2013-11-16 00:44:05
Φωτογραφία για Για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ...Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Eιδικότερα στιςς 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου
. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.

Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς της Χούντας αυξάνονται. Κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε σημεία της επαρχίας δημιουργούνται συνθήκες εξέγερσης. Από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου (και πιο περιορισμένα μέχρι τις 18 Νοεμβρίου) στήνονται οδοφράγματα και διεξάγονται οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομίας. Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη χωρίς εντούτοις να τραυματίσει κάποιο φοιτητή. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βια, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρα επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμου του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν το ιστορικό μήνυμα για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Η πρώτη λίστα με τους καταγεγραμμένους νεκρούς της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως δόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο υφυπουργός της Χούντας Σπύρος Ζουρνατζής στις 19 Νοεμβρίου 1973, από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Δημήτρη Καψάσκη. Αναφέρονται τα ονόματα των νεκρών που είχαν νεκροτομηθεί ως το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973.

Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους "βασίμως προκύπτοντες".[9] Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.[10] Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, με περίπου 7.000 αστυνομικους να βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται η αμερικάνικη πρεσβεία, η Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ, της ΔΕΛΤΑ θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ στα μέτρα συμμετέχουν και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κρατική Ασφάλεια, η Τροχαία, ακόμη και η Αντιτρομοκρατική.

Το δόγμα για μια ακόμα φορά θα είναι της μηδενικής ανοχής, αλλά και των προληπτικών προσαγωγών.

Την ίδια ώρα, οι πύλες του Πολυτεχνείου ανοίγουν, όπως κάθε χρόνο, στις 09:30 και κλείνουν στις 21:00, ενώ την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Την Κυριακή, οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις 13:00 και θα ακολουθήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 15:00.

Παράλληλα, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν για το κέντρο της Αθήνας, ενώ αναμένεται να τροποποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ θα κλείσουν και σταθμοί του μετρό.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 καλεί τα μέλη του, τους εργαζόμενους και τη νεολαία στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού.

«Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: "Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία", αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου.

Μεταξύ άλλων, στην αίθουσα Γκίνη στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων θα παρουσιαστεί έκθεση ντοκουμέντων και θα προβληθεί η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο».

«Πολυτεχνείο 1973», έκθεση φωτογραφίας από τη Βουλή των Ελλήνων

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973» διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων θέλοντας να τιμήσει τη συμπλήρωση 40 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, τον Νοέμβριο του 1973. Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο συνεδριακό χώρο της Βουλής (επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24) εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή, από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών από το αρχείο του αυτόπτη μάρτυρα των δραματικών γεγονότων του Πολυτεχνείου, γνωστού φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, η έκθεση παρουσιάζει τη φοιτητική εξέγερση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας, τον Νοέμβριο του 1973, και τη βίαιη και αιματηρή καταστολή της.

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Αλατάς, ο οποίος έκανε την επιλογή των φωτογραφιών που εκτίθενται, «αυτές αφηγούνται καρέ-καρέ τις δύσκολες εκείνες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της».

Πολλές από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και κυρίως στον ξένο τύπο, ενώ αρκετές ήταν μέχρι πρόσφατα ανέκδοτες.Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου 2013 και θα παραμένει ανοικτή για το κοινό από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 καθημερινά, Σάββατο και Κυριακή

AΔΕΔΥ:ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ' «Εξαιρετικά επίκαιρη λαϊκή διεκδίκηση» χαρακτηρίζει το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» η ΑΔΕΔΥ, σε διακήρυξή της για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ,το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ «επειδή οι δυνάμεις του φασισμού έχουν σηκώσει κεφάλι, δολοφονούν και εκμεταλλεύονται με απροκάλυπτο και τον πιο χυδαίο και προκλητικό τρόπο την ελληνική κοινωνία».

Την ίδια ώρα, επισημαίνει, η κοινωνία δοκιμάζεται σήμερα και ξανά «εξαιτίας της αναλγησίας τρόικας και συγκυβέρνησης, που δεν δίστασαν να επιβάλουν ένα ακόμη επαχθές και επώδυνο πακέτο μέτρων, πιο σκληρό από τα προηγούμενα».

«Σε μια εποχή, γενικευμένης πλέον οικονομικής κρίσης (…) το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου αποτελεί ταυτόχρονα και αφετηρία για νέους αγώνες με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου και της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο και στην πορεία, που θα πραγματοποιηθεί το Κυριακή προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
nextdeal.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ