2013-11-13 10:26:16
Φωτογραφία για Πίσω στην Κύπρο κλεμμένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί
Σπουδαία μέρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Μετά από πολυετείς αγώνες, σημαντικός αριθμός κειμηλίων που προέρχονται από περίπου 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου, επαναπατρίστηκαν από το Μόναχο.

Ιστορική μέρα για το νησί μας. Ύστερα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες, ένας μεγάλος αριθμός κειμηλίων τεράστιας εκκλησιαστικής και ιστορικής αξίας, επαναπατρίστηκαν από το Μόναχο της Γερμανίας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, που προέρχονται από περίπου 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου τα οποία βρέθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιντερπόλ και της γερμανικής αστυνομίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν.

Στην επίσημη τελετή επαναπατρισμού των κειμηλίων, δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος ευχαρίστησε άπαντες για τη βοήθειά τους.


«Η Εκκλησία της Κύπρου χαίρεται που έπειτα από 40 χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός κλεμμένων θησαυρών επιστρέφει στο σπίτι του», δήλωσε κατά τη σεμνή τελετή υποδοχής ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ευχαριστώντας παράλληλα τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, για τη βοήθεια που προσέφερε προκειμένου να επαναπατριστούν τα έργα τέχνης.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέθεσε πως στόχος της Εκκλησίας είναι η επιστροφή των θησαυρών στους ναούς όπου φιλοξενούνταν στο βόρειο τμήμα του νησιού, όταν θα επιτευχθεί πολιτική λύση για το Κυπριακό.

Ψηφιδωτά από την Παναγία την Κανακαριά, τοιχογραφίες, από τον ναό του Αντιφωνητή, την Αγία Σολομωνή, την Παναγία την Περγαμιώτισα, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες βρίσκονται πλέον εκεί όπου ανήκουν. Ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς υπάρχουν τρεις εικόνες, που ανήκουν στην Ιερά  Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Γερμανίας στην Κύπρο, χαιρετίζει τον επαναπατρισμό των κειμηλίων, τονίζοντας ότι, το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τόσο τις εξαιρετικες διμερής σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και Κύπρου όσο και τη δέσμευση της Γερμανίας να τηρήσει τιςς υποχρεώσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη σύμβαση της UNESCO από το 1970 .

Τα κειμήλια, θα εκτίθενται για έναν χρόνο στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', και μετά θα αρχίσει σταδιακά η συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ