2013-12-24 08:20:07
Φωτογραφία για Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2014 ξανανοίγει τις πύλες του το νεοκλασικό αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο
Ένα από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά αρχοντικά της Ελλάδας, η οικία Παναγιωτόπουλου που χρονολογείται ότι χτίστηκε στο 1860 από τον πλουσιότερο τότε Πελοποννήσιο Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, ανοίγει ξανά τις πύλες του μετά από δεκαετίες σιωπής, την Πρωτοχρονιά του 2014.

Την ημέρα αυτή ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, μετά την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη, θα δεχτεί τους δημότες στο συγκεκριμένο οίκημα για να ανταλλάξουν ευχές για το νέο χρόνο.

Όπως αναφέρει το σάιτ της εφημερίδας Φιλόδημος, filodimos.gr, το τριώροφο μικρό ανάκτορο της βικτωριανής περιόδου, που πραγματικά αποτελεί στολίδι για την πόλη, ενδέχεται να αξιοποιηθεί τόσο ως τόπος εκδηλώσεων και τελετών (ήδη οι πολιτικοί γάμοι φαίνεται πως θα “μετακομίσουν” εκεί από το νέο έτος) όσο και ως πινακοθήκη και εν γένει χώρος έκθεσης.

Οι αίθουσες είναι αρκετές και ποικίλες σε διακόσμηση και χρωματισμούς, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι πολύχρωμες νωπογραφίες στις οροφές, τα περίτεχνα διακοσμητικά γύψινα και κιγκλιδώματα και φυσικά τα ατελείωτα τετραγωνικά μέτρα από το καλύτερης ποιότητας μάρμαρο. Υπάρχει ως σκέψη, μάλιστα, μία από τις αίθουσες να μετατραπεί σε δεύτερο γραφείο Δημάρχου, ώστε να φιλοξενεί επίσημους επισκέπτες ή σημαντικές στιγμές της πόλης.


Το κτίριο, όπως προσθέτει το σάιτ filodimos.gr, εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, μετά το θάνατο του ενός μετά του άλλου των απόγονων του Σωτηρίου Παναγιωτόπουλου, τραυματίστηκε βαριά από τον σεισμό του 1995.

Ευτυχώς, οι μετέπειτα δημοτικές αρχές με πρωτοστάτη τον αείμνηστο Αλέκο Μέγαρη, δεν άφησαν το κτίριο να ρημάξει κι άλλο και φρόντισαν ώστε σήμερα να ανοίξει ξανά τη μεγαλοπρεπή του εξώπορτα και την μαρμαρένια κλίμακα, που πλαισιώνεται από δύο υψηλούς κίονες, ξανά γερό και με ανακτημένο έστω και ένα ποσοστό της παλιάς του αίγλης (που τη συμπλήρωναν βαρύτιμα έπιπλα, πίνακες, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ...αγνοούνται).
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ