2013-12-22 20:00:30
Φωτογραφία για Αποκρατικοποίηση μπρος-πίσω
Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

ΟΛΠ: ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ * ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ Ε.Ε.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ την αποκρατικοποίηση με τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Διχόνοια σε κυβερνητικό επίπεδο, εμπλοκή Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρεμβάσεις από το εξωτερικό (Κίνα). Τα ανωτέρω συνθέτουν το έκρυθμο σκηνικό της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και συνεπακόλουθα, των μεγάλων λιμένων της χώρας.

 

 

Δεν υπάρχει αποκρατικοποίηση με τόσα χωριστά «στρατόπεδα». Από την μια πλευρά, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που επιμένει ότι σε διάστημα 30 ημερών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ με τη μέθοδο της πώλησης μετοχών.

Υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ τάσσονται το κόμμα της Ν.Δ. και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να περάσει ο «φιλικός διακανονισμός» ΟΛΠ - Cosco, ο οποίος σκόνταψε στην Ε.Ε.


Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ και οι διοικήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ που τάσσονται κατά της πώλησης μετοχών και υπέρ της παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων, κρουαζιέρα, car terminal κ.ά.). Μάλιστα, τώρα που η Ε.Ε. έβαλε stop στον «φιλικό διακανονισμό» (απέστειλε και νέα ερωτήματα!), άρχισαν να εκτοξεύονται και τα πρώτα βέλη κατά του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά και της «εμφανούς επιθυμίας του να δώσει το λιμάνι στους Κινέζους».

«Πώς είναι δυνατόν να ονομαστεί φιλικός διακανονισμός η επέκταση των Κινέζων στην προβλήτα ΙΙΙ; Απαιτούσε ξεχωριστή σύμβαση και όχι επέκταση της προϋπάρχουσας. Εδώ βαφτίσαμε το κρέας, ψάρι», αναφέρουν ναυτιλιακά στελέχη, με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η κινεζική Cosco, που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, προσπαθεί να καρπωθεί τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την απέλπιδα προσπάθεια του Δημοσίου να αντλήσει έσοδα. Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη πρόταση, η Cosco ζήτησε την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, επανήλθε με πρόταση για επενδύσεις 240 εκατ., κάτι το οποίο δεν έπεισε την Ε.Ε., η οποία απέρριψε τον «φιλικό διακανονισμό» για δύο λόγους:

α) Θεώρησε ότι η συμφωνία αποτελεί κρατική ενίσχυση και

β) Οτι ενισχύει την ήδη δεσπόζουσα θέση της Cosco στον Πειραιά.

Τώρα, εάν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει ο «φιλικός διακανονισμός», ανοίγει ο δρόμος για έρευνα, από πλευράς της Ε.Ε., για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Η εναλλακτική πρόταση του ΟΛΠ

ΑΜΕΣΑ έσοδα 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποφέρει ένα placement των ΟΛΠ και ΟΛΘ και μια τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του ΟΛΠ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιώργος Ανωμερίτης.

Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει ότι το Δημόσιο μπορεί και να αντλήσει έσοδα, αλλά και να διατηρήσει τον έλεγχο του 51%.

Κατ' αρχάς, προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., είτε μέσω ΧΑΑ, είτε ως πακέτου, με δικαιώματα μειοψηφίας, σε επενδυτές. Η πώληση αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ 160 εκατ., ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό τον δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών τους.

Δεύτερον, προτείνει την παράλληλη τιτλοποίηση εγγυημένων εσόδων από παραχωρήσεις ή έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων. «Με βάση τις οικονομικές εκθέσεις που υπάρχουν, η καθαρή παρούσα αξία των παραχωρηθέντων στοιχείων από τον ΟΛΠ ανέρχεται μεταξύ 678 και 1.013 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει δυνητικό ελάχιστο έσοδο 231 έως 336 εκατ. ευρώ για το απαισιόδοξο σενάριο, με ποσοστό πωληθέντος εγγυημένου εσόδου 60% και συντελεστή προεξόφλησης 11%», ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης, σε πρόσφατη ομιλία του, προτείνοντας τιτλοποίηση μόνον του 60%, ώστε να μην υπονομευτεί η κερδοφορία της εισηγμένης.

 http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=406102
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ