2013-11-19 03:55:06
Φωτογραφία για Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος, ένας κινούμενος στόχος
Από τότε που εντοπίστηκε με ακρίβεια για πρώτη φορά το 1831, από τον Τζέιμς Ρος, στην καναδική Αρκτική, ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος δεν... σταμάτησε να κινείται, και οι μετακινήσεις του επιταχύνονται απότομα μερικές φορές για άγνωστους ακόμη λόγους.

Σε όλο τον 19ο αιώνα και έως το 1980, ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινείτο αρκετά αργά (λιγότερο από 10 χλμ. ετησίως) με κατεύθυνση τη Σιβηρία, αλλά η ταχύτητά του κατόπιν επιταχύνθηκε, αγγίζοντας τα 60 χλμ. ετησίως τη δεκαετία του 1990, για να σταθεροποιηθεί κατόπιν.

Συνολικά από το 1831 έως το 2007 ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος διέσχισε περί τα 2.000 χλμ. με βορειοανατολική κατεύθυνση!

Ο λόγος; Το γήινο μαγνητικό πεδίο, που η αποστολή Swarm αναμένεται να μετρήσει με τους τρεις δορυφόρους της, είναι ιδιαίτερα μεταβλητό, ταυτόχρονα στο διάστημα και στο χρόνο. Αντιστράφηκε μάλιστα επανειλημμένα στη διάρκεια της ιστορίας κατά τρόπο πολύ ακανόνιστο αλλά κατά μέσο όρο κάθε 200.000 χρόνια.


Σήμερα, το γήινο μαγνητικό πεδίο μειώνεται με αρκετά ταχύ ρυθμό (έχασε σχεδόν το 6% της έντασής του σε διάστημα ενός αιώνα), αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται πριν από μια αναστροφή, μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Αντίθετα με τους γεωγραφικούς πόλους, οι μαγνητικοί πόλοι του Βορρά και του Νότου -τα σημεία στη επιφάνεια της γης όπου αυτό το μαγνητικό πεδίο είναι ακριβώς κατακόρυφο- δεν βρίσκονται σε σημεία διαμετρικά αντίθετα της υδρογείου. Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος βρίσκεται σήμερα σε γεωγραφικό πλάτος τουλάχιστον 85 μοιρών Βόρεια (σε σχέση με τον γεωγραφικό Βορρά), ενώ ο Μαγνητικός Νότιος Πόλος βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος μόλις 65 μοιρών Νότια, ανοιχτά της γαλλικής βάσης Ντιμόν ντ' Ιρβίλ στην Ανταρκτική.

Καθώς οι γεωγραφικοί πόλοι είναι σταθεροί, είναι συνεπώς αναγκαίο να διορθώνουμε την κατεύθυνση που δίδεται από μια πυξίδα σημαδεύοντας πάνω στον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας την απόκλιση, δηλαδή την γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στον Μαγνητικό και τον Γεωγραφικό Πόλο. Αυτή η γωνία μεταβάλλεται όχι μόνο μέσα στο χρόνο αλλά και σύμφωνα με το μέρος όπου βρίσκεται καθώς το γήινο μαγνητικό πεδίο δεν είναι ομοιόμορφο.

Για να προσανατολιστούμε επακριβώς με την πυξίδα -η οποία δεν χαλάει ποτέ, αντίθετα με ένα GPS - πρέπει να διαθέτουμε έναν αρκετά πρόσφατο χάρτη. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από τους δορυφόρους της αποστολής Swarm θα χρησιμεύσουν για την επικαιροποίηση των χαρτών αυτών, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αεροπλοΐα και την ναυσιπλοΐα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι ιστορίες των άστρων
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι ιστορίες των άστρων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ