2013-12-04 18:02:06
Φωτογραφία για «Μεγάλη η διάβρωση και ανθεκτικά τα μικρόβια διαφθοράς…»
του Μανόλη Παντινάκη

Το ποδόσφαιρο νοσεί, η ασθένεια είναι ανίατη και «η θεραπεία είναι δύσκολο» να επιτευχθεί, γιατί «η διάβρωση είναι τόσο μεγάλη και τα μικρόβια της διαφθοράς τόσο ανθεκτικά». Η διάγνωση προέρχεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ρεθύμνου (Ε.Π.Σ.Ρ.), γιατρό Γιάννη Κουνδουράκη, που μπορεί να κρατά το τιμόνι της Ένωσης για πρώτη φορά, όμως κατέχει πρόσωπα και πράγματα από θέση παράγοντα στο τοπικό-ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και στην Ε.Α.Ρ. όταν εκείνη μεγαλουργούσε στην Γ’ και Β’ εθνικές κατηγορίες.

Όμως, προχωρεί και παραπέρα, όταν καλείται  να απαντήσει εάν οι νέοι παράγοντες και αθλητές του νομού του θα είναι ανθεκτικοί στις συνέπειες που θα υποστούν από την προσβολή της νόσου. Ως επιστήμονας γιατρός της Μικροβιολογίας, αλλά και εκτιμώντας το διεφθαρμένο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από χρόνια πολλά και σε τοπικό επίπεδο, θα πει, ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη και οι αντοχές των νέων δεν είναι επαρκείς…


Επιπλέον, γνωρίζοντας το τοπικό ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο της Κρήτης, κυρίως όμως έχοντας βιώσει πρόσωπα και γεγονότα, είναι ξεκάθαρος για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στο παρελθόν στο παρασκήνιο παράγοντες που είχαν αμφίδρομη σχέση με την Αθήνα: «Υπάρχουν παράγοντες», επισημαίνει, «που μόνο η ενασχόλησή τους απογοητεύει, γιατί υπάρχει αλληλοσύνδεση της διαφθοράς με τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα».

«ΝΟΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ…»

Ο κ. Κουνδουράκης που αποφάσισε να μπει στα δύσκολα και να υπηρετήσει το ποδόσφαιρο του τόπου του «μόνο για μια θητεία» από τη θέση του προέδρου, έχει διαπιστώσει στη μέχρι σήμερα πολύχρονη διαδρομή του ότι «το ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο νοσεί αρκετά», ώστε « να αποτελεί μικρογραφία του ελληνικού ποδοσφαίρου» και «η διαπλοκή είναι το σήμα κατατεθέν, κυρίως, στις μεγάλες κατηγορίες». Ωστόσο, θεωρεί ότι αν και φαίνεται ότι η νόσος του ποδοσφαίρου δεν είναι θεραπεύσιμη, όμως ο ασθενής μπορεί να… ανανήψει, «αρκεί οι κρατούντες να έχουν τη θέληση να πράξουν το αναγκαίο και το σωστό».

Με ποια συνταγή, λοιπόν, θα επέλθει η θεραπεία στη βαρύτατη και χρόνια αρρώστια; «Πρώτα απ’ όλα», απαντά ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ, «οι θεσμικοί παράγοντες να επιτελούν το καθήκον τους και η σκέψη τους να στρέφεται μόνο στην επίτευξη του καλού και όχι στο επί μέρους καλό. Και η εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόζει τους νόμους στο ακέραιο χωρίς να την αγγίζει το πολιτικό κόστος που πιθανόν να λάβει, χάνοντας έτσι και τα οφίτσια…»

Γυρνώντας τον πίσω πολλά χρόνια, τότε που οι παίκτες αγωνίζονταν για τη φανέλα και όχι για τις μπίζνες όπως σήμερα, θα πει: «Η φανέλα στις ομάδες σήμερα δεν παίζει μεγάλη σημασία όπως παλιά, γιατί τα μεγέθη που πορεύονται μαζί  με τους αγώνες είναι τόσο μεγάλα που είναι αδύνατο οι παράγοντες να απομονώσουν τη φανέλα και το χρώμα της. Εδώ υπερισχύει η προβολή  των

παραγόντων και το χρήμα. Αυτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι στο τοπικό…»

ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Εν πάση περιπτώσει! Ζητώντας του να δώσει την έννοια και το περιεχόμενο  του ποδοσφαίρου σήμερα θα παρομοιάσει το αθλητικό ομαδικό παιχνίδι με τον… μόνιμο ασθενή της κοινωνίας, που «αν  και τα συμπτώματα της νόσου είναι εμφανή», όμως «η θεραπεία παρότι έχει ανακαλυφθεί δεν δίδεται και ο ασθενής παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου αναμένοντας το θάνατό του…»

Όλα, πλέον, ακόμη και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κινούνται σε μια άλλη σφαίρα! Η διαφθορά χτύπησε στα πρώτα χρόνια εμφάνισής της πρώτη-πρώτη την πόρτα του ποδοσφαίρου. Ήταν παράξενο όταν δεν υπήρξε ποτέ βούληση να χτυπηθεί το κακό «εν τη γενέσει του»;
madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ