2014-01-05 09:49:08
Φωτογραφία για Washington Post: Το 2014 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
Η Μόσχα λέει ότι η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της

Η πορεία των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ θα κριθεί μέσα στο 2014, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα Washington Post

Το 2014 θα είναι μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, από την οποία θα κριθεί αν οι δύο πυρηνικές δυνάμεις θα μπορέσουν να διασώσουν τη σχέση τους, εκτιμά σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

«Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν, ο πρώην εργολάβος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, η κρίση στην Ουκρανία και στη Συρία και οι αχαρτογράφητες συνέπειες της άνθισης του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, όλα απειλούν να επιφέρουν νέες δυσκολίες και ενοχλήσεις. Τα πράγματα υποτίθεται ότι θα ήταν πιο εύκολα μέχρι τώρα.

Πριν από πέντε χρόνια τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Ομπάμα ορκίστηκε, δεσμευόμενη να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Σε μία έκρηξη αισιοδοξίας, ξεκίνησε μία παραγωγική σχέση με τον σχετικά νέο και κατά τα φαινόμενα ανοιχτόμυαλο πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.


Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά το δοκούν και η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη. Τί συνέβη; Η Μόσχα λέει ότι η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της - πιο πρόσφατα για την Ουκρανία - και ότι παρεμβαίνει στην εσωτερική της πολιτική.

Η Ουάσινγκτον φυσικά απορρίπτει τους ισχυρισμούς και δείχνει στον αντιαμερικανισμό της κυβέρνησης Πούτιν. Και ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειές της να προσεγγίσει τη Μόσχα, περαιτέρω συνεργατικές σχέσεις φαντάζουν δύσκολες. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται μαζί σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, η πυρηνική ασφάλεια και η απειλή της τρομοκρατίας - μέχρι κάποιο βαθμό στο Ιράν και στη Συρία. Ωστόσο, δεν υπάρχει ατζέντα για τα πυρηνικά όπλα, το μέλλον της Ευρώπης στην Ασία ή η παγκόσμια ενεργειακή πολιτική στην Αρκτική.

Η Washington Post μίλησε με αμερικανούς αξιωματούχους υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σχετικά με το μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών. Παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν δυσκολίες ωστόσο, συμπλήρωσαν ότι η προσπάθεια προσέγγισης είναι προτιμότερη από τη μή προσέγγιση. «Όταν ο Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα πριν από πέντε χρόνια οι σχέσεις με τη Μόσχα ήταν πιο δύσκολες από κάθε άλλη στιγμή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να βρει θέματα στα οποία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ακόμη και αν αναγνώριζε τις διαφωνίες τους σε άλλους τομείς» αναφέρει η Washington Post.

Οι προσπάθειες προσέγγισης ξεκίνησαν με την υπογραφή της νέας συνθήκης START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, συμφωνία που χαρακτηρίστηκε από τον Μεντβέντεφ ως «win - win». Με την έναρξη της τρίτης προεδρικής θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2012 και της «εθνικιστικής στροφής» της Ρωσίας, η σχέση της Μόσχας με την Ουάσινγκτον έλαβε εκτός των άλλων και μία ιδεολογική χροιά.

Τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν με την Αραβική Άνοιξη. Ο Πούτιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας τότε, πίστευε ότι κάθε κίνηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έκανε την κατάσταση χειρότερη. Οι ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους. Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι σκόπευε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος τη στιγμή που εκτυλισσόταν η νατοϊκή εκστρατεία στη Λιβύη, έπιασε «στον ύπνο» τους Αμερικανούς.

«Ο Ομπάμπα στοιχημάτισε περισσότερα στον Μεντβέντεφ από όσα έπρεπε» δήλωσε στην Washington Post ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ , συντάκτης περιοδικού με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με την επιστροφή του Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα η αντιαμερικανική ρητορική έκανε και πάλι δυναμικά την εμφάνισή της. Ο περασμένος χρόνος βρήκε τη Ρωσία να δίνει άσυλο στον Σνόουντεν, τον Ομπάμα να ακυρώνει τη συνάντησή του με τον Πούτιν αλλά και τα δύο κράτη να συνεργάζονται αναπάντεχα στο θέμα της Συρίας.

Η τελευταία κρίση στην Ουκρανία αναζωπύρωσε παλιές έχθρες. «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, σε κάθε περίπτωση κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις - ή εύχονται να μπορούσαν. Αυτός ο χρόνος θα φέρει μία σειρά νέων προκλήσεων που θα υποχρεώσουν τα δύο κράτη να συνεργαστούν, ακόμη και στο ελάχιστο και χωρίς καθόλου ενθουσιασμό. "Αλλά" είπε ο Λουκιάνοφ "δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μακροπρόθεσμη σχέση βασισμένη σε κοινά συμφέροντα. Οι Αμερικανοί είναι πολύ εγωκεντρικοί"» καταλήγει το δημοσίευμα.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ