2013-11-18 15:18:24
Φωτογραφία για Η Αίγυπτος προτείνει συμμαχία στη Ρωσία
Πηγή: ITAR-TASS

Ίγκορ Ρόζιν

Υποσχέσεις για στενή στρατιωτική συνεργασία, αλλά και για σημαντικά, προσοδοφόρα συμβόλαια, δίδει προς τη Μόσχα το Κάϊρο. Ωστόσο, κοινή πεποίθηση είναι, πως -παρά ταύτα- η Ρωσία δεν θα υποκαταστήσει τον δεσπόζοντα ρόλο των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού, πραγματοποίησαν προ ημερών για πρώτη φορά συνομιλίες υπό τη μορφή «2+2» με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, Ναμπίλ Φάχμι και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Από πλευράς του, το Κάϊρο δηλώνει ότι υπάρχει η επιθυμία για «επαναφορά των σχέσεων με τη Μόσχα στο επίπεδο που βρίσκονταν την εποχή της ΕΣΣΔ». Η Ρωσία όμως, δεν φαίνεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Μετά τη συνάντηση στο Κάιρο, ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι, απάντησε σε αυτό το κύριο ερώτημα που απασχολεί όλους όσους παρακολουθούν τη μεγάλη κινητικότητα των ρωσο-αιγυπτιακών επαφών, δηλαδή σχετικά με το αν η Μόσχα θα καταστεί για την Αίγυπτο ένας σημαντικός εταίρος, που θα καταλάβει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η Ρωσία είναι από μόνη της ένα πάρα πολύ μεγάλο μέγεθος, προκειμένου να θεωρηθεί αντικαταστάτης οποιουδήποτε», ανέφερε ο αιγύπτιος υπουργός.


Αμερικανικά μέτρα κατά της Αιγύπτου

Σχετικά:

Λαβρόφ - Σόιγκου στο Κάιρο για την σύσφιξη των ρωσο-αιγυπτιακών σχέσεων

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά ελικόπτερα θα δώσει η Ρωσία στην Αίγυπτο

Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση περίπου στο 25% της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο, το οποίο ανερχόταν στο 1,4 δις δολάρια. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος θα χάσει την παρτίδα των ελικοπτέρων, μαχητικών και ναυτικών πυραύλων που είχε δεσμευτεί να  παραδώσει η Ουάσιγκτον. Το Κάϊρο δεν βλέπει εναλλακτικές λύσεις στις στρατηγικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ευελπιστεί σε ταχεία αποκατάστασή τους. Ωστόσο, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη Μόσχα ως αντιστάθμισμα στην πίεση που υφίσταται από την Ουάσιγκτον.

Ύστερα από την υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας να αναπληρώσει τις οικονομικές απώλειες των Αιγυπτίων, οι τελευταίοι άρχισαν να κάνουν λόγο για αγορές από τη Ρωσία νέων όπλων και την επισκευή παλαιότερου σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Μετά τις συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία όντως αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών. Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν μάλιστα και το ποσό του μελλοντικού συμβολαίου, προσδιορίζοντάς το στα 4 δις δολάρια. Όμως, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, Kommersant, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες παράμετροι των συμφωνιών. 

Όσον αφορά τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, με τον συνάδελφό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αυτές ολοκληρώθηκαν με συμφωνίες για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας, όπως και τη διεύρυνση της συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών. Για την Αίγυπτο, αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της ακύρωσης των τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων Bright Star, την οποία ανακοίνωσαν τον Αύγουστο οι ΗΠΑ, αντιδρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην παύση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από του Αιγύπτιους στρατιωτικούς.

Αλλαγή στάσης για τη Συρία

Η Αίγυπτος υπόσχεται μια στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία στην περιοχή. Όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών τα τελευταία δύο χρόνια έλαβε «κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις».

Από την πλευρά τους, αιγύπτιοι παράγοντες που συνομίλησαν με τον Kommersant, επιμένουν ότι μετά την ανατροπή του Μόρσι, το Κάιρο υποστήριξε απόλυτα τις θέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία και την υπερασπίζεται πάντα στον Αραβικό Σύνδεσμο, θεωρώντας ότι η διευθέτηση πρέπει να είναι πολιτική, στα πλαίσια της διάσκεψης «Γενεύη ΙΙ». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ αλ Οραμπί, διαβεβαίωσε μιλώντας στον Kommersant, πως τη θέση αυτή προωθούν σήμερα στον Αραβικό Σύνδεσμο όλα τα μέλη του.

Πυρηνικό πρόγραμμα

Κατά τις συνομιλίες των υπουργών θίχτηκαν και θέματα οικονομίας. Αποφασίστηκε να επισπευστεί η σύγκληση της διακυβερνητικής επιτροπής εμπορικής-οικονομικής και επιστημονικής-τεχνικής συνεργασίας, καθώς και να αυξηθούν μελλοντικά οι εμπορικές συναλλαγές. Το Κάϊρο κάλεσε την Rosatom να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ισχύος μέχρι 1,65 χιλ. MW, αξίας άνω των 3 δις δολ. Ο διαγωνισμός, ο οποίος είχε αναβληθεί λόγω της αστάθειας που επικρατούσε στην Αίγυπτο, θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο. Επιθυμία συμμετοχής σε αυτόν έχουν εκφράσει εταιρίες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Πριν αναχωρήσει, ο Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε ελπίδες στον αιγυπτιακό τουριστικό τομέα, για τον οποίο η Ρωσία είναι πολύ σημαντική. Ο υπουργός δεσμεύτηκε, ότι δεδομένης της άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, κατά την επιστροφή στη Μόσχα θα εξετάσει το θέμα της ανάκλησης των ταξιδιωτικών οδηγιών προς τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Αίγυπτο. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, ακόμη και χωρίς τις προτροπές αποφυγής των ταξιδιών, στην Αίγυπτο, πραγματοποιούνται καθημερινά έως και εκατό πτήσεις από τη Ρωσία.

Πηγές: Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, Kommersant

 Πολιτική και στρατιωτική στήριξη

Εκτός από την πολιτική στήριξη, το Κάϊρο έχει ανάγκη και από στρατιωτικοτεχνική βοήθεια, την οποία για μεγάλο διάστημα εξασφάλιζε από τις ΗΠΑ. Η Μόσχα όμως δεν δύναται, αλλά ούτε και επιθυμεί να διαθέσει στον εταίρο από τη Μ. Ανατολή δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία θεωρεί σωστό να οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο με βάση το αμοιβαίο όφελος. Για παράδειγμα, σήμερα η χώρα αυτή εξετάζει την απόκτηση σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, αεροσκαφών και όπλων υψηλής ακρίβειας. Οι ρωσικές εταιρίες είναι έτοιμες να τα προμηθεύσουν στο Κάιρο, όχι όμως υπό τη μορφή δωρεάς είτε άλλης μορφής «χορηγίας», αλλά βάσει συμβολαίων. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς σε δικές του βάσεις εκπαίδευσης. Προηγουμένως όμως, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνάψουν διακρατική συμφωνία στον αμυντικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, να ετοιμάσουν ένα πλήρες πακέτο συμφωνιών, το οποίο θα προσδώσει νομική βάση στη συζητούμενη αμυντική και στρατιωτικοτεχνική συνεργασία.

Στον αιγυπτιακό στρατό υπάρχουν αρκετά όπλα και τεχνικά μέσα σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογιών, τα αντιαεροπορικά μέσα για παράδειγμα, αποτελούν το 60% επί του συνόλου. Μεγάλο τμήμα αυτού του οπλοστασίου είναι πεπαλαιωμένο και μάλλον δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Αυτό όμως μπορεί να γίνει για κάποια άλλα από τα υπάρχοντα συστήματα, ενώ οι ανάγκες του αιγυπτιακού στρατού όσον αφορά την αντιαεροπορική ομπρέλα μικρού και μέσου βεληνεκούς, μπορούν να καλυφθούν με την προμήθεια από τη Ρωσία συστημάτων όπως τα Tor-M2, Buk-M2 και Panstir-S. Πολύτιμη επίσης θα ήταν και η απόκτηση για τη χώρα αυτή μαχητικών Mig-29 και Su-30, αλλά άλλων όπλων και τεχνικών μέσων.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ