2013-12-28 11:10:35
Φωτογραφία για Σε αγώνα πολιτικής επιβίωσης ο Ερντογάν
Reuters, Zaman

Σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση υποχρεούται πλέον να δώσει ο μέχρι πρότινος απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων στην Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν. Δέκα ημέρες μετά τις βαρύτατες καταγγελίες περί δωροδοκιών τεσσάρων υπουργών, δημοσιεύματα φέρουν τις ανακριτικές αρχές να θέτουν στο μικροσκόπιο μη κυβερνητική οργάνωση, στη διοίκηση της οποίας μετέχει ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ.

Δέκα ημέρες ύστερα από τις βαρύτατες καταγγελίες περί διαφθοράς εναντίον τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, το μέγα σκάνδαλο των δωροδοκιών απειλεί να αγγίξει το στενό περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος υποχρεούται πλέον να αποδυθεί σε σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» κάνει λόγο για επικείμενο πολιτικό σεισμό, καθώς οι ανακριτικές αρχές στρέφουν την προσοχή τους σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι εισαγγελείς ερευνούν την ανάθεση έργου για την κατασκευή φοιτητικής εστίας στην εν λόγω Μη Κυβερνητική Οργάνωση από τη δημοτική αρχή συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας εμπλέκεται στο σκάνδαλο των δωροδοκιών.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε: «Είναι σαφές, εγώ είμαι ο πραγματικός στόχος αυτής της εκστρατείας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι, εκτός από τον γιο του, στο διοικητικό συμβούλιο της επίμαχης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης συμμετέχει και η κόρη του, εκτιμώντας ότι «μέσω αυτού του ιδρύματος, θέλουν να φτάσουν σε μένα». Ερωτηθείς αν θεωρεί τις εν εξελίξει διώξεις πόλεμο κατά της διαφθοράς, ο Ερντογάν απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Μήπως, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα, προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του Δημοσίου;».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι σαρωτικές αλλαγές στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες μεταφράζονται από την τουρκική αντιπολίτευση ως απόπειρα παρεμπόδισης των ερευνών. Αυτή την εκδοχή υποστήριξε χθες και ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, μία ημέρα μετά την απόφαση των προϊσταμένων του να του αφαιρέσουν τον φάκελο της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς. Σημειώνεται ότι ο Ακάς είχε γίνει γνωστός στην κοινή γνώμη για τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων, όπως η υπόθεση Εργκένεκον και η δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοιχτές πιέσεις και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», υποστηρίζει ο Ακάς, σε γραπτή δήλωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης, για να προσθέσει: «Διεπράχθη ένα έγκλημα διαμέσου της κρατικής ιεραρχίας. Επετράπη στους υπόπτους να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία». Μια μέρα προτού του αφαιρεθεί ο φάκελος, ο Ακάς είχε διατάξει την προσαγωγή 30 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και επιχειρηματιών. Πάντως, ο επικεφαλής της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, Τουράν Τσολακαντί, ισχυρίσθηκε ότι ο Ακάς απεπέμφη επειδή άφησε να διαρρεύσουν στοιχεία της έρευνας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ως όφειλε.

Οι τελευταίες εξελίξεις διευρύνουν τις ρωγμές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θέτοντας υπό αίρεση τη μέχρι πρότινος ακλόνητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ερντογάν. Ο Ερντάλ Καλκάν, ο οποίος παρεπέμφθη στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος μαζί με άλλους δύο βουλευτές, λόγω δηλώσεων που αμφισβητούσαν τους χειρισμούς του Ερντογάν, παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα βάλλοντας ευθέως εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού. «Ο κόσμος μεταστρέφεται και δεν είναι ανόητος», δήλωσε ο Καλκάν, ο οποίος έγινε ο πέμπτος βουλευτής του ΑΚΡ που αποχώρησε από το κόμμα μετά την εκδήλωση της κρίσης. Ενας άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Χασάν Χαμί Γιλντρίμ, αποδοκίμασε την απομάκρυνση του εισαγγελέα Ακάς, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Εντονη κριτική για τον σαρωτικό ανασχηματισμό

Ούτε ο σαρωτικός ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου από τον Ερντογάν στάθηκε ικανός να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Μάλλον συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Με δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Αγκυρας του ΑΚΡ Χαλούκ Οζντάλγκα κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ να παρέμβει για να ξεπεραστεί η πολιτική αναταραχή, κάνοντας λόγο για «κρίση της Δημοκρατίας». Ερμηνεύοντας την πολιτική αναταραχή ως αποτέλεσμα της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ του Ερντογάν και του μετριοπαθούς ισλαμικού κινήματος Γκιουλέν, ο Οζντάλγκα απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Γκιουλ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τα δύο «στρατόπεδα», να αναλάβει πρωτοβουλίες για ομαλή έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγκρούλ Γκιουνάι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στελέχωση των κρίσιμων υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι «δεν ήταν καλές επιλογές». Ακόμη οξύτερος, ο βουλευτής Σμύρνης Ερντάλ Καλκάν αναρωτήθηκε γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας ικανός να στελεχώσει τα εν λόγω υπουργεία μεταξύ 324 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Τα δύο κρίσιμα υπουργεία ανέλαβαν οι Εφκάν Αλά και Μπεκίρ Μποζντάγ, δύο άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Δέκα υπουργοί, δηλαδή το μισό υπουργικό συμβούλιο, αντικαταστάθηκαν με τον ανασχηματισμόσκούπα που ανήγγειλε ο Ερντογάν αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων. Μεταξύ εκείνων που αντικαταστάθηκαν, περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, οι γιοι των οποίων είχαν προσαχθεί σε ανάκριση για το σκάνδαλο των δωροδοκιών. Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ο αποπεμφθείς υπουργός Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί «ώστε να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη». Θύμα του ανασχηματισμού υπήρξε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της «Κ»
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ