2013-11-25 10:45:06
Φωτογραφία για Οκταπλασιάστηκαν μέσα στην κρίση οι φόροι στα ακίνητα - Δώρον άδωρον οι φορολογικές αμφισβητήσεις των ιδιοκτητών
Κι ενώ οι φόροι στην ακίνητη περιουσία υπερ- οκταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2014, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν... ελάχιστες δυνατότητες δικαστικής προστασίας στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το δικηγόρο κ. Ευστάθιο Μπακάλη, φορολογικό σύμβουλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν παρά περιορισμένες δυνατότητες προστασίας έναντι του Δημοσίου και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγούν από τις οφειλές που προκύπτουν από τη φορολόγηση ακινήτων. Πρώτος και βασικός λόγος το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις αντικειμενικές αξίες (με βάση τις οποίες προσδιορίζονται οι οφειλές και πλέον είναι κατά πολύ υψηλότερες των πραγματικών εμπορικών αξιών) ελλείψει άλλων αξιόπιστων συγκριτικών τιμών
. Επιπλέον, στην περίπτωση της δικαστικής προσφυγής, τα φορολογικά δικαστήρια, δεδομένου του συνολικού φόρτου, δικάζουν με καθυστέρηση έως και 7 ετών, ενώ στο μεσοδιάστημα ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα να μην καταβάλλει τους φόρους αφού δεν ισχύει αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των οφειλών του προς την εφορία. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μπακάλη, σε άλλες ευρωπαιϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα Δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες προβλέπουν ραγδαία αύξηση των εξώσεων από το 2014, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μπαίνουμε στην εποχή της ανθρωποφαγίας, αφού με την κατάργηση του δικαιώματος εκχώρησης στο Δημόσιο, θα φορολογούνται τα ανείσπρακτα μισθώματα, αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, ως εισπραχθέντα με συντελεστή 11% κι επομένως θα πρέπει να προχωρούμε σε εξώσεις».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κρούουν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την εγχώρια κτηματαγορά επισημαίνοντας ότι από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.

Ο οκταπλασιασμός των φόρων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Τα ‘’σύν’’ και τα ‘’πλήν’’ της κτηματαγοράς από το 2014

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εντοπίζουν έξι νέες δυσμενείς ρυθμίσεις που ακυρώνουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης της αγοράς από το 2014. Για τους αγοραστές δυσμενώς θα λειτουργήσει η επιβολή διπλού ετήσιου φόρου στα ακίνητα με ‘’ποινικοποιημένη’’ την αδυναμία εξόφλησης τους, επίσης η επιβολή του ‘’πόθεν έσχες’’ επί των αντικειμενικών τιμών και όχι επί των πραγματικών αξιών αγοράς λόγω λήξης της αναστολής του, η αναγκαστική φορολόγηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων λόγω της κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησής τους στο Δημόσιο καθώς και η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων από 11- 33% και η εισφορά αλληλεγγύης 1- 4%. Δύο ακόμη ‘’μείον’’ ειδικά για τους πωλητές είναι η επιβολή του φόρου υπεραξίας 15% που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα όσους απέκτησαν το πωλούμενο προ του 2007 από ιδιοκατασκευή ή αντιπαροχή, ενώ ο πωλητής καθίσταται φορολογικά ‘’επαγγελματίας’’ με την πραγματοποίηση τριών πωλήσεων ακινήτων εντός μίας διετίας.

Στα ‘’σύν’’ για την αγορά, τα οποία πάντως δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν την κατάσταση στην αγορά είναι καταρχάς η πρόταση μείωσης του φόρου μεταβίβασης από το 10% στο 3% καθώς και η χορήγηση της άδειας παραμονής επί αγοράς ακινήτου αξίας 250 χιλ. ευρώ. Επιπλέον, θετικά διάκεινται όπως είναι φυσικό, οι ιδιοκτήτες στην πρόταση της απελευθέρωσης των νέων εμπορικών μισθώσεων, αίτημα της τρόϊκα, στο οποίο αντιτίθενται οι έμποροι.
newmoney.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο πιο… doer υπουργός Υγείας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο πιο… doer υπουργός Υγείας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ