2013-12-12 00:30:07
Φωτογραφία για Μήπως ήρθε η ώρα να χωρίσετε;
Μήπως αναρωτιέστε αν η σχέση σας πάει καλά;  

Μήπως αναρωτιέστε αν θα πρέπει να δώσετε ένα τέλος στη σχέση σας;  Το δίλημμα του ‘να μείνω ή να φύγω’ φέρει τεράστιο συναισθηματικό φορτίο.  Οι περισσότερες σχέσεις περνάνε από διακυμάνσεις, με κάποιες δυσκολότερες και άλλες πιο εύκολες και ευχάριστες φάσεις.  Τι γίνεται όμως αν οι δύσκολες ή οι κακές στιγμές είναι περισσότερες από τις καλές;  Τα 15 σημεία που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι πρέπει να κάνετε, ώστε να προχωρήσετε στη ζωή σας. 

Γράφει η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Μία σχέση πρέπει να πάρει ένα τέλος, αν:

1. Υπάρχει κακοποίηση μέσα στη σχέση. Η κακοποίηση δεν έχει μόνο μία μορφή, τη σωματική, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν.  Η κακοποίηση μπορεί να είναι συναισθηματική και ψυχολογική.  Καμία μορφή κακοποίησης δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή.  Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.


2. Δε θέλετε να περνάτε χρόνο με τον/τη σύντροφό σας: βαριέστε, σας τη δίνει στα νεύρα, δεν έχετε τι να πείτε με τον άνθρωπό σας και βρίσκετε διαρκώς δικαιολογίες για να μην είστε μαζί;  Ίσως λοιπόν να μη χρειάζεται να είστε μαζί. 

3. Αναπολείτε τον παλιό καλό καιρό στην αρχή του έρωτά σας ή προηγούμενους έρωτες.  Είναι φυσικό να μην αισθάνεται κανείς τον ίδιο τρελό έρωτα των πρώτων ημερών για τον/τη σύντροφό του, είναι όμως αφύσικο να μη νιώθει τίποτα ή, ακόμα χειρότερα να έχει αρνητικά συναισθήματα. 

4. Πρέπει να κάνετε μεγάλους συμβιβασμούς,  στις πεποιθήσεις, τις αξίες, την ευτυχία σας για να κάνετε τον/η σύντροφό σας ευτυχισμένο ή για να αποφύγετε συγκρούσεις μαζί του.

5. Δε βρίσκετε τον/τη σύντροφό σας ελκυστικό/ή ή εσείς έχετε αλλάξει δραστικά την εμφάνισή σας για να αρέσετε στον/η σύντροφό σας.

6. Ο/η σύντροφός σας δε σας επιτρέπει να έχετε στενούς δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους σας. Πρόκειται για σημάδι επιθυμίας ελέγχου, για κτητικότητα και ζήλεια από τη μεριά του συντρόφου σας, που ίσως έτσι υπονομεύει τις άλλες υγιείς σχέσεις στη ζωή σας και θέλει να σας περιορίσει στη σχέση μαζί του/της. 

7. Καυγαδίζετε και τσακώνεστε διαρκώς, για το παραμικρό και χωρίς λόγο.

8. Δε θέλετε φιλιά και αγκαλιές από τον/τη σύντροφό σας.  Ενδεχομένως αποφεύγετε τη σωματική επαφή μαζί του, δεν έχετε ερωτική επιθυμία για το άτομό του. 

9. Περιμένετε με ανυπομονησία να είστε χώρια. Και όχι μόνο δε θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί, αλλά, ακόμα χειρότερα, βαρυγκομάτε και για τις στιγμές που είστε μαζί του.της.

10. Νιώθετε παραίτηση.  Έχετε φτάσει στο σημείο που δε σας νοιάζει καν να βρείτε λύση στο πρόβλημα.

11. Κάθε τι μικρό που κάνει σας εκνευρίζει αφόρητα.  Δεν αντέχετε τον/τη σύντροφό σας στην καθημερινότητά σας.

12. Δεν επικοινωνείτε, παρά μόνο αν πρέπει στ’ αλήθεια, για κάποια βασικά, πρακτικά ζητήματα.

13. Δε μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας όλη σας τη ζωή με αυτό το άτομο. Μπορείτε όμως κάλλιστα να φανταστείτε να περνάτε τη ζωή σας μακριά του.

14. Δεν έχετε τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους. Για παράδειγμα, εσείς θέλετε γάμο και αυτός απλή συμβίωση. 

15. Έλλειψη σεβασμού. Δε σέβεστε τον άλλο άνθρωπο γι’ αυτό που είναι, βλέπετε μόνο τα ελαττώματά του και αισθάνεστε ότι είναι πολύ ‘λίγος’ για εσάς.

Φυσικά δεν είναι εύκολο να δώσει κανείς ένα τέλος στη σχέση του, όπου έχει επενδύσει συναισθηματικά, μπορεί και οικονομικά, και έχει κάνει πολλά όνειρα.  Ωστόσο, μία εξαρχής κακή σχέση δε φτιάχνει από μόνη της (παρά μόνο όταν το θέλουν και οι δύο, και αυτό με κόπο και δουλειά).  Αν βρίσκεστε στη φάση του να πάρετε τη μεγάλη απόφαση, σκεφτείτε το καλά, εξετάστε τα προτερήματα και τα ελαττώματα του συντρόφου σας, τα υπέρ και τα κατά της σχέσης σας.  Καλό θα είναι να τα καταγράψτε τα σε χαρτί, σε 2 στήλες για να τα έχετε μπροστά σας και να έχετε και μια πιο αντικειμενική ματιά για να πάρετε την απόφασή σας.  Μην ξεχνάτε πως ότι απόφαση και να πάρετε είναι η δική σας ζωή και δικαιούστε να τη ζήσετε ώστε να είστε ευτυχισμένοι.

Πηγή: boro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ