2013-12-15 11:50:04
Φωτογραφία για Στην παγίδα Ντάουνερ – Άγκυρας – Παιχνίδι με κυριαρχία, αλλαζονική παράσταση Νταβούτογλου
Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επιχείρησε να στήσει ένα νέο σκηνικό, αξιοποιώντας και την επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, καταθέτοντας ένα προσχέδιο-παγίδα, που έστελνε στις ελληνικές καλένδες το θέμα της κυριαρχίας. Την ίδια ώρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, θέλησε να μοιράσει παιχνίδι κερδίζοντας επικοινωνιακά και παρουσιάζοντας εαυτόν ως «υπέρμαχο της λύσης».

Το αντικείμενο της συζήτησης και των διαβουλεύσεων των τελευταίων ωρών ήταν το έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο επιδείνωνε επί της ουσίας τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση τόσο με προηγούμενα προσχέδια όσο και το παρελθόν.

Γεμάτο ασάφειες και αμφίσημες διατυπώσεις, το έγγραφο που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, είχε στόχο «να γεφυρωθούν διαφορές» και να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου

Είναι σαφές από το κείμενο που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι το θέμα της κυριαρχίας χάνεται στις διάφορες διατυπώσεις. Την ίδια ώρα δίνεται και εξήγηση για την προχθεσινή αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου για «εξωτερική κυριαρχία».


Με βάση το έγγραφο του ΟΗΕ, γίνεται αναφορά σε μια κυριαρχία, όπως απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Είναι σαφές πως η διατύπωση παραπέμπει στην ανεξαρτησία καθώς το άρθρο 2 περιγράφει τις ισότιμες σχέσεις των κρατών και δεν αφορά την κυριαρχία.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, μέλη του Διεθνούς Οργανισμού έχουν ομοσπονδιακό, συνομοσπονδιακό πολιτειακό μόρφωμα ή είναι και ενιαίο. Είναι πρόδηλο ότι ουσιαστικά αυτή η αναφορά ενισχύει τη διατύπωση ότι η κυριαρχία πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, όπως είναι η πάγια θέση της τουρκικής πλευράς και προσφέρει μέσα από την ασάφεια πεδίο στους Τούρκους για να επαναφέρουν το θέμα της παρθενογένεσης. Παράλληλα, είναι σαφές πως υιοθετείται από το κείμενο και η εσωτερική ιθαγένεια. Αναφέρεται ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν την ιθαγένεια της «Ενωμένης Κύπρου», και θα είναι πολίτες του αντίστοιχου συνιστώντος κράτους.

Σε ότι αφορά το κατάλοιπο εξουσίας, το έγγραφο αναφέρει πως τα συνιστώντα κράτη ασκούν πλήρως και ανέγκλητα το κατάλοιπο εξουσίας, που δεν έχει η κεντρική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης δεν καθορίζονται.

Από τα κατεχόμενα, ο Νταβούτογλου κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδης να αφήσει να αφήσει την τακτική της μανούβρας και να έρθει σε διάλογο με πραγματική διάθεση. Έχοντας δίπλα του τον Έρογλου, ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι η συμφωνία στο ζήτημα του επίμαχου κοινού ανακοινωθέντος είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Είπε ότι η Τουρκία στηρίζει τη καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρουν για να λυθεί το Κυπριακό. Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν μπορούμε είπε να αποδεχθούμε συνομιλίες αορίστου χρόνου όσο η τ/κ πλευρά είναι σε απομόνωση», ζητώντας τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια ώρα, ο Έρογλου με τις δηλώσεις του κήρυξε αδιέξοδο. Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσει να επιμένει σε προϋποθέσεις και τον κάλεσε να εισέλθει σε συνομιλίες.

Ο Ντάουνερ είδε τον Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Για πρώτη φορά εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με αξιωματούχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Νταβούτογλου με την άφιξή του στην κατεχόμενη Κύπρο είχε κατ΄ ιδιαν συνάντηση με τον Έρογλου και στη συνέχεια οι συζητήσεις έγιναν και στην παρουσία των Οζκάκ Γιορκαντζίογλου, Σερντάρ Ντενκτάς και Οζντίλ Ναμί.

ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ επιχείρησε στο παρά πέντε, με αφορμή και το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στα κατεχόμενα να προκαλέσει εξελίξεις και ανατροπές.

Ενώ είχε ουσιαστικά το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώσει τις επαφές του, με τη συνάντηση με τον Έρογλου και δήλωνε ότι θα αναχωρούσε το βράδυ για την Αυστραλία, τελικά άλλαξε τα σχέδια του και υπέβαλε νέα πρόταση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, είχε συναντηθεί στα κατεχόμενα, πέραν από τον Έρογλου και με τον Οζντίλ Ναμί, που φαίνεται να έχει «χέρι» στη νέα πρόταση. Το νέο προσχέδιο (γίνεται αναφορά και σε περισσότερα προσχέδια), συζητήθηκε προχθές βράδυ στη διαπραγματευτική ομάδα. Για τη συζήτηση στη διαπραγματευτική ομάδα ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, κυρίως για να τους ενημερώσει αλλά και για να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους.

Η σύσκεψη αρχηγών συζήτησε το κείμενο, διατυπώθηκαν απόψεις και αποφασίσθηκε όπως βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση. Να τους καλεί, δηλαδή, ανά πάσα στιγμή και αναλόγως των εξελίξεων, για να συζητήσουν.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπάρχει κάποια βελτίωση σε σχέση με το θέμα της κοινής διακήρυξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούν κάποιοι για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων».

Απέφυγε να αναφέρει κατά πόσο δόθηκαν από τον ΟΗΕ, σκέψεις και ιδέες ενώ ανέφερε πως θα ενημερώσει το λαό. «Δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση μου να μη γνωστοποιηθεί στο λαό αρκούντως αιτιολογημένη», είπε.

Στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων πήραν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου,ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, o Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στήνουν σκηνικό αναγνώρισης – Συνάντηση Νταβούτογλου- Ντάουνερ στην τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, δίνοντας κάλυψη αναγνώρισης στο ψευδοκράτος.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ με την ενέργεια του αυτή ουσιαστικά ακυρώνει τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Είναι για πρωτή φορά που εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρουσιάζεται στην παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας, προσφέροντας δώρο στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Η παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου, στα κατεχόμενα στην οποία επένδυσαν πολλοί, ήταν μια παράσταση αλαζονείας και προκλητικότητας και στόχευε ουσιαστικά να ανακηρυχθεί ως «υπέρμαχος της λύσης». Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα τελευταία δυο 24ωρα επιχείρησε να ανατρέψει το σκηνικό αδιεξόδου στο Κυπριακό, καταθέτοντας νέο προσχέδιο, το οποίο εκ του περιεχομένου προκύπτει ότι επιδεινώνει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το προσχέδιο, το οποίο συζήτησε χθες σε έκτακτη σύσκεψη ο Πρόεδρος με τους αρχηγούς των κομμάτων, είναι γεμάτο ασάφειες και αμφίσημες διατυπώσεις.

Πρώτο, στο έγγραφο του ΟΗΕ, γίνεται αναφορά σε μια κυριαρχία, όπως απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Είναι σαφές πως η διατύπωση παραπέμπει στην ανεξαρτησία καθώς το άρθρο 2 περιγράφει τις ισότιμες σχέσεις των κρατών και δεν αφορά την κυριαρχία. Αυτή η διατύπωση δίνει και την εξήγηση για την προχθεσινή αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου για «εξωτερική κυριαρχία». Η περιγραφή της κυριαρχίας, όπως αναφέρεται, μπορεί να δώσει λαβή στους Τούρκους για να επαναφέρουν το θέμα της παρθενογένεσης.

Δεύτερο, υιοθετείται από το κείμενο και η εσωτερική ιθαγένεια. Αναφέρεται ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν την ιθαγένεια της «Ενωμένης Κύπρου», και θα είναι πολίτες του αντίστοιχου συνιστώντος κράτους.

Τρίτο, το έγγραφο αναφέρει πως τα συνιστώντα κράτη ασκούν πλήρως και ανέγκλητα το κατάλοιπο εξουσίας, που δεν έχει η κεντρική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης δεν καθορίζονται.

Read more: http://mignatiou.com/?p=17807#ixzz2nXFgL1oM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ