2013-12-14 20:45:38
Φωτογραφία για Άρχισαν τα όργανα για τον φόρο ακινήτων
Ριζικά αποκλίνουσες, τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας, όσο και εφαρμογής, είναι οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Οι εισηγητές της πλειοψηφίας τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πως με τη νέα φορολογία ακινήτων «περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα» και υπογράμμισαν ότι, κατόπιν δικών τους πιέσεων και παρεμβάσεων, το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σαφώς δικαιότερο και βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα ποσά που προϋπολογίζεται να εισπραχθούν είναι υπερβολικά, σε σχέση με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, και τα μέτρα άδικα για τη μεγάλη πλειονότητά τους.

Ιδιαίτερα απέναντι στον ισχυρισμό της πλειοψηφίας, πως το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγές από την φορολογία, για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η αντιπολίτευση αντέταξε πως με τους όρους, που προβλέπονται οι απαλλαγές, στην πράξη καθίστανται μηδενικές.


Αντίδραση, επίσης, σημειώθηκε από τους εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην προσθήκη στο νομοσχέδιο κεφαλαίων που δεν αφορούν τη φορολογία ακινήτων και δεν είχαν τύχει της επεξεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Έντονη αντιπαράθεση των εισηγητών

"Σε περίοδο απαξίωσης των ακινήτων, η πολιτική φορολογίας πρέπει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με δικαιότερο τρόπο (...) Αν θα έπρεπε να βάλουμε έναν τίτλο στο νομοσχέδιο, αυτός θα ήταν "Περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα"" υπογράμμισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Φ. Πατριανάκου. "Ο φόρος περιουσίας είναι μέρος της άμεσης φορολογίας και η σχέση της άμεσης φορολογίας προς την έμμεση, καθορίζει και το δίκαιο του φορολογικού συστήματος" σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

"Όταν ξεκινάμε με στόχο να κλείσουμε τις τρύπες του προϋπολογισμού αποκλείεται η δίκαιη φορολόγηση. Πρόκειται για φόρο κατοχής, χωρίς διάκριση μικρής ή μεγάλης περιουσίας" ανέφερε ο Δημήτρης Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).

“Είμαστε υπέρ της απαλλαγής των λατρευτικών χώρων από τη φορολογία ακινήτων, αλλά όχι και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται" παρατήρησε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).

"Φορολογείτε τους δανειολήπτες που οι τράπεζες τους έχουν κάνει παρακράτηση κυριότητας. Γιατί να μην τα πληρώσουν οι τράπεζες, εφόσον αυτές είναι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων;" αναρωτήθηκε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί για φορολόγηση των εφοπλιστών προβλέπει "παροχή" 139 εκ. ευρώ από πλευράς τους. "Η φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών προβλέπεται στο Σύνταγμα - απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. Δύο φορές έγιναν προσπάθειες να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές, μία φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1975 και μία πέρσι από τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό που κάνουμε φέτος, δίνει 145 εκ. περισσότερα απ΄ ό,τι έδιναν μέχρι τώρα".

"Το 75% των πολιτών θα πληρώσει λιγότερο από το 2013. Το 15-20% θα πληρώσει περίπου τα ίδια και ένα 5% είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο είχαν μεγάλες περιουσίες σε εντός σχεδίου οικόπεδα, που θα πληρώσουν περισσότερα απ΄ το 2013" σημείωσε η Φ. Πατριανάκου (ΝΔ).

"Για οικόπεδα με ευτελή αξία 500 ευρώ, φορολογείτε το τετραγωνικό με 2 ευρώ. Για οικόπεδα δεκαπλάσιας αξίας ωστόσο, η φορολόγηση είναι μόνον 11,3 ευρώ το τετραγωνικό" σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). "Ενώ εξαιρείτε τον ΕΝΦΙΑ από την φορολογήσιμη ύλη των επιχειρήσεων, δεν προβλέπετε το ίδιο για τα λαϊκά νοικοκυριά" συμπλήρωσε.

"Διπλός ληστρικός φόρος επιβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Έχει καμία σχέση η φιλοσοφία αυτή, με τις ιδεολογικές αρχές που μάθατε στο μπλε βιβλιαράκι της Νέας Δημοκρατίας;" ανέφερε απευθυνόμενος προς την κα Πατριανάκου, ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής).

"Στα κτηνοτροφικά βοηθητικά κτίσματα, μαντριά στάνες, θερμοκήπια κλπ. η φορολόγηση είναι μηδέν. Στα ημιτελή είναι -60% και στους βοηθητικούς χώρους -90%. Για τα αγροτεμάχια, ο κύριος φόρος ξεκινά από βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και προσαυξάνεται ή μειώνεται. Το 95% των αγροτών ωστόσο, δεν θα πληρώσει πουθενά πάνω από 2,6 ευρώ ανά στρέμμα" παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, διαμαρτυρόσασταν για το προσχέδιο - και το μόνο που καταφέρατε ήταν να μην φορολογηθούν οι στάνες, αλλά το ίδιο ποσό να μεταφέρεται στα αστικά ακίνητα" παρατήρησε ο Δ. Γελαλής.

"Για το 90% των καλλιεργειών, ο φόρος ανά στρέμμα δεν θα ξεπερνά τα 2,4 ευρώ. Ένα αγρότης με αρδευόμενη καλλιέργεια 20 στρεμμάτων, θα κληθεί να πληρώσει ένα συμβολικό ποσό, όχι πάνω από 40 ευρώ το χρόνο" επανήλθε αργότερα ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον υπουργό Οικονομικών, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και μας είπε πως είναι ανεφάρμοστες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει περιουσιολόγιο. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση - και απ΄ το αρχικό προσχέδιο, ο λογαριασμός που θα πάει στον Έλληνα πολίτη θα είναι πολύ λιγότερος" σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). "Ο αρχικός στόχος για 2,9 δισ., μειώθηκε στα 2,65 δισ." παρατήρησε η Φ. Πατριανάκου.

"Παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Οι φόροι είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από την προ κρίσης περίοδο" αντέταξε ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).

"Πετύχαμε να ελαφρύνουμε τους παραγωγούς και τους φτωχούς - να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Να υπάρχουν εκπτώσεις από το φόρο από 50% έως και 100% για τους πιο ανήμπορους με όριο τις 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί..." σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

"Θα πληρώνει κι άνεργος"

"Ο άνεργος με τεκμαρτό εισόδημα από μία κατοικία και ένα αυτοκίνητο θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει" απάντησε ο Δ. Γελαλής. Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν πως οι εξαιρέσεις ισχύουν μονάχα για όσους δεν χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Ν. Μαριάς, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, 730.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ενώ 2,6 εκ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. "Οι εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό" παρατήρησε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ). "Των απαλλαγών εξαιρούνται όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και όχι όσοι οφείλουν στο Δημόσιο" διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. "Θα πρέπει να αφήσουμε να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα;" αναρωτήθηκε.

"Ο ΕΝΦΑ αποτελεί πρόσφορο μέσο και για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία αποδίδεται το 11,3% των συνολικών εσόδων, ενώ για το μέλλον διερευνούμε την περίπτωση εκχώρησης στους ΟΤΑ του συνόλου των εσόδων του φόρου" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

"Το 89% του φόρου θα ενισχύσει τα κρατικά έσοδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά" αντέταξε ο Δ. Γελαλής.

"Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται από 8-10% που ήταν πριν, στο 3%" ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Μειώνετε το φόρο μεταβίβασης μόνον αν πρόκειται για αγοραπωλησία και όχι για κληρονομιά ή γονική παροχή, όπου παραμένει στα ίδια επίπεδα, απαγορευτικός. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να συγκεντρωθεί η γη σε λιγότερα χέρια και να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή του κεφαλαίου" παρατήρησε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Απαντώντας, ο Γ. Στουρνάρας παρατήρησε πως "ειδικά προς συγγενείς, οι συντελεστές στις αποχωριστικές πράξεις είναι πολύ μικρότεροι από το 3% λόγω αφορολόγητων χαμηλών συντελεστών. Θέλετε να αυξηθούν;".

"Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι ο φόρος επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας έχει το χαμηλότερο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τις φορολογίες που επιβάλλονται στις υπόλοιπα αντικείμενα φόρων (όπως το εισόδημα, η κατανάλωση, οι συναλλαγές κτλ)" ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Τα έσοδα από τον ΕΝΦΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013 και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Ο ΕΝΦΑ σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Λαφαζάνης, πρόσθεσε δε ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και ότι η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική.

«Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».

Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να αποσύρει από το νομοσχέδιο το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει διατάξεις άσχετες με το φόρο στα ακίνητα.

Τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, η οποία έχει την έννοια να κατατεθούν προτάσεις και να γίνουν διορθώσεις.

Προσβλητική χαρακτήρισε την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έγιναν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Και αυτό διότι, όπως είπε, διαβούλευση έγινε με την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα άλλα κόμματα, να μας το πείτε, να λάβει ο καθένας τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Εμείς πήραμε μέρος στη διαβούλευση για το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου (σσ Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα», είπε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών ότι το κόμμα του δεν έχει πάρει μέρος σε καμία διαβούλευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου. «Ο οδηγός που παραβιάζει τα όρια συνεχώς, κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα και αυτό αφορά τον τρόπο που νομοθετεί το υπουργείο Οικονομικώ» είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε ότι σε πολλές διατάξεις από τα υπόλοιπα κεφάλαια που εισάγουν αλλαγές, το κόμμα του θα διαφωνήσει, διότι έχουν εντοπιστεί ζητήματα που δεν συνδράμουν στην είσπραξη εσόδων.

«Ακολουθείτε διαδικασία που στερεί τη δυνατότητα σοβαρής επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση» είπε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ). Σημείωσε ότι η διαδικασία στερεί τους βουλευτές από τη δυνατότητα να εμπεδώσουν τις περιπτώσεις του νομοσχεδίου που απαιτούν διορθώσεις και στήριξε το αίτημα του κ. Μαριά να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Κατά πλειοψηφία (21 βουλευτές υπέρ έναντι 17 βουλευτών κατά) η πρόταση του υπουργού Οικονομικών πέρασε.

Η Επιτροπή ολοκληρώνει σήμερα σε δύο συνεδριάσεις τη συζήτηση επί της αρχής. Αύριο καλούνται φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή και το απόγευμα θα ακολουθήσει η συζήτηση των άρθρων.

Αργύρης Ντινόπουλος: «Ψηφίζω με κρύα καρδιά»

«Οποιοδήποτε πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι πλήγμα στην χώρα» ανέφερε ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος για να υποστηρίξει την απόφασή του να ψηφίζει τον ενιαίο φόρο ακινήτων έστω -όπως είπε- «με κρύα καρδιά».

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι με τον νέο φόρο «θίγεται η πεμπτουσία της αστικής συνείδησης» και πρότεινε δύο αλλαγές ώστε να διορθωθούν «κάποιες αδικίες». Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει να προβλεφθεί μέριμνα για τα ανοίκιαστα διαμερίσματα και καταστήματα.

«Η κατοχή τους δεν συνεπάγεται φοροδοτική ικανότητα. Αποδέχομαι ότι μπορεί να είναι μικρότερος ο φόρος σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει όμως να σκεφθούμε αν μπορεί να πληρώσει» καθώς επίσης «να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εκχωρεί ένα ακίνητο για να πληρώσει χρέη».

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο «σοσιαλιστικής έμπνευσης» και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην αποξενωθούμε από την κοινωνία και την τάξη που ήταν στυλοβάτης της Δημοκρατίας. Να μην πλήξουμε τους νοικοκυραίους  που θέλουν να πληρώσουν αλλά μερικοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν αυτή την στιγμή την δυνατότητα».

Γ. Βλάχος: «Κενά διαμερίσματα και καταστήματα να μην αντιμετωπίζονται όπως τα μισθωμένα»

Ο κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε ότι «έχουν γίνει βελτιώσεις, άλλαξαν σημαντικά πράγματα όχι όλα γι αυτό και η προσπάθεια μέσω του κοινοβουλευτικού διαλόγου συνεχίζεται».

Συγκεκριμένα είπε πως «άλυτα παραμένουν τα προβλήματα για: κενά διαμερίσματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως τα μισθωμένα -να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Από την στιγμή που ξενοικιάζεται να πέφτει κατά 50% η φορολόγησή του και να επανέρχεται αν μισθωθούν. Επίσης, τα ημιτελή ακίνητα -όσο έχει εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό είναι ημιτελές. Τα υποθηκευμένα που τα έχουν οι τράπεζες -ποιος θα πληρώσει το φόρο οι τράπεζες ή ο ιδιοκτήτης που δεν το έχει; Ένα χωράφι μπορεί να είναι ενταγμένο στο σχέδιο αλλά παραμένει αμπέλι και του ζητάμε τώρα να δώσει χρήματα. από πού; Αν αλλάξει χρήση να πληρώσει αν δεν αλλάξει όμως δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει. Παραμένει το 5άσιο ενός αγροτεμαχίου όταν έχει κτίσμα. Πρόταση να υπάρξει δευτερεύουσα κατοικία 60-70τμ που να εξαιρείται. Να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια ή τα θερμοκήπια που δεν αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες αλλά τα νοικιάζουν».

Χρ. Λαζαρίδης: «Το 75% των φορολογούμενων θα πληρώσουν λιγότερα»

Από την πλευρά του ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις μεταξύ βουλευτών και υπουργού οικονομικών, είπε ότι: «Το ότι δεν υπήρχε φόρος ακίνητης περιουσίας ήταν στρέβλωση. Σε σχέση με πέρυσι πληρώνουμε λιγότερα και όχι περισσότερα και το 2013 πληρώναμε λιγότερα κατά 15% σε σχέση με πρόπερσι. Το 75% των πολιτών θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το 2013 το 20% τα ίδια και μόνο το 5% θα πληρώσουν λίγο παραπάνω».

Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να δώσουμε την μάχη του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας γιατί κοινωνίες χωρίς φόρο ακινήτων θεωρούνται υπανάπτυκτες. Δεν υπάρχει πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας» ενώ χαρακτήρισε «χαζά» τα όσα ακούγονται περί «δήμευσης περιουσιών».

Κατά την τοποθέτηση του κ. Λαζαρίδη παρενέβη ο κ. Νίκος Σηφουνάκης που του επισήμανε ότι: «τα προηγούμενα χρόνια το κράτος έκανε τα στραβά μάτια και υποεκτιμούσε την περιουσία για να μην πληρώνει ο φορολογούμενος. Τώρα όμως φθάνουμε στο άλλο άκρο. Υποτιμημένη περιουσία και υπερτιμημένη φορολόγηση».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1925293

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ