2013-12-25 01:53:06
Φωτογραφία για Δες τη λίστα με τα συνηθέστερα λάθη που κάνεις με το φαγητό του παιδιού σου
Μπορεί οι μαμάδες να βρίσκουν τρόπους προκειμένου τα παιδιά τους να καταναλώνουν καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για τη σωστή ανάπτυξή τους, ωστόσο όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Fox News», δεν είναι λίγες οι φορές που δεν αποφεύγουν τα λάθη.

Η λίστα με τα συνηθέστερα λάθη και τι μπορείτε να κάνετε για να είστε σίγουρη ότι το παιδί σας τρώει υγιεινά

1. Αποφεύγετε τα ολόκληρα τρόφιμα

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να επιλέγει κανείς τα έτοιμα, κομμένα και καθαρισμένα τρόφιμα σε σακουλάκια με τη μορφή σνακ, ωστόσο αυτά συνήθως είναι λιγότερο θρεπτικά και περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και αλατιού.

Τα ολόκληρα τρόφιμα, στην κανονική τους μορφή, περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. «Τα ολόκληρα τρόφιμα παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών» σύμφωνα με τη διατροφολόγο και εκπρόσωπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Angela Lemond.


2. Δεν τούς δίνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Adolescent Health», λιγότερα από ένα στα τρία παιδιά καταναλώνει φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα από τις τροφές αυτές κάθε μέρα. «Χωρίστε» το πιάτο του σε τμήματα έχοντας στο νου τον παρακάτω κανόνα: ½ φρούτα και λαχανικά, ¼ δημητριακά και ¼ πρωτεΐνη.

3. Πολλές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στα παιδιά, είναι σίγουρα καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή τους λέει η Dr. Melina Jampolis, φυσικός και ειδική σε θέματα διατροφής.

«Ο εγκέφαλός τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ένα εναλλακτικό είναι η στέβια, που είναι φυσικής προέλευσης και δεν έχει θερμίδες» πρόσθεσε η ίδια.

4. Καταναλώνουν πολλά ζαχαρούχα αναψυκτικά

Τα μικρά παιδιά, που δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο, τα οποία καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Pediatrics». Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ροφήματα είναι χειρότερα κι από τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, καθώς δεν προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, σύμφωνα με τη Dr. Jampolis.

5. Πιστεύετε ότι οι χαμηλές σε λιπαρά τροφές ή αυτές που δεν έχουν καθόλου λιπαρά είναι καλύτερες

Τα τρόφιμα που έχουν στις ετικέτες τους την ένδειξη «χαμηλό σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά» έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ίδια τρόφιμα που είναι πλήρη σε λιπαρά.

Οι κατασκευαστές τροφίμων συνηθίζουν να αντικαθιστούν τη γεύση, εξαιτίας της αφαίρεσης των λιπαρών, προσθέτοντας ζάχαρη.

Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αντί για κορεσμένα λίπη, εντάξετε στη διατροφή του παιδιού σας υγιή λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στα αβοκάντο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

6. Δεν προσέχετε στις ετικέτες την ποσότητα ζάχαρης

Σχεδόν το 16% του συνολικού αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουν τα παιδιά είναι από την «επιπλέον ζάχαρη», αναφέρει έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η «επιπλέον ζάχαρη» μπορεί να περιέχεται σε τρόφιμα που σας φαίνονται «ακίνδυνα» όπως το γιαούρτι.

Ορισμένες εταιρείες προσθέτουν ζάχαρη και φρούτα στα επιδόρπια γιαουρτιού, κάτι που αυξάνει μέχρι και 14 γραμμάρια την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει ένα παιδί.

Επιλέγετε εναλλακτικά τα «σκέτα» γιαούρτια και προσθέστε φρέσκα φρούτα ή φυτικές ίνες που θα επιλέξετε εσείς.

7. Μειώνετε την κατανάλωση υδατανθράκων

Το να μειώσετε την κατανάλωση υδατανθράκων στα παιδιά σας μπορεί να ελαττώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξή τους. Επιλέξτε εναλλακτικά δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης.

8. Δώστε υγιεινές εναλλακτικές επιλογές στα παιδιά σας

Αν αφήσετε τα παιδιά σας να επιλέγουν κάθε φορά τι θέλουν να φάνε, θα καταλήξετε ενδεχομένως να ετοιμάζετε συνέχεια τα ίδια γεύματα.

Δώστε τους εναλλακτικά, υγιεινές επιλογές, όπως για παράδειγμα να επιλέξουν ανάμεσα σε συγκεκριμένα τρόφιμα: μπρόκολο ή καρότα για το δείπνο.

9. Τηρήστε το πρόγραμμα

Τα παιδιά σας μπορεί να αποφεύγουν να τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και να θέλουν να τσιμπολογούν συνέχεια.

Φροντίστε να ακολουθούν τον κανόνα των πέντε γευμάτων την ημέρα, τρώγοντας τα σνακ τους συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

«Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το τι, πότε και πώς τρώμε κάτι, και τα παιδιά για το «τρώμε», είπε ακόμη η Angela Lemond.

10. Προσφέρετέ τους τα κατάλληλα σνακ

Αν δώσετε στα παιδιά σας ένα σνακ που περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες πριν από το γεύμα, αυτό θα ικανοποιήσει το αίσθημα πείνας του παιδιού και δε θα παρατηρήσετε αυξομειώσεις στο βάρος τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», όταν τα παιδιά καταναλώνουν λαχανικά και τυρί ως σνακ, προσλαμβάνουν κατά 72% λιγότερες θερμίδες από εκείνα που τρώνε τσιπς.

11. Τους προσφέρετε πολλές ή όχι αρκετές λιχουδιές

Είτε επιτρέπετε στο παιδί σας να βουτήξει ένα μπισκότο από το βάζο μερικές φορές την ημέρα, είτε έχετε θέσει συγκεκριμένα όρια αφήνοντάς τα να τρώνε μπισκότα σε ειδικές μόνο περιπτώσεις, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σωστή ισορροπία, για να έχετε σίγουρα αποτελέσματα. «Μία λιχουδιά την ημέρα είναι μια καλή επιλογή» πρόσθεσε η Lemond. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε μια ισορροπία σε αυτά που τούς αφήνετε και τα όρια που τούς βάζετε.

12. Χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή

Το να δίνετε στο παιδί σας ένα μπισκότο κάθε φορά που θα επιτυγχάνει κάτι, μπορεί να το οδηγήσει σε ανθυγιεινή συμπεριφορά στο μέλλον.

Μια αγκαλιά, ο έπαινος ή μια οποιαδήποτε άλλη ανταμοιβή, που δε σχετίζεται με το φαγητό θα ήταν καλύτερη προσέγγιση.

13. Τρώτε διαφορετικές τροφές από αυτές που δίνετε στα παιδιά σας

Εάν δε σας αρέσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, το πιο πιθανό είναι να μην αρέσουν και στα παιδιά σας. Το να φροντίζετε για τη σωστή διατροφή των παιδιών σας, μπορεί να ωφελήσει και εσάς, εάν ακολουθήσετε το ίδιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

govastileto.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ