2013-12-16 21:47:06
Φωτογραφία για Βάση του νόμου δεν μπορεί να σωθεί το εξάμηνο των φοιτητών στο ΕΚΠΑ
Το κάθε τμήμα και κάθε σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα αποφασίσει-όπως έχει και την ευθύνη- πώς και πότε θα γίνουν τα δύο εξάμηνα των φοιτητών, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Μια μικρή ανάλυση μέσα από τα Foititikanea.gr για να σας αποδείξουμε πως βάσει τον ισχύοντα νόμο και πρακτικά το εξάμηνο έχει χαθεί. Το ακαδημαϊκό έτος έχει διάρκεια 52 εβδομάδων από 1 Σεπτεμβρίου έως και 31 Αυγούστου. Ήδη από την 1 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα έχουν διανυθεί 16 εβδομάδες. Άρα έχουν απομείνει 36 εβδομάδες. Αν αφαιρεθούν περίπου οι 5 εβδομάδεςδιακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, αργίες) απομένουν 31 εβδομάδες από αυτές περίπου 6 εβδομάδες έχουν διάρκεια οι εξεταστικές. Άρα μέχρι στιγμής υπάρχουν 25 εβδομάδες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία των μαθημάτων ενώ συνολικά χρειάζονται 26 εβδομάδες.


Υπόψιν ο υπολογισμός αυτός έχει γίνει χωρίς την αφαίρεση όποιασδήποτε περιόδου διακοπών μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο για να βρεθεί λύση και να σωθεί το εξάμηνο, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς ο νόμος 4009/11 είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 33, νόμου 4009/2011 αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το εξάμηνο έχει χαθεί ήδη για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, διότι μέχρι την επόμενη εξεταστική απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες, εάν αφαιρέσουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αν πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις χωρίς να έχουν γίνει μαθήματα 13 εβδομάδων, σε περίπτωση καταγγελίας ο υπουργός Παιδείας είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να τις ακυρώσει.Foititikanea.gr

Τα μαθήματα εξαμήνου μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33, νόμου 4009/2011, της Αννας Διαμαντοπούλου, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

Η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας είναι ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του Τμήματος ή της Σχολής. Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 33, του ίδιου επίσης νόμου, οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ