2014-01-08 14:46:07
Φωτογραφία για Έρχεται η χρονιά της κάθαρσης
Αν το νέο έτος που μας αφήνει ήταν εξουθενωτικό για τις ελληνικές τράπεζες, τότε το 2014 θα είναι «εξαντλητικό». Γιατί τα ανοιχτά μέτωπα είναι τόσα πολλά, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τραπεζικό τοπίο του μέλλοντος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως, άλλωστε σημειώνουν πηγές από την Φρανκφούρτη, με την έλευση της νέας χρονιάς ξεκινά μια περίοδος κάθαρσης για το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου. Βέβαια, υπό τον φόβο εξαιρετικά σφιχτού πλαισίου, βάση του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει την εποπτεία των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της γηραιάς ηπείρου, δεν είναι απίθανο να έχουμε τα πρώτα σημάδια εκκαθάρισης τραπεζών.

Στόχος του Μάριο Ντράγκι είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι όμιλοι καλούνται να … πάρουν άριστα σε μια σειρά εξετάσεων που θα κρίνουν το δικό τους αύριο.


Τα αποτελέσματα των stress tests, η προσπάθεια «απεμπλοκής» της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διαχείριση του «πονοκεφάλου» που ακούει στο όνομα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και, βέβαια, η πανευρωπαϊκή αξιολόγηση του ενεργητικού συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα προκλήσεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μέγιστο πρόβλημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αφού αυτά είναι που «γεννούν» τις επισφάλειες και οδηγούν τους πιστωτικούς ομίλους σε… σαφάρι αναζήτησης κεφαλαίων.

Οι τραπεζικές διοικήσεις γνωρίζουν πολύ καλά πως, αν καταφέρουν να περιορίσουν το φαινόμενο και θέσουν τα θεμέλια για την εξομάλυνση των συνθηκών, τότε όλα μπορούν να αλλάξουν. Αν όμως επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που τοποθετούν το αποκορύφωμα του φαινομένου ακόμα και μετά το 2014, τότε θα πρέπει να … μάθουν να ζουν για τουλάχιστον ακόμα έναν χρόνο με τον «βραχνά» των προβληματικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες αναμένεται να υιοθετήσουν πιο επιθετικές πρακτικές διαχείρισης, μέσω των ενισχυμένων αρμοδίων μονάδων, με σκοπό τον περιορισμό των επισφαλειών.

Τα αποτελέσματα της εγχώριας άσκησης αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Από τον τελικό «λογαριασμό» που θα βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, θα εξαρτηθούν οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης των επόμενων μηνών και ετών.

Σημείο-«κλειδί» η εναρμόνιση του ελάχιστου ορίου του δείκτη κυρίων βασικών ίδιων κεφαλαίων( Core Tier 1 ) των ελληνικών τραπεζών με αυτό των ευρωπαϊκών (από το 9%, που ισχύει σήμερα, στο 8%).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, η απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον «λογαριασμό», αφού η τρόικα φαίνεται να αντιμετωπίζει τη δυνατότητα μείωσης του ορίου ως λύση… έκτακτης ανάγκης.

Χωρίς να πάρουν, μάλιστα, «ανάσα», οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της ΕΚΤ, σε ένα πανευρωπαϊκό ξεκαθάρισμα που οι συνεργάτες του Ντράγκι… υπόσχονται ότι δεν έχει προηγούμενο. Η ευρωπαϊκή άσκηση ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2014 και αμέσως μετά ξεκινούν οι διεργασίες για την έναρξη του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.

Το φινάλε του σίριαλ ιδιωτικοποίησης της Eurobank αποτελεί ίσως τον πιο δύσκολο «γρίφο» για το νέο έτος. Για τις προσπάθειες προσέλκυσης κεφαλαίων έχουν ακουστεί πολλά, το σίγουρο , όμως, είναι ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν μια εύκολη «νίκη» για τη διοίκηση της τράπεζας. Γιατί, όσο και αν το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων για την ελληνική αγορά ενισχύεται τους τελευταίους μήνες, το «στοίχημα» παραμένει είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει να οδηγήσει την τράπεζα σε … ήρεμα νερά.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η αλλαγή του νομικού πλαισίου που εκτιμάται πως θα λειάνει το έδαφος για τη διενέργεια της ΑΜΚ σε τιμή αγοράς, ήτοι πολύ χαμηλότερη από το 1,54 ευρώ που αγόρασε το ΤΧΣ, απαλλάσσοντας τα στελέχη του Ταμείου από νομικές ευθύνες. Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι η επιτυχία της Eurobank θα αποτελέσει οιωνό.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ