μπορεί να εξακριβώσει ο καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού; Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε. Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο. Εξωτερικά, στο κέλυφος δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).
Πώς εξακριβώνει ο καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί, έτσι, διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του;
Τα αυγά που αγοράζει ο καταναλωτής είναι κατηγορίας Α και ταξινομούνται ως εξής: XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.), L = μεγάλο (από 63-73γρ.), M = μεσαίο (από 53-63γρ.), S = μικρό (κάτω από 53γρ.)
Σήμανση Αυγών
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, έναν διακριτικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει:
1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής: 0=Βιολογικά. 1=Ελεύθερης βοσκής. 2=Αχυρώνα ή στρωμνής. 3=Κλωβοστοιχίας.
2. Τη χώρα προέλευσης, που για τη χώρα μας αναγράφεται ως GR.
3. Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων, που υπάρχουν στο κέλυφος), δηλαδή:
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
- Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών, από την ωοτοκία ή 7 ημερών από τη συσκευασία τους.
Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλες οι παραπάνω ενδείξεις, εκτός από εκείνη της ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Βαμμένα Αυγά
Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών είναι: Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα - Βαμμένα αυγά. Η καθαρή ποσότητα. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης. Οδηγίες χρήσης. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.
Για το βάψιμο των αυγών ή για τη σφράγισή τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον χρωστικές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία.
Οι ενδείξεις που αφορούν την ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά.
Τέλος, προς ενημέρωση των καταναλωτών αναφέρεται ότι τα ειδικά εδέσματα που καταναλώνονται και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες αυτές τις ημέρες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και, επομένως, πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100 γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη.
newscode.gr
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, από τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές - δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού τραπεζιού υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο περίπου κατά 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όποτε το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση, η οποία ξεπερνάει το 8%.
Ειδικότερα, τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% σε σχέση με πέρυσι. Αν και παρατηρήθηκε μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια, ωστόσο η παραγωγή κάλυψε τη ζήτηση και παρατηρήθηκε μείωση της τιμής, τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%).
Σημαντική κάμψη των τιμών των αμνοεριφίων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εντοπίζει και η επικαιροποιημένη έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που εκτιμά το εύρος των τιμών για το αρνί στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ από 5,45 ευρώ το κιλό έως 6,95 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η μέση τιμή ξεπέρασε τα 7 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ μειωμένες είναι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τιμές φρούτων και λαχανικών,όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
Σύμφωνα με τις τιμές που διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες στην αγορά, προκύπτει ότι τα σκόρδα εισαγωγής Κίνας πωλούνται 54% φθηνότερα από πέρυσι, 52% έπεσαν οι τιμές στα κουνουπίδια, 50% έχει μειωθεί η τιμή στα καρότα, 49% έπεσε η τιμή σε λάχανα και αγκινάρες (το ζευγάρι), 40% στα κρεμμύδια τα ξερά, 44% στα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, 42% στα μπρόκολα, 39% στις πατάτες, 37% στα κουκιά τα φρέσκα, 32% στα μαρούλια, 29% στο σπανάκι, 21% στο σέλινο, 20% στον άνηθο και στο μαϊντανό (ματσάκι), 17% στις τομάτες και τα κολοκύθια, 15% στα ραδίκια τα ήμερα τα ιταλικά, 10% στα παντζάρια και στα πράσσα, 2% στις μελιτζάνες τις φλάσκες ενώ οι πιπεριές και τα αγγουράκια έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι και η τιμή του αρακά αυξήθηκε 7%.
Στα φρούτα όπως προκύπτει, τα λεμόνια πωλούνται ακριβότερα κατά 22% και οι φράουλες 33%, ενώ στην ίδια τιμή με πέρυσι είναι οι μπανάνες και φθηνότερα 32% είναι τα αχλάδια αμπάτε φέτελ, 25% τα εγχώρια ακτινίδια, 19% τα πορτοκάλια, 8% τα αχλάδια τα κρυστάλια και 3% τα μήλα.
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στην αγορά, οι εκτιμήσεις των εμπόρων υπολογίζουν μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχικών δώρων 12%.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως περίπου στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και κατά την ΕΣΕΕ, ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ και ο τζίρος των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, μέχρι και διπλάσιο κόστος μπορεί να έχει -από άποψη ποσότητας και είδους φαγητών- το πασχαλινό τραπέζι, εάν οι καταναλωτές δεν πραγματοποιήσουν προσεκτική έρευνα τιμών, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, αναλόγως σημείου πώλησης, όπως εκτιμά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τιμοληψία που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τη Μεγάλη Δευτέρα ένα πασχαλινό τραπέζι για 8-10 άτομα μπορεί να στοιχίσει φέτος από 75,2 ευρώ μέχρι 155,6 ευρώ, αναλόγως με το αν οι καταναλωτές θα επιλέξουν τα εδέσματα με τις χαμηλότερες ή τις υψηλότερες τιμές.
Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., με στόχο την ενημέρωση των Καταναλωτών, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες που αφορούν τα κύρια είδη διατροφής του πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι να αποφεύγουν.
Κρέατα
- Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου.
- Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί.
- Πρέπει να αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.
- Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
- Τα ντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
- Τα αμνοερίφια προερχόμενα από τρίτες χώρες - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
- Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία μπορεί να πωλούνται μετά από απόψυξη ως νωπά. Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν είναι καθαρισμένα.
- Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησης και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα και υποχρεωτικά τις εξής ενδείξεις: Το είδος του ζώου. Το τεμάχιο του κρέατος. Την προέλευσή του, π.χ. ντόπιο, FYROM κ.α., αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και την τιμή πώλησης ανά κιλό.
Λαχανικά
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Σοκολάτες
Οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουν την ετικέτα, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της, καθώς και την ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια. Μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η Ε.Ε.
Αυγά
Τα μέτρα υγιεινής για τα αυγά είναι:
- Συντήρηση στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
- Καλό βράσιμο ή ψήσιμο.
Πώς μπορεί να εξακριβώσει ο καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού; Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε. Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο. Εξωτερικά, στο κέλυφος δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).
Πώς εξακριβώνει ο καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί, έτσι, διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του;
Τα αυγά που αγοράζει ο καταναλωτής είναι κατηγορίας Α και ταξινομούνται ως εξής: XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.), L = μεγάλο (από 63-73γρ.), M = μεσαίο (από 53-63γρ.), S = μικρό (κάτω από 53γρ.)
Σήμανση Αυγών
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, έναν διακριτικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει:
1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής: 0=Βιολογικά. 1=Ελεύθερης βοσκής. 2=Αχυρώνα ή στρωμνής. 3=Κλωβοστοιχίας.
2. Τη χώρα προέλευσης, που για τη χώρα μας αναγράφεται ως GR.
3. Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων, που υπάρχουν στο κέλυφος), δηλαδή:
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
- Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών, από την ωοτοκία ή 7 ημερών από τη συσκευασία τους.
Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλες οι παραπάνω ενδείξεις, εκτός από εκείνη της ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Βαμμένα Αυγά
Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών είναι: Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα - Βαμμένα αυγά. Η καθαρή ποσότητα. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης. Οδηγίες χρήσης. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.
Για το βάψιμο των αυγών ή για τη σφράγισή τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον χρωστικές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία.
Οι ενδείξεις που αφορούν την ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά.
Τέλος, προς ενημέρωση των καταναλωτών αναφέρεται ότι τα ειδικά εδέσματα που καταναλώνονται και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες αυτές τις ημέρες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και, επομένως, πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100 γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προς νέα παράταση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα μυστήρια του... Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ