2013-12-19 01:15:43
Έντονη αμηχανία προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία εδώ και 20 μήνες έχουν πέσει σε αχρησία και οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι, την στιγμή μάλιστα που οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πλέον των 2 δισ. ευρώ για τρία υποβρύχια που δεν έχουν παραληφθεί, εκτός από το "Παπανικολής", που αντιμετωπίζει πρόβλημα "ευστάθειας".
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, που ξεκίνησε στις 10.20 πμ ολοκληρώθηκε στις 19.41 και από την ονομαστική ψηφοφορία προέκυψε ότι σε σύνολο 287 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 120, κατά 167.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι 10 ανεξάρτητοι βουλευτές εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που καταψήφισε και τον Μϊμη Ανδρουλάκη, που δεν παρέστη στην ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Αριστερά επέλεξε να καταψηφίσει την πρόταση στηρίζοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σφοδρή, ήταν, πάντως, η αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο, αν και δεν έχουν παραδοθεί τα υποβρύχια, αλλά ο ίδιος έπεσε "θύμα" της πίεσης που ασκούσε η HDW και η ΕΕ. Χωρίς να υποχωρεί από την θέση για κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων 264 εκατ. ευρώ με τον Ν. 3885/2010, δεν δίστασε να ρίξει λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπιζόμενος την διατήρηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, υπερασπίζεται όχι τις ρήτρες για την παράδοση των υποβρυχίων, αλλά τις διαδρομές "μαύρου χρήματος". Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθύμισε σχετική δήλωσή του πως έχει "πικρή εμπειρία" από τις συναλλαγές με τις γερμανικές εταιρείες. Επιτιθέμενος στην ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα ότι με την στάση του "τροφοδοτεί με επιχειρήματα τους αντιδίκους μας".
Για "γερμανικό colpo grosso", που προέκυψε από τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμύνης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Εγκάλεσε, μάλιστα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι ενώ μίλησε 72 λεπτά δεν είπε "τίποτα για την ταμπακιέρα", καθώς το μόνο που υποστήριξε ήταν ότι επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμύνης διατεινόταν πως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είχαν νόημα για τις συμβάσεις που εκτελέστηκαν.
Ευ. Βενιζέλος για Σκαραμαγκά: Θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα με τα ΕΑΣ
Την φερόμενη ως "έκπληξη" εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά, πράγμα που το χαρακτήρισε "όψιμο φαινόμενο" στην πολιτική.
Ταυτοποίησε, μάλιστα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα λέγοντας ότι "εάν δεν νομοθετήσει τότε, θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα αυτή την στιγμή με τα ΕΑΣ", ενώ παραλλήλισε με "πυρηνικό ατύχημα" τα όσα αντιμετώπισε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας εκείνη την περίοδο. Χαρακτηρίζοντας επιτυχία την παραλαβή του "Πανανικολής" το 2011 σημειώνοντας ότι "δεν έγερνε". Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ήταν μονόδρομος η μονομερής υποχώρηση στο ζήτημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με τον νόμο 3885/2010, γιατί όπως είπε μας πίεζε η ΕΕ και "εμείς θέλαμε διαφάνεια στις συμβάσεις και να έρθουμε σε συμβιβασμό, για να μην προσφύγουμε σε διαιτητική δίκη". Ενώ για την σύμβαση με την Abu Dhabi Mar και την Prinivest ο Ευάγγελος Βενιζέλο είπε ότι έγινε καθ' υπόδειξη της HDW, γιατί "οι Γερμανοί ήθελαν να φύγουν και εμείς δεν θέλαμε να αφήσουμε τους εργαζόμενους στον δρόμο".
Αποκρύπτοντας την ανάγκη για αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία χαρακτηρίζει "πηγή αμαρτωλής κίνησης χρημάτων", ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμύνης το ελληνικό Δημόσιο από την περικοπή δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα "κερδίσαμε όσα και με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που κόβαμε μισθούς και συντάξεις". Ενώ, θέλησε να παρουσιάσει τον ίδιο και την τότε κυβέρνηση θύμα της σύγκρουσης μεταξύ Αράβων και Γερμανών, αλλά "εμείς τότε αποφασίσουμε να κόψουμε τις πληρωμές".
"Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου επιτέθηκε όταν αναλάμβανα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και ήμουν αναγκασμένος να πάρω δύσκολα μέτρα", σχολίασε επικριτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύοντας μάλιστα ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο αδύναμος κρίκος και η κυβέρνηση έχει δείξει την αντοχή της [...] και να μην χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τις δημοσκοπήσεις".
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Βενιζέλος κραυγάζει ενοχή
"Ο κ. Βενιζέλος κραυγάζει ενοχή", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας την επιθετική ρητορική, που έχει αναπτύξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ζήτημα με τεράστια ηθική και πολιτική σημασία την διαλεύκανση της υπόθεσης των σκανδάλων με τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ακόμη και για παραπομπή στην δικαιοσύνη για όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και την λαϊκή εμπιστοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής τόνισε την ανάγκη για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, απαντώντας στο εκβιασμό της κυβέρνησης ότι δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά πολιτική εξόντωση. "Μπροστά στον ισχυρισμό περί δήθεν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αποσταθεροποιείται η Δημοκρατία", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας του Σαμαρά – Βενιζέλο για αλληλο-συγκάλυψη και όπως πρόσθεσε "τελικά δεν ξέρουμε ποιος συγκαλύπτει ποιόν". Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν παρευρίσκεται στην αίθουσα της Βουλής "ακόμη και για να υπερασπιστεί τον συνεταίρο του".
Μόνη απάντηση στην διαπλοκή η εξεταστική επιτροπή
Τι λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλυτη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν βρίσκει λύση για την παράδοση των υποβρυχίων, το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και τον εργαζομένων. "Τα όσα συμβαίνουν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν διαχρονικό έγκλημα", σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: "Άκουσα εμβρόντητος την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι για δυο χρόνια η κυβέρνηση ψάχνει για λύση αλλά δεν βρίσκει".
Απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι με την συμφωνία με την εταιρεία του κ. Σάφα "κοροϊδεύατε τον κόσμο στέλνοντας τον κόσμο στην ανεργία και αφήνοντας τον δήθεν επενδυτή να κάνει ό,τι θέλει". Απαντώντας δε στις επικρίσεις, που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα της συμπολίτευσης, αλλά και την ΔΗΜΑΡ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε ότι "αφού η κυβέρνηση δεν βρίσκει λύση, την λύση θα την φέρει η εξεταστική επιτροπή".
"Η σύμβαση του 2010 ήταν για να καλύψουν τις παραλείψεις της προηγούμενης δεκαετίας", κατήγγειλε ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής απαριθμώντας τις αμαρτωλές συμβάσεις από το 1998 έως την τελευταία του 2010. "Δεν θέλετε την εξεταστική επιτροπή, αλλά δεν είναι πρόβλημα που η ελληνική πλευρά έχει δώσει τόσα εκατομμύρια ευρώ χωρίς εγγυήσεις;", διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουπλής απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Επέκρινε, παράλληλα, την πολιτική της ΕΕ, που όπως είπε "τόσο κόπτεται να σώσει την Ελλάδα επιβάλλοντας διαρκώς μέτρα, αλλά βοηθά για να ενισχυθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας". Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Κουρουπλής την κάλεσε επ' αφορμής της ανάληψης Προεδρίας της ΕΕ, να διαπραγματευτεί για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να προσελκύσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που χτίζει πλοία σε ναυπηγεία της Ασίας. Παράλληλα, προειδοποίησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι εάν δώσει έστω και ένα ευρώ για συνάψει νέα σύμβαση, τότε θα φέρει βαρύτατη ευθύνη.
"Καλούμε τον κ. Βενιζέλο να ψηφίσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να σταματήσει το έγκλημα και καλούμε τον πρωθυπουργό και την ΔΗΜΑΡ να πάψουν να είναι οι σωματοφύλακες του κ. Βενιζέλου", τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας στοιχεία, που συνιστούν ενδείξεις διαπλοκής ανάμεσα σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και υπουργούς Εθνικής Αμύνης μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Στο ίδιο πνεύμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εγκάλεσε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης για την στάση του, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρας επί του σκανδάλου είχε στηλιτεύσει όσους "υποβρυχίως" έδρασαν.Κατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι όσες εταιρείες πέρασαν από το 1998 από τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά έχουν καταγγελθεί από άλλες συμβαλλόμενες χώρες για "μίζες".
"Αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τότε περιμένω από τον κ. Βενιζέλο να ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Επίσης, καλώ τον κ. Σαμαρά σε όση ώρα απομένει να μην κάνει σκασιαρχείο από την Βουλή και να μας πει εάν στηρίζει τις δηλώσεις Μιχελάκη, που είχε μιλήσει για σκάνδαλο, ή στηρίζει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στην συγκάλυψη του σκανδάλου", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Π. Καμμένος: Όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν
"Δεν μπορεί να μπει στο συρτάρι" το σκάνδαλο των υποβρυχίων τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και από το βήμα της Βουλής είπε: "Δεν μπορεί να ησυχάσει ο τόπος πάνω από το πτώμα της μεταπολίτευσης. Έσπασε το σπυρί και πρέπει να καθαρίσουμε το απόστημα". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν".
Υποστήριξε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως την προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε να γίνει η προσθήκη του όρου περί συζήτησης παρεμπίπτοντος θέματος, καλώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας να ψηφίσουν υπέρ "για να μην συνεχίζουμε με τις σκιές του παρελθόντος", όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αναφορικά με τις συμβάσεις από το 2000, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι "οι αμαρτίες είχαν ξεκινήσει πριν καν υπογραφούν οι συμβάσεις" καταγγέλλοντας το διάτρητο του περιεχομένου τους. "Αγοράζαμε υποβρύχια, που δεν είχαν καν σχεδιαστεί", σημείωσε καταγγέλλοντας ότι όλα αυτά επί Σημίτη έγιναν κατ΄εντολή του, ήταν εις γνώσιν του ΚΥΣΕΑ και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο.
"Αγοράζαμε 50% πιο ακριβά από την Τουρκία και 35% ακριβότερα από την Κορέα", κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος, την ίδια στιγμή που όπως υποστηρίζει θα μπορούσαν να έχουν συναφθεί συμβάσεις για υποβρύχια σε καλύτερες τιμές, παραδοτέα γρηγορότερα και με πιστοποίηση. Εξήγησε, μάλιστα, ότι αυτά γίνονταν για να γίνει το "πάρτι μίζας" με την HDW. Όσο για το υποβρύχιο "Παπανικολής", ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι από την αρχή υπήρχαν 17 καταγεγραμμένα προβλήματα. Ενώ για την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αναφέρθηκε στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που αποδεικνύει μίζες με πλασματική τιμολόγηση προς την HDW.
Δημήτρης Αβραμόπουλος (Υπ. Εθνικής Άμυνας): Διερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα για λύσεις
Με την ομολογία ότι οι ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση για την παραλαβή των υποβρυχίων. Υποσχέθηκε ακόμη και επαναλειτουργία των ναυπηγείων, παρότι δεν διευκρίνισε πως αυτό θα επιτευχθεί. Απέφυγε, όμως, να μιλήσει για καθυστερήσεις και ολιγωρία της κυβέρνησης ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεδομένου ότι η εταιρία του κ. Σάφα είναι "φάντασμα", που ταυτόχρονα κρατά ομήρους 1200 εργαζόμενους.
"Δεκαπέντε (15) χρόνια είναι πολλά για να μην έχει επιλυθεί το ζήτημα των ναυπηγείων, αλλά η εξεταστική επιτροπή δεν βοηθά", υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στα όσα θα συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Ενώ περιορίζοντας τις ευθύνες στην περίοδο θητείας Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος περιορίστηκε να πει πως: "Ούτως ή άλλως η δικαιοσύνη προχωρά τις διαδικασίες και κανείς άλλον δεν μπορεί να εκτελέσει καλύτερα το έργο της".
Αναφορικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας θέλησε να κατεβάσει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι εννιά υποβρύχια είναι ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αμυντικό σύστημα της χώρας είναι σε υψηλό επίπεδο.
Θ. Δρίτσας: Δεν έχει λύση η κυβέρνηση για την "τραγωδία" των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Την ανάγκη οι βουλευτές να δώσουν λύση στην "τραγωδία" των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έχουν επιλύσει το ζήτημα, παρότι ο Αντώνης Σαμαράς, που το 2010 ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεσμευτεί ότι 31/12/2012 θα είχε δοθεί λύση.
Σημείωσε ότι ο νόμος 3885/2010 συνιστά υποθήκευση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Ο Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλε ότι με αυτό τον νόμο έγιναν "πληρωμές χωρίς αντίκρισμα", καθώς "δεν επήλθε κυριότητα σε κάτι που το Δημόσιο δεν παρέλαβε", αναφορικά με τα τρία από τα τέσσερα υποβρύχια. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνιστά "συνέχεια του σκανδάλου Τσοχατζόπουλου, χωρίς να βρεθεί το πλαίσιο, ώστε να απαλλαχθεί το Δημόσιο από όσα το κρατούν όμηρο". Μίλησε, μάλιστα, για εταιρεία "φάντασμα" αναφορικά με την εταιρεία του κ. Σάφα. Ως εκ τούτου, διερωτήθηκε: "Με ποιον θα συναλλαγεί το ελληνικό Δημόσιο;"
Ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι το ζήτημα της εθνικής άμυνας ως μείζον θέμα, και διερωτήθηκε "τι είδους πολεμική αλληλεγγύη είναι αυτή και από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ όταν το ελληνικό κράτος και η εθνική άμυνα δεν έχει αυτά που έχει προγραμματίσει".
Με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το εθνικό συμφέρον και τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στον ελληνικό λαό, το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα.
Κωνσταντίνος Τασούλας (ΝΔ): Δεν έχει νόημα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
"Δεν έχει νόημα η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής" τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να στήσει "δικαστήρια". Χαρακτήρισε "άσφαιρη" την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ "να ρίξει την κυβέρνηση", κάτι, που θέλησε να το επιτύχει με την πρόταση μομφής. Στο ίδιο φοβικό πλαίσιο επικαλέστηκε την πολιτική αστάθεια "τρεις εβδομάδες πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ", όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε ότι η κυβέρνηση για το ζήτημα της παραλαβής των υποβρυχίων θέλει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την παραλαβή των υποβρυχίων και να ασκήσει το δικαίωμα υπαναχώρησης για λόγους διαφωνίας αντισυμβαλλομένων. Ως εκ τούτου, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αναζήτηση λύσης.
Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ ανάλωσε χρόνο στην ρητορική περί επιτυχίας της χώρας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο κατορθώνοντας να δανείζεται από τις αγορές.
Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ): Η σύμβαση του 2010 έχει ελεγχθεί για την νομιμότητά της
"Το θέμα έχει εξαντληθεί", αναφώνησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, πως διαρκώς επιδίδεται σε απειλές κατά της κυβέρνησης και μίλησε για "εμπάθεια" απέναντι στο Κίνημα, αλλά και το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
"Είναι παράλογο να στήνουμε εξεταστική επιτροπή για να ελέγξουμε την νομιμότητα όσων έχουν ψηφιστεί", είπε ο Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας για κάποιους "γραφικούς" στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκουν την πόλωση και ρίχνοντας λάσπη καταλόγισε παρασκηνιακές διασυνδέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Όμως, άλλοι βρίσκονται στις φυλακές και άλλες βρίσκονται στις γραμμές σας", ισχυρίστηκε ο Παναγιώτης Ρήγας.
Υπερασπίστηκε, μάλιστα, την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων -που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο-, γιατί όπως είπε: "Πίσω από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα περνούσαν οι μίζες". Στο ίδιο πνεύμα υπερασπίστηκε τον νομό 3885/2010, γιατί όπως εξήγησε "η σύμβαση του 2010 έχει ελεγχθεί και έχουν διασφαλιστεί όλες οι παράμετροι νομιμότητας", ισχυριζόμενος ότι "υπήρχε πρόβλεψη για διαφάνεια [...] προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος".
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις δυο πρώτες συμβάσεις "αμαρτωλές", που συνιστούσαν την "αρχή του αδιεξόδου", παραδεχόμενος όμως ότι υπάρχει ακόμη και τώρα. "Αλλά ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι στην φυλακή και 100 υπηρεσιακοί παράγοντες ερευνώνται από την δικαιοσύνη", σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας και κατέληξε πως "η κυβέρνηση αναζητά λύση και ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων".
Γιώργος Νταβρής (ΑΝ.ΕΛΛ.): Να σπάσει η ομερτά της διαπλοκής
"Η πολιτική κατάσταση στην χώρα γέρνει όπως το υποβρύχιο Παπανικολής", είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Νταβρής και μεταφέροντας την εμπειρία του ως ένστολος σημείωσε ότι "υπάρχει διαπλοκή παντού". Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε λόγο για "ομερτά" στην υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων, που όπως είπε "εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, που κυριαρχεί στον τόπο". Ενώ μίλησε για δίκτυο διαπλοκής και όπως σημείωσε: "Όπου υπάρχουν επίορκοι πολιτικοί άνδρες, υπάρχουν κια επίορκοι υπηρεσιακοί παράγοντες".
Ο Γιώργος Νταβρής καταλόγισε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ευθύνη για την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αλλά και την μη παραλαβή των υποβρυχίων μέχρι σήμερα, πράγμα που "θέτει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα", όπως είπε. Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου από το βήμα της Βουλής να συζητηθεί "κεκλεισμένων των θυρών" τα όσα είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πως απερχόμενος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήρε μαζί του stick τα αμυντικά σχέδια της χώρας.
Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜ.ΑΡ.): Δεν ωφελεί η Εξεταστική Επιτροπή
Την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εξέφρασε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη, από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα την συγκυβέρνηση να αξιοποιήσει την έκθεση Αναστασόπουλου, που είχε συζητηθεί στην διάσκεψη των προέδρων (Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη), την περίοδο της τρικομματικής.
Η ίδια καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ισχυρισμό της παρέλευσης χρόνου εξέτασης του ζητήματος, ειδικά μετά την φυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου και την ποινική διερεύνηση υπηρεσιακών παραγόντων, που εμπλέκονταν στις "μίζες". "Δεν ωφελεί την Δημοκρατία η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής", είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.
Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ): Έγκλημα στον Σκαραμαγκά
Την στήριξη του ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε πως "είναι έγκλημα η εγκατάλειψη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά". Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι "η ναυπηγοεπισκευή, που είναι σημαντική για την παραγωγική δομή της χώρας διαλύθηκε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που αχρήστευσαν τους εργαζόμενους με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία".
Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε, επίσης, ότι "με τις οδηγίες της ΕΕ η ελληνική ναυπηγοεπισκευή δόθηκε με μεγάλη προίκα στους ιδιώτες, δήθεν για να σωθούν και να παραδοθούν στα γερμανο-αραβικά μονοπώλια". Χαρακτήρισε "φάντασμα" την εταιρεία συμφερόντων Σάφα και παράλληλα, προέταξε την ανάγκη για δημόσιο έλεγχο των ναυπηγείων της χώρας.
Γ. Λοβέρδος: Χτύπημα κάτω από την μέση η πρόταση εξεταστικής
"Δεν υπάρχει το εσείς και το εμείς", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής, το μέλος του σχηματισμού "Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι Βουλευτές" κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στον διχασμό, που δεν βοηθά στην επίλυση της παράδοσης των υποβρυχίων.
Όσο για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε "χτύπημα κάτω από την μέση, που κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο", και όπως είπε "δεν βοηθά την πολιτική κατάσταση της χώρας". Ο Ανδρέας Λοβέρδος ευθυγραμμίστηκε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι δεν νοείται έλεγχος νομιμότητας σε ήδη ψηφισμένο νόμο.
communenews
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, που ξεκίνησε στις 10.20 πμ ολοκληρώθηκε στις 19.41 και από την ονομαστική ψηφοφορία προέκυψε ότι σε σύνολο 287 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 120, κατά 167.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι 10 ανεξάρτητοι βουλευτές εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που καταψήφισε και τον Μϊμη Ανδρουλάκη, που δεν παρέστη στην ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Αριστερά επέλεξε να καταψηφίσει την πρόταση στηρίζοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σφοδρή, ήταν, πάντως, η αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο, αν και δεν έχουν παραδοθεί τα υποβρύχια, αλλά ο ίδιος έπεσε "θύμα" της πίεσης που ασκούσε η HDW και η ΕΕ. Χωρίς να υποχωρεί από την θέση για κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων 264 εκατ. ευρώ με τον Ν. 3885/2010, δεν δίστασε να ρίξει λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπιζόμενος την διατήρηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, υπερασπίζεται όχι τις ρήτρες για την παράδοση των υποβρυχίων, αλλά τις διαδρομές "μαύρου χρήματος". Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθύμισε σχετική δήλωσή του πως έχει "πικρή εμπειρία" από τις συναλλαγές με τις γερμανικές εταιρείες. Επιτιθέμενος στην ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα ότι με την στάση του "τροφοδοτεί με επιχειρήματα τους αντιδίκους μας".
Για "γερμανικό colpo grosso", που προέκυψε από τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμύνης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Εγκάλεσε, μάλιστα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι ενώ μίλησε 72 λεπτά δεν είπε "τίποτα για την ταμπακιέρα", καθώς το μόνο που υποστήριξε ήταν ότι επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμύνης διατεινόταν πως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είχαν νόημα για τις συμβάσεις που εκτελέστηκαν.
Ευ. Βενιζέλος για Σκαραμαγκά: Θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα με τα ΕΑΣ
Την φερόμενη ως "έκπληξη" εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά, πράγμα που το χαρακτήρισε "όψιμο φαινόμενο" στην πολιτική.
Ταυτοποίησε, μάλιστα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα λέγοντας ότι "εάν δεν νομοθετήσει τότε, θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα αυτή την στιγμή με τα ΕΑΣ", ενώ παραλλήλισε με "πυρηνικό ατύχημα" τα όσα αντιμετώπισε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας εκείνη την περίοδο. Χαρακτηρίζοντας επιτυχία την παραλαβή του "Πανανικολής" το 2011 σημειώνοντας ότι "δεν έγερνε". Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ήταν μονόδρομος η μονομερής υποχώρηση στο ζήτημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με τον νόμο 3885/2010, γιατί όπως είπε μας πίεζε η ΕΕ και "εμείς θέλαμε διαφάνεια στις συμβάσεις και να έρθουμε σε συμβιβασμό, για να μην προσφύγουμε σε διαιτητική δίκη". Ενώ για την σύμβαση με την Abu Dhabi Mar και την Prinivest ο Ευάγγελος Βενιζέλο είπε ότι έγινε καθ' υπόδειξη της HDW, γιατί "οι Γερμανοί ήθελαν να φύγουν και εμείς δεν θέλαμε να αφήσουμε τους εργαζόμενους στον δρόμο".
Αποκρύπτοντας την ανάγκη για αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία χαρακτηρίζει "πηγή αμαρτωλής κίνησης χρημάτων", ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμύνης το ελληνικό Δημόσιο από την περικοπή δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα "κερδίσαμε όσα και με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που κόβαμε μισθούς και συντάξεις". Ενώ, θέλησε να παρουσιάσει τον ίδιο και την τότε κυβέρνηση θύμα της σύγκρουσης μεταξύ Αράβων και Γερμανών, αλλά "εμείς τότε αποφασίσουμε να κόψουμε τις πληρωμές".
"Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου επιτέθηκε όταν αναλάμβανα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και ήμουν αναγκασμένος να πάρω δύσκολα μέτρα", σχολίασε επικριτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύοντας μάλιστα ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο αδύναμος κρίκος και η κυβέρνηση έχει δείξει την αντοχή της [...] και να μην χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τις δημοσκοπήσεις".
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Βενιζέλος κραυγάζει ενοχή
"Ο κ. Βενιζέλος κραυγάζει ενοχή", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας την επιθετική ρητορική, που έχει αναπτύξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ζήτημα με τεράστια ηθική και πολιτική σημασία την διαλεύκανση της υπόθεσης των σκανδάλων με τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ακόμη και για παραπομπή στην δικαιοσύνη για όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και την λαϊκή εμπιστοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής τόνισε την ανάγκη για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, απαντώντας στο εκβιασμό της κυβέρνησης ότι δήθεν η αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά πολιτική εξόντωση. "Μπροστά στον ισχυρισμό περί δήθεν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αποσταθεροποιείται η Δημοκρατία", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας του Σαμαρά – Βενιζέλο για αλληλο-συγκάλυψη και όπως πρόσθεσε "τελικά δεν ξέρουμε ποιος συγκαλύπτει ποιόν". Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν παρευρίσκεται στην αίθουσα της Βουλής "ακόμη και για να υπερασπιστεί τον συνεταίρο του".
Μόνη απάντηση στην διαπλοκή η εξεταστική επιτροπή
Τι λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλυτη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν βρίσκει λύση για την παράδοση των υποβρυχίων, το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και τον εργαζομένων. "Τα όσα συμβαίνουν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν διαχρονικό έγκλημα", σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: "Άκουσα εμβρόντητος την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι για δυο χρόνια η κυβέρνηση ψάχνει για λύση αλλά δεν βρίσκει".
Απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι με την συμφωνία με την εταιρεία του κ. Σάφα "κοροϊδεύατε τον κόσμο στέλνοντας τον κόσμο στην ανεργία και αφήνοντας τον δήθεν επενδυτή να κάνει ό,τι θέλει". Απαντώντας δε στις επικρίσεις, που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα της συμπολίτευσης, αλλά και την ΔΗΜΑΡ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε ότι "αφού η κυβέρνηση δεν βρίσκει λύση, την λύση θα την φέρει η εξεταστική επιτροπή".
"Η σύμβαση του 2010 ήταν για να καλύψουν τις παραλείψεις της προηγούμενης δεκαετίας", κατήγγειλε ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής απαριθμώντας τις αμαρτωλές συμβάσεις από το 1998 έως την τελευταία του 2010. "Δεν θέλετε την εξεταστική επιτροπή, αλλά δεν είναι πρόβλημα που η ελληνική πλευρά έχει δώσει τόσα εκατομμύρια ευρώ χωρίς εγγυήσεις;", διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουπλής απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Επέκρινε, παράλληλα, την πολιτική της ΕΕ, που όπως είπε "τόσο κόπτεται να σώσει την Ελλάδα επιβάλλοντας διαρκώς μέτρα, αλλά βοηθά για να ενισχυθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας". Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Κουρουπλής την κάλεσε επ' αφορμής της ανάληψης Προεδρίας της ΕΕ, να διαπραγματευτεί για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να προσελκύσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που χτίζει πλοία σε ναυπηγεία της Ασίας. Παράλληλα, προειδοποίησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι εάν δώσει έστω και ένα ευρώ για συνάψει νέα σύμβαση, τότε θα φέρει βαρύτατη ευθύνη.
"Καλούμε τον κ. Βενιζέλο να ψηφίσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να σταματήσει το έγκλημα και καλούμε τον πρωθυπουργό και την ΔΗΜΑΡ να πάψουν να είναι οι σωματοφύλακες του κ. Βενιζέλου", τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας στοιχεία, που συνιστούν ενδείξεις διαπλοκής ανάμεσα σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και υπουργούς Εθνικής Αμύνης μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Στο ίδιο πνεύμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εγκάλεσε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης για την στάση του, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρας επί του σκανδάλου είχε στηλιτεύσει όσους "υποβρυχίως" έδρασαν.Κατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι όσες εταιρείες πέρασαν από το 1998 από τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά έχουν καταγγελθεί από άλλες συμβαλλόμενες χώρες για "μίζες".
"Αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τότε περιμένω από τον κ. Βενιζέλο να ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Επίσης, καλώ τον κ. Σαμαρά σε όση ώρα απομένει να μην κάνει σκασιαρχείο από την Βουλή και να μας πει εάν στηρίζει τις δηλώσεις Μιχελάκη, που είχε μιλήσει για σκάνδαλο, ή στηρίζει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στην συγκάλυψη του σκανδάλου", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Π. Καμμένος: Όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν
"Δεν μπορεί να μπει στο συρτάρι" το σκάνδαλο των υποβρυχίων τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και από το βήμα της Βουλής είπε: "Δεν μπορεί να ησυχάσει ο τόπος πάνω από το πτώμα της μεταπολίτευσης. Έσπασε το σπυρί και πρέπει να καθαρίσουμε το απόστημα". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν".
Υποστήριξε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως την προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε να γίνει η προσθήκη του όρου περί συζήτησης παρεμπίπτοντος θέματος, καλώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας να ψηφίσουν υπέρ "για να μην συνεχίζουμε με τις σκιές του παρελθόντος", όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αναφορικά με τις συμβάσεις από το 2000, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι "οι αμαρτίες είχαν ξεκινήσει πριν καν υπογραφούν οι συμβάσεις" καταγγέλλοντας το διάτρητο του περιεχομένου τους. "Αγοράζαμε υποβρύχια, που δεν είχαν καν σχεδιαστεί", σημείωσε καταγγέλλοντας ότι όλα αυτά επί Σημίτη έγιναν κατ΄εντολή του, ήταν εις γνώσιν του ΚΥΣΕΑ και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο.
"Αγοράζαμε 50% πιο ακριβά από την Τουρκία και 35% ακριβότερα από την Κορέα", κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος, την ίδια στιγμή που όπως υποστηρίζει θα μπορούσαν να έχουν συναφθεί συμβάσεις για υποβρύχια σε καλύτερες τιμές, παραδοτέα γρηγορότερα και με πιστοποίηση. Εξήγησε, μάλιστα, ότι αυτά γίνονταν για να γίνει το "πάρτι μίζας" με την HDW. Όσο για το υποβρύχιο "Παπανικολής", ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι από την αρχή υπήρχαν 17 καταγεγραμμένα προβλήματα. Ενώ για την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αναφέρθηκε στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που αποδεικνύει μίζες με πλασματική τιμολόγηση προς την HDW.
Δημήτρης Αβραμόπουλος (Υπ. Εθνικής Άμυνας): Διερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα για λύσεις
Με την ομολογία ότι οι ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση για την παραλαβή των υποβρυχίων. Υποσχέθηκε ακόμη και επαναλειτουργία των ναυπηγείων, παρότι δεν διευκρίνισε πως αυτό θα επιτευχθεί. Απέφυγε, όμως, να μιλήσει για καθυστερήσεις και ολιγωρία της κυβέρνησης ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεδομένου ότι η εταιρία του κ. Σάφα είναι "φάντασμα", που ταυτόχρονα κρατά ομήρους 1200 εργαζόμενους.
"Δεκαπέντε (15) χρόνια είναι πολλά για να μην έχει επιλυθεί το ζήτημα των ναυπηγείων, αλλά η εξεταστική επιτροπή δεν βοηθά", υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στα όσα θα συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Ενώ περιορίζοντας τις ευθύνες στην περίοδο θητείας Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος περιορίστηκε να πει πως: "Ούτως ή άλλως η δικαιοσύνη προχωρά τις διαδικασίες και κανείς άλλον δεν μπορεί να εκτελέσει καλύτερα το έργο της".
Αναφορικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας θέλησε να κατεβάσει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι εννιά υποβρύχια είναι ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αμυντικό σύστημα της χώρας είναι σε υψηλό επίπεδο.
Θ. Δρίτσας: Δεν έχει λύση η κυβέρνηση για την "τραγωδία" των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Την ανάγκη οι βουλευτές να δώσουν λύση στην "τραγωδία" των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έχουν επιλύσει το ζήτημα, παρότι ο Αντώνης Σαμαράς, που το 2010 ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεσμευτεί ότι 31/12/2012 θα είχε δοθεί λύση.
Σημείωσε ότι ο νόμος 3885/2010 συνιστά υποθήκευση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Ο Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλε ότι με αυτό τον νόμο έγιναν "πληρωμές χωρίς αντίκρισμα", καθώς "δεν επήλθε κυριότητα σε κάτι που το Δημόσιο δεν παρέλαβε", αναφορικά με τα τρία από τα τέσσερα υποβρύχια. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνιστά "συνέχεια του σκανδάλου Τσοχατζόπουλου, χωρίς να βρεθεί το πλαίσιο, ώστε να απαλλαχθεί το Δημόσιο από όσα το κρατούν όμηρο". Μίλησε, μάλιστα, για εταιρεία "φάντασμα" αναφορικά με την εταιρεία του κ. Σάφα. Ως εκ τούτου, διερωτήθηκε: "Με ποιον θα συναλλαγεί το ελληνικό Δημόσιο;"
Ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι το ζήτημα της εθνικής άμυνας ως μείζον θέμα, και διερωτήθηκε "τι είδους πολεμική αλληλεγγύη είναι αυτή και από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ όταν το ελληνικό κράτος και η εθνική άμυνα δεν έχει αυτά που έχει προγραμματίσει".
Με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το εθνικό συμφέρον και τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στον ελληνικό λαό, το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα.
Κωνσταντίνος Τασούλας (ΝΔ): Δεν έχει νόημα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
"Δεν έχει νόημα η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής" τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να στήσει "δικαστήρια". Χαρακτήρισε "άσφαιρη" την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ "να ρίξει την κυβέρνηση", κάτι, που θέλησε να το επιτύχει με την πρόταση μομφής. Στο ίδιο φοβικό πλαίσιο επικαλέστηκε την πολιτική αστάθεια "τρεις εβδομάδες πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ", όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε ότι η κυβέρνηση για το ζήτημα της παραλαβής των υποβρυχίων θέλει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την παραλαβή των υποβρυχίων και να ασκήσει το δικαίωμα υπαναχώρησης για λόγους διαφωνίας αντισυμβαλλομένων. Ως εκ τούτου, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αναζήτηση λύσης.
Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ ανάλωσε χρόνο στην ρητορική περί επιτυχίας της χώρας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο κατορθώνοντας να δανείζεται από τις αγορές.
Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ): Η σύμβαση του 2010 έχει ελεγχθεί για την νομιμότητά της
"Το θέμα έχει εξαντληθεί", αναφώνησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, πως διαρκώς επιδίδεται σε απειλές κατά της κυβέρνησης και μίλησε για "εμπάθεια" απέναντι στο Κίνημα, αλλά και το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
"Είναι παράλογο να στήνουμε εξεταστική επιτροπή για να ελέγξουμε την νομιμότητα όσων έχουν ψηφιστεί", είπε ο Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας για κάποιους "γραφικούς" στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκουν την πόλωση και ρίχνοντας λάσπη καταλόγισε παρασκηνιακές διασυνδέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Όμως, άλλοι βρίσκονται στις φυλακές και άλλες βρίσκονται στις γραμμές σας", ισχυρίστηκε ο Παναγιώτης Ρήγας.
Υπερασπίστηκε, μάλιστα, την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων -που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο-, γιατί όπως είπε: "Πίσω από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα περνούσαν οι μίζες". Στο ίδιο πνεύμα υπερασπίστηκε τον νομό 3885/2010, γιατί όπως εξήγησε "η σύμβαση του 2010 έχει ελεγχθεί και έχουν διασφαλιστεί όλες οι παράμετροι νομιμότητας", ισχυριζόμενος ότι "υπήρχε πρόβλεψη για διαφάνεια [...] προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος".
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις δυο πρώτες συμβάσεις "αμαρτωλές", που συνιστούσαν την "αρχή του αδιεξόδου", παραδεχόμενος όμως ότι υπάρχει ακόμη και τώρα. "Αλλά ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι στην φυλακή και 100 υπηρεσιακοί παράγοντες ερευνώνται από την δικαιοσύνη", σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας και κατέληξε πως "η κυβέρνηση αναζητά λύση και ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων".
Γιώργος Νταβρής (ΑΝ.ΕΛΛ.): Να σπάσει η ομερτά της διαπλοκής
"Η πολιτική κατάσταση στην χώρα γέρνει όπως το υποβρύχιο Παπανικολής", είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Νταβρής και μεταφέροντας την εμπειρία του ως ένστολος σημείωσε ότι "υπάρχει διαπλοκή παντού". Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε λόγο για "ομερτά" στην υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων, που όπως είπε "εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, που κυριαρχεί στον τόπο". Ενώ μίλησε για δίκτυο διαπλοκής και όπως σημείωσε: "Όπου υπάρχουν επίορκοι πολιτικοί άνδρες, υπάρχουν κια επίορκοι υπηρεσιακοί παράγοντες".
Ο Γιώργος Νταβρής καταλόγισε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ευθύνη για την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αλλά και την μη παραλαβή των υποβρυχίων μέχρι σήμερα, πράγμα που "θέτει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα", όπως είπε. Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου από το βήμα της Βουλής να συζητηθεί "κεκλεισμένων των θυρών" τα όσα είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πως απερχόμενος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήρε μαζί του stick τα αμυντικά σχέδια της χώρας.
Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜ.ΑΡ.): Δεν ωφελεί η Εξεταστική Επιτροπή
Την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εξέφρασε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη, από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα την συγκυβέρνηση να αξιοποιήσει την έκθεση Αναστασόπουλου, που είχε συζητηθεί στην διάσκεψη των προέδρων (Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη), την περίοδο της τρικομματικής.
Η ίδια καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ισχυρισμό της παρέλευσης χρόνου εξέτασης του ζητήματος, ειδικά μετά την φυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου και την ποινική διερεύνηση υπηρεσιακών παραγόντων, που εμπλέκονταν στις "μίζες". "Δεν ωφελεί την Δημοκρατία η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής", είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.
Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ): Έγκλημα στον Σκαραμαγκά
Την στήριξη του ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε πως "είναι έγκλημα η εγκατάλειψη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά". Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι "η ναυπηγοεπισκευή, που είναι σημαντική για την παραγωγική δομή της χώρας διαλύθηκε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που αχρήστευσαν τους εργαζόμενους με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία".
Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε, επίσης, ότι "με τις οδηγίες της ΕΕ η ελληνική ναυπηγοεπισκευή δόθηκε με μεγάλη προίκα στους ιδιώτες, δήθεν για να σωθούν και να παραδοθούν στα γερμανο-αραβικά μονοπώλια". Χαρακτήρισε "φάντασμα" την εταιρεία συμφερόντων Σάφα και παράλληλα, προέταξε την ανάγκη για δημόσιο έλεγχο των ναυπηγείων της χώρας.
Γ. Λοβέρδος: Χτύπημα κάτω από την μέση η πρόταση εξεταστικής
"Δεν υπάρχει το εσείς και το εμείς", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής, το μέλος του σχηματισμού "Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι Βουλευτές" κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στον διχασμό, που δεν βοηθά στην επίλυση της παράδοσης των υποβρυχίων.
Όσο για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε "χτύπημα κάτω από την μέση, που κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο", και όπως είπε "δεν βοηθά την πολιτική κατάσταση της χώρας". Ο Ανδρέας Λοβέρδος ευθυγραμμίστηκε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι δεν νοείται έλεγχος νομιμότητας σε ήδη ψηφισμένο νόμο.
communenews
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Θα μείνουν στην Γιούβε ο Πίρλο και ο Πογμπά»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ