2013-11-29 00:05:05
Φωτογραφία για N.Τσούκαλης: Προληπτικές κατασχέσεις και σε συνεπείς φορολογούμενους
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε « προληπτικές» κατασχέσεις εισοδημάτων σε περίπτωση ακόμη και αν οι οφειλές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Έτσι για παράδειγμα για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός αγρότη πχ για 3.000 ευρώ , μπορούν να του κατάσχουν ακόμα και μια μικρή επιδότηση των 500 ευρώ.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών εκτός από άδική είναι και αυθαίρετη.

Aκόμα και αν ερμηνεύονται οι διατάξεις όπως τις εννοεί το Υπουργείο, ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι για να γίνει κατάσχεση πρέπει να ακολουθήσει ατομική ειδοποίηση κ.λ.π. με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα (νόμος 4174/2013).

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν η φορολογική διοίκηση να μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική εκτέλεση ακόμη και πριν την νόμιμη προθεσμία καταβολής της οφειλής.

Οι βουλευτές ρωτούν το Υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει σε ποιο νόμο βασίζεται η συγκεκριμένη απόφαση και που τιμωρεί έναν πολίτη ως εν δυνάμει ένοχο.


Για αυτό το λόγο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την κατάσχεση εισοδημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Κατάσχεση εισοδημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η επιστροφή του φόρου θα πηγαίνει εκεί που «ανήκει», δηλαδή, όποιος οφείλει το χαράτσι ακινήτων ή δόσεις φόρου εισοδήματος δεν θα πρέπει να αναμένει την επιστροφή του φόρου του ακόμη και αν οι οφειλές του δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν επιστροφή φόρου, καθώς το Υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε «προληπτικές» κατασχέσεις εισοδημάτων. Η απόφαση αυτή φαίνεται να προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 11 του νόμου 3943/2011, η οποία προβλέπει ότι οι φορολογικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου για να εισπράξουν εφάπαξ χρέη προς το δημόσιο που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς για το πού βασίζεται μια τόσο άδικη απόφαση που σε πολλά της σημεία ελέγχεται και ως αυθαίρετη.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4174/2013 (Α’ 170) «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες Διατάξεις» και συγκεκριμένα με το άρθρο 49, σε περίπτωση υπόνοιας καταδολίευσης δανειστών από το φορολογούμενο, η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική εκτέλεση ακόμη και πριν την νόμιμη προθεσμία καταβολής της οφειλής ή την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης ή της παρέλευσης των τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, ή να εγγράψει υποθήκη.

Δηλαδή, σε αυτή τη περίπτωση σύμφωνα με το προαναφερόμενο άρθρο θα πρέπει να ακολουθήσει ατομική ειδοποίηση κ.λ.π. με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο ν. 3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» που προαναφέραμε τέθηκε σε ουσιαστική εφαρμογή στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο που εξέδωσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4174/2013 οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τον φορολογούμενο.

Μετά από τα παραπάνω φαίνεται ότι αγνοείται το γεγονός ότι για τον Έλληνα πολίτη πλέον ακόμη και οι μέρες –μέχρι να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες- διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και, ενδέχεται να έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που με την εν λόγω απόφαση θα του κατασχεθούν εκ των προτέρων.

Σε συνέχεια των παραπάνω προβληματισμών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιο νόμο, εν τέλει, βασίζεται αυτή η απόφαση; Στον 3943 του 2011 ή στον 4174 του 2013 που θα τεκμηρίωνε την εκ των προτέρων τιμωρία του πολίτη;

2) Σε ποια κράτος δικαίου ο πολίτης τιμωρείται εκ των προτέρων επειδή είναι ‘δυνάμει’ ένοχος;

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Νίκος Τσούκαλης
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ