2013-12-09 20:13:07
Φωτογραφία για Δήλωση - πρόταση του Σ.Δανιηλίδη για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων
Στο μείζον κοινωνικό ζήτημα της έλλειψης ρεύματος και της αδυναμίας χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, το οποίο έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Σίμος Δανιηλίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επανειλημμένα ως Αυτοδιοίκηση έχουμε προβεί στην κατάθεση συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων προτάσεων προς την πολιτεία για την αντιμετώπιση της νέας μάστιγας της εποχής. Έστω και τώρα, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επέβαλε η επικαιρότητα, οι προτάσεις μας εισακούστηκαν, κι αυτό είναι θετικό. Οφείλω, δε, να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης αναγνωρίζει την ορθότητα των προτάσεών μας και προχώρησε σε αποφάσεις που ανακουφίζουν μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δεινή θέση.


»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, βέβαια, δεν περίμενε την έκρηξη του προβλήματος για να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας, όπως εδώ χρόνια συνέβαινε στον πρώην δήμο Συκεών και συνεχίζεται με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και στο νέο διευρυμένο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου μας και τους Συμβουλευτικούς μας Σταθμούς, γνωρίζουμε και στηρίζουμε τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια φροντίζουμε καθημερινά να παρέχουμε όσα περισσότερα μπορούμε είτε μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου είτε μέσω του Κοινωνικού Εστιατορίου, αλλά και μέσα από το Δημοτικό Ιατρείο παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους.

»Στην παρούσα φάση, όμως, το κρισιμότερο είναι να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο περιέχει πέντε διαφορετικές τιμολογήσεις που παρουσιάζουν μεγάλες αδικίες. Για παράδειγμα, η μεγάλη έκπτωση που κάνει η ΔΕΗ αφορά μόνο όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, επίσης τους πολύτεκνους ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που έχουν και με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και γενικά τους άπορους για τους οποίους η μείωση είναι μόνο 25%. Επίσης, η άλλη μεγάλη αδικία εκ μέρους της ΔΕΗ είναι και το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα η κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1.600 κιλοβατώρες το 4μηνο. Κι αν λάβουμε υπόψη μας τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια τα τελευταία τρία χρόνια, τότε ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία έκπτωση.

»Πρότασή μας είναι να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% η τιμή της κιλοβατώρας σε όλους όσοι αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Επιπλέον, η ρήτρα των 1.600 κιλοβατώρων να ισχύει για όσους έχουν ένα παιδί, 1.800 για δύο παιδιά, 2.000 για 3 παιδιά, 2.200 για 4 παιδιά ή άλλα προστατευόμενα μέλη.

Η ΔΕΗ έχει τρόπους να εξασφαλίσει έσοδα για να μειώσει τη χρέωση σε άπορους, αν ερευνήσει το φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής από βίλες, συγκροτήματα κατοικιών και μεγάλες επιχειρήσεις και απαιτήσει να εισπράξει τα νόμιμα.

«»Ζητάμε από τα 812 εκατομμύρια ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, από τα οποία τα 754 προέρχονται από τις οικονομίες και τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, να διαθέσει η κυβέρνηση τα 70 με 80 εκατ. ευρώ στους δήμους ειδικά για την υποστήριξη των οικογενειών και των πολιτών που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

»Ζητάμε να γίνουν αλλαγές στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να υπάρξει ειδική προκήρυξη προκειμένου αντί των πενταμήνων που ισχύουν να προχωρήσουμε σε δωδεκάμηνες συμβάσεις απασχόλησης με κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κ.ά., καθώς και να συγκροτηθεί ειδική ομάδα, ώστε να δοθεί άλλη και μεγαλύτερη δυναμική στην καταγραφή των πραγματικών απόρων, που ήδη γίνεται με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εξάλειψη και της παραμικρής υπόνοιας για υποκειμενικές επιλογές, καθώς και να υπάρξει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παρακολούθηση των ατόμων αυτών.

»Επίσης, πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 202 περί ενδεών-απόρων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να μπορούν νομίμως οι δήμοι που έχουν οικονομική δυνατότητα να αναλαμβάνουν την αποπληρωμή μέρους των οφειλών πολιτών τους προς τη ΔΕΗ ή τη σύναψη συμφωνιών διακανονισμού ή την κάλυψη άλλων εκτάκτων αναγκών.

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να επιτελέσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον κοινωνικό της ρόλο, αρκεί να της το επιτρέψει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Και στο δήμο μας, μέσα από την εμπειρία των κοινωνικών μας δομών, που στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες των συνδημοτών μας, είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας και να δεσμευθούμε για περισσότερες υπηρεσίες στους συνδημότες μας που χρήζουν βοήθειας».

»Με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ οφείλω, τέλος, να τονίσω ότι εάν δεν υπήρχαν οι 4.460 κοινωνικές δομές των δήμων σε όλη την Ελλάδα, θλιβερά περιστατικά όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, θα ήταν καθημερινό τραγικό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αθόρυβα, αλλά καθημερινά και συστηματικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει δεκάδες χιλιάδες πολίτες τόσο μέσα από τις κοινωνικές δομές που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όσο και μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι ή τα ΚΗΦΗ για την τρίτη ηλικία, των προγραμμάτων προσχολικής αγωγής και παιδικής φροντίδας, των υπηρεσιών για τους ανέργους, κ.λπ.

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάφερε να κρατά σε σοβαρό επίπεδο το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής. Αν η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε τέτοιους περιορισμούς και τέτοια αδυναμία προσλήψεων, θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα ασπροπρόσωπη και να ξεπεράσει την κρίση με άριστα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εσύ έχεις Μάνα;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εσύ έχεις Μάνα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ