2013-11-10 19:21:13
Φωτογραφία για Το ασφαλιστικό και η φορολογία τα ανοικτά μέτωπα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Τις τελευταίες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με εκείνα της τρόικας, βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή σε μία προσπάθεια να στοιχειοθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ανώτερο επίπεδο.

Των Σωτηρη Νικα - Προκοπη Χατζηνικολαου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας συνέταξαν και απέστειλαν στοιχεία που αντικρούουν τα επιχειρήματα της τρόικας περί δημοσιονομικού κενού 2 - 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για δεδομένα που δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Μέτρα θα προωθηθούν, αλλά αυτά δεν θα αφορούν μισθούς, συντάξεις και αύξηση της φορολογίας, αλλά διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Ενα πρώτο δείγμα για το τι «γραμμή» θα κρατήσει η τρόικα επ’ αυτών των θεμάτων αναμένεται να δοθεί σήμερα, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ
. Στουρνάρα. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα είναι δύο. Πρώτον, στη φορολογία όπου η τρόικα αμφισβητεί τις συμπεφωνημένες προβλέψεις για το 2014 και το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επιχειρηματολογήσει σε τεχνικό επίπεδο υπέρ της επίτευξης ή και υπερκάλυψης των στόχων. Δεύτερον, στο ασφαλιστικό σύστημα, όπου το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει δέσμη μέτρων για να κλείσουν οι «τρύπες», αλλά η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις για την αποδοτικότητά τους και αντιπροτείνει ακόμα και περικοπές στις συντάξεις.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, τα δύσκολα ξεκινούν από τώρα, καθώς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα κληθούν μέσα σε λίγες ημέρες να αποδείξουν σε όλα τα επίπεδα (με αποκορύφωμα το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης) ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει δογματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αλλά δεν δέχεται σε καμία περίπτωση αυτά να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φόρους. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να υπερβούν τα 500 - 700 εκατ. ευρώ.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης «σκληρών» μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό και σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τόσο τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και τις απαιτήσεις της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε ένα πακέτο διαρθρωτικών και στοχευμένων παρεμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για το πώς θα διασφαλιστεί η είσπραξη των προβλεπόμενων φόρων. Ειδικότερα:

1. Εσοδα. Εκτιμάται ότι το κονδύλι των εσόδων (φορολογία και εισφορές) μπορεί να είναι τελικά αυξημένο κατά 2,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το τι προβλέπει η τρόικα. Το ποσό θα προέλθει κατά το ήμισυ από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και το υπόλοιπο από τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του. Σε αυτές περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δηλώσεων (με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 300 - 350 εκατ.) και συμψηφισμό των οφειλών με την επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος (200 εκατ.). Επίσης, προβλέπεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους εργοδότες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους (100 εκατ.), διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ (100 εκατ.), συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ (80 εκατ.), απευθείας αναγραφή από τα Ταμεία στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης (80 εκατ.) και είσπραξη εισφορών από επικουρικά (ΕΤΕΑ) και εφάπαξ μέσω ΑΠΔ από την 1η Δεκεμβρίου (130 εκατ.).

Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η τρόικα αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει τρία επιχειρήματα για να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ότι οι προβλέψεις είναι ασφαλείς. Αφορούν:

α) Την καλύτερη απόδοση του φετινού προϋπολογισμού κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ όσον αφορά τα έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη και ελέγχους, β) την επιβράδυνση της ύφεσης και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, γ) τη διεύρυνση των ελέγχων σε υπεράκτιες εταιρείες, εξελιγμένου τύπου διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Με αυτά τα επιχειρήματα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ.

2. Δαπάνες. Τα περιθώρια είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση προσβλέπει σε εξοικονόμηση ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 100 εκατ. ευρώ μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και του μισθολογικού πλαφόν σε όλες τις ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, προωθείται και η περαιτέρω περιστολή δαπανών διαφόρων φορέων του Δημοσίου, ενώ θα ενταθεί και η προσπάθεια κατάργησης – συγχώνευσης των φορέων του Δημοσίου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ