2014-01-03 14:07:06
Φωτογραφία για Τρόικα: Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα φαρμακεία
Αποφασισμένη να βάλει τέλος στο καθεστώς με το οποίο λειτουργούν τα φαρμακεία στη χώρα μας δείχνει να είναι η τρόικα, ζητώντας σύμφωνα με το ρεπορτάζ να μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, να επανεξεταστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και τέλος να απελευθερωθεί η διάθεση αλλά και η τιμολόγηση των βιταμινών και των υπόλοιπων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Παρεμβάσεις αναμένονται, όπως λένε οι πληροφορίες, και στο ωράριο των φαρμακείων, με πλήρη διεύρυνσή του, χωρίς περιορισμούς.

Μετά τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και τη δρομολογημένη ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, φαίνεται ότι ήρθε και η ώρα των φαρμακείων. Βασικό επιχείρημα της τρόικας είναι ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο και διαπιστώνει πως ο αριθμός των φαρμακείων είναι διπλάσιος από αυτόν που «δικαιολογεί» ο πληθυσμός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πιο συγκριμένα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 11.000 φαρμακεία, όταν για παράδειγμα στη Γερμανία των 80 εκατ. κατοίκων υπάρχουν 21 χιλ., αριθμός που θεωρείται από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθως λειτουργούν περίπου 13 χιλ. φαρμακεία για 61 εκατ. κατοίκους. Το δίκτυο των φαρμακείων στην Ελλάδα από την άλλη θεωρείται το πυκνότερο ανά κάτοικο στην Ευρώπη, με το 31,5% εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική και το 11,5% στο νομό Θεσσαλονίκης. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως πριν την άρση των περιορισμών (πλην των πληθυσμιακών)για τη λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, οι 8.000 από τις 11.000 άδειες φαρμακείων της χώρας, είχαν μεταβιβαστεί με κληρονομικό τρόπο, από πατέρα φαρμακοποιό δηλαδή στον απόγονο φαρμακοποιό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι της τρόικας θίγουν το θέμα της λειτουργία των φαρμακείων, ζητώντας να ανοίξει το επάγγελμα προς όφελος του ανταγωνισμού. Η συζήτηση για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών έχει ανοίξει ήδη από πέρσι, με την τρόικα να ζητά περαιτέρω μείωση κατά 5%. Οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως ο μέσος όρος του κέρδους τους είναι ήδη στο 15%, με το υπουργείο Υγείας εντούτοις να εκτιμά πως το ποσοστό κέρδους αγγίζει το 18%.

Τέλος αναμένεται να μπει και στα ισχύοντα πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτή τη στιγμή, τα ιδρυόμενα φαρμακεία πρέπει να απέχουν μεταξύ τους και από τα ήδη λειτουργούντα, συστεγασμένα ή μη, διακόσια πενήντα μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων κατοίκων. Ο πολύ πρόσφατος (3919/2011) για την «αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» επιτάσσει ρητά την κατάργηση των περιορισμών που ανάγονται σε κριτήρια πληθυσμιακά και γεωγραφικά, υπό την έννοια της τήρησης ελάχιστης απόστασης μεταξύ των επαγγελματικών. Ωστόσο, από το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου είχε εξαιρεθεί η επαγγελματική δραστηριότητα των φαρμακοποιών.

Η μεγάλη όμως μάχη θα δοθεί σχετικά με την απελευθέρωση της τιμής και της διάθεσης των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας τους τελευταίους μήνες. Το θέμα δρομολογείται ήδη και μέσα στο Γενάρη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λίστα με τα φάρμακα τα οποία θα μπορούν να διατίθενται και από τα καταστήματα λιανικής. Η λίστα θα αφορά κυρίως βιταμίνες, παυσίπονα, συμπληρώματα διατροφής, αλλά πιθανώς και κάποια καλλυντικά που πωλούνταν μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι μοιρασμένη, αφού από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 13 τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία και σε 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ.

Οι φαρμακοποιοί πάντως ετοιμάζονται για απεργίες, έχοντας ήδη εξαγγείλει πως μετά τις γιορτές θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ